نشست سران گروه-۲۰ در دهلینو روز یکشنبه در حالی پایان یافت که هند ریاست این گروه را به برزیل واگذار کرد و واشنگتن و مسکو از بیانیهای حمایت کردند که بهرغم خودداری از محکومکردن تهاجم روسیه به اوکراین، خواستار خودداری از توسل به زور شد.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، از رهبران گروه-۲۰ خواست با برگزاری نشستی مجازی در ماه نوامبر به بررسی پیشرفت پیشنهادات و اهداف سیاسی اعلامشده طی این اجلاس دو روزه در کشورش شد.
در هفتههای منتهی به اجلاس، کشورهای غربی خواهان محکومکردن تهاجم روسیه به اوکراین بودند و در مقابل مسکو تهدید کرده بود هر قطعنامهای که مواضعش را منعکس نکند، رد خواهد کرد.
- واکنش کشورهای عضو
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه که به جای پوتین در این اجلاس شرکت کرد، از آن به عنوان موفقیتی برای هند، جهان جنوب، و کشورهای در حال توسعه یاد کرد. به گفته او، موضع جهان جنوب مانع از تحتالشعاع قرار گرفتن دستورکار نشست توسط جنگ در اوکراین شد. او همچنین گفت در صورت برآوردهشدن مطالبات روسیه، این کشور به توافق ابتکار غلات دریای سیاه باز خواهد گشت.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت بیانیه سران به خوبی از اصل ممانعت از توسل دولتها به زور برای تصرف سرزمین یا نقض یکپارچگی سرزمینی و حاکمیت یا استقلال سیاسی دیگر دولتها حمایت کرد.
آلمان و بریتانیا نیز از این بیانیه حمایت کردند اما اوکراین در واکنش به آن اعلام کرد «چیزی برای افتخار ندارد.»
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، گفت گروه-۲۰ برای حل مسائل اقتصادی بینالمللی تاسیس شده و لزوما محلی برای حصول پیشرفت دیپلماتیک در قبال جنگ در اوکراین نیست.
مکرون افزود: «این [نشست] گروه-۲۰ بار دیگر انزوای روسیه را تایید میکند. امروز اکثریت قاطع اعضای گروه-۲۰ جنگ در اوکراین و تاثیراتش را محکوم میکنند.»
فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن، گفت: «تهاجم روسیه به اوکراین مسئلهای است که میتواند بنیاد همکاریها در گروه-۲۰ را متزلزل کند.»
یک مذاکره کننده روسیه در گروه-۲۰ با اشاره به اختلافنظرها درباره اوکراین و تغییرات اقلیمی، این اجلاس را «دشوارترین» در تاریخ گروه مزبور خواند.
یک مقام اروپایی که نخواست نامش فاش شود، گفت جنگ در اوکراین بحثبرانگیزترین موضوع در مذاکرات بود.
در این نشست دوروزه به میزبانی هند، اتحادیه آفریقا متشکل از ۵۵ دولت به عنوان جدیدترین عضو دائمی گروه-۲۰ پذیرفته شد. علاوه بر اتحادیه آفریقا، آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، بریتانیا، ایالات متحده، و اتحادیه اروپا، دیگر اعضای گروه-۲۰ هستند.