امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز جمعه گفت ارتش لبنان باید حق انحصاری حمل سلاح در این کشور را داشته باشد.
مکرون در میانه بازدید خود از بیروت همچنین خواستار تسریع در خروج نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان و تقویت ارتش لبنان در این منطقه شد.
رئیس جمهوری فرانسه که در کنار همتای لبنانی خود، جوزف عون، سخن میگفت، افزود: «نیروهای مسلح لبنان ستون حاکمیت لبنان را تشکیل میدهند.»
مکرون نخستین رئیس یک کشور خارجی است که از زمان برگزیدن عون به عنوان رئیس جمهوری لبنان از این کشور بازدید میکند.
ناظران سیاسی انتخاب جوزف عون به سمت ریاست جمهوری لبنان را بازتابدهنده موازنه قدرت در لبنان به دنبال حملات سنگین اسرائیل به حزبالله طی یک سال گذشته میدانند.
در روزهای گذشته، نواف سلام نیز بر خلاف خواسته حزبالله که از نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت، حمایت میکرد، به سمت نخستوزیری لبنان برگزیده شد.
توافق آتشبس میان اسرائیل و حزبالله با میانجیگری آمریکا که از روز ٧ آذر به اجرا در آمده است، نیروهای اسرائیلی را ملزم به خروج از جنوب لبنان طی ۶۰ روز میکند.
بر اساس این توافق، حزبالله نیز باید تمام اعضا، تسلیحات، و زیرساختهای خود را از جنوب لبنان برچیند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز روز جمعه در میانه سفر به لبنان ضمن متهمکردن اسرائیل به «اشغال مداوم» جنوب لبنان گفت: «عملیاتهای نظامی اسرائیل در خاک لبنان نقض قطعنامه سازمان ملل است که آتشبس [جاری] بر آن مبتنی است.» گوترش تصریح کرد که این اقدامات اسرائیل باید متوقف شود.
گوترش که در جمع صلحبانان سازمان ملل سخن میگفت، در بخش دیگری از سخنان افزود این نیروها تا کنون بیش از ۱۰۰ انبار سلاح متعلق به حزبالله یا سایر گروههای مسلح را کشف کردهاند.
فرانسه به همراه ایالات متحده و عربستان سعودی نقشی کلیدی در خروج لبنان از بنبست سیاسی و تشکیل دولت جدید ایفا کردهاند.
امانوئل مکرون در بخش دیگری از سخنان روز جمعه خود در بیروت گفت که «لبنان واقعی و اصیل بازگشته است» و انتخاب جوزف عون نشاندهنده امکان ایجاد یک مسیر سیاسی جدید است.
میشل عنو نیز با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، بر «اهمیت تحکیم آتشبس و عقبنشینی اسرائیل» تاکید کرد.
او همچنین از مکرون درخواست کرد از شرکت «توتالانرژی» بخواهد که عملیات اکتشاف انرژی در آبهای ساحلی لبنان را از سر بگیرد.
لبنان به عنوان تحتالحمایه پیشین فرانسه روابط تاریخی نزدیکی با این کشور اروپایی دارد. با این حال، روابط دوجانبه بیروت و پاریس در سالهای اخیر تحت تاثیر تحولات منطقهای، پیچیده شده است.
امانوئل مکرون پیش از سفر به بیروت با محمد بن سلمان، ولیعهد پادشاهی سعودی، گفتوگو کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، پاریس همواره به دنبال حضور مجدد ریاض در صحنه سیاست لبنان بوده و تصدی کرسیهای ریاست جمهوری و نخستوزیری توسط عون و سلام به این فرایند کمک کرده است.
مقامات فرانسوی بارها نسبت به ارائه کمک مالی از سوی عربستان به لبنان ابراز خوشبینی کردهاند.