وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه گفت پاریس از توافق هستهای با ایران حمایت نخواهد کرد، مگر آن که امکان بازرسی از همه تاسیسات مورد نظر در ایران، از جمله تاسیسات نظامی، در آن در نظر گرفته شود.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم از پاریس، لوران فابیوس در سخنانی در مجلس ملی فرانسه گفته است اگر در توافق هستهای صراحتا به بازرسی از تاسیسات ایران، از جمله تاسیسات نظامی اشاره نشود، فرانسه این توافق را نمیپذیرد.
اظهارات وزیر خارجه فرانسه، ظاهرا پاسخی است به سخنان هفته گذشته رهبر جمهوری اسلامی ایران که غرب را متهم به «زیادهخواهی» کرد و گفت اجازه بازرسی از مراکز نظامی کشورش را «مطلقاً» نخواهد داد.
آقای فابیوس که کشورش در پائیز ۱۳۹۲و درآستانه رسیدن به توافق اولیه ژنو، موضعی سختگیرانه در برابر ایران اتخاذ کرده بود، تاکید کرد که موضع مستقل فرانسه این است که از توافقی که دست ایران را برای رسیدن به بمب اتمی باز بگذارد، حمایت نکند.
وزیر امور خارجه فرانسه همچنین گفت از کشورهای دیگر طرف مذاکره با ایران نیز میخواهد که موضعی مشابه اتخاذ کنند.
به گزارش خبرنگار صدای آمریکا، این نخستین بار است که یکی از کشورهای ۱+۵ بطور مستقیم در این مورد موضعگیری میکند. قبل از این مقامهای ایرانی و همینطور آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این زمینه صحبت کرده بودند.
یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز ۲۲ اردیبهشت ماه در گفتگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس ضمن تاکید بر حق بازرسی آژانس از مراکز نظامی کشورهای امضاکننده پروتکل الحاقی، گفت در صورت امضای توافق جامع اتمی بین ایران و گروه ۱+۵، راه بازرسی این نهاد نظارتی سازمان ملل متحد از برخی تاسیسات نظامی ایران هموار خواهد شد.
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران دو روز بعد و پس از ملاقات با آقای آمانو در وین، گفت «آنچه در مذاکرات مطرح است و آمانو هم در همان چارچوب صحبت کرده، دسترسیهایی است که در چارچوب پروتکل الحاقی داده میشود و چیزی فراتر از آنچه آژانس با بقیه کشورها اجرا میکند، مد نظر نبوده و نیست.»
ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان اواسط فرودین ماه به تفاهم سیاسی درباره توافق جامع اتمی دست یافتند که تا پایان مهلت نهم تیر ماه باید نهایی شود، و بر اساس آن ایران قرار است پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا کند.
اجرای پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای (ان.پی.تی)، بازرسی از تاسیسات هستهای کشورها را تسهیل کرده و همچنین امکان دسترسی به مراکز مشکوکی که آژانس با ارائه مدارک، خواستار بازدید از آنها میشود را فراهم میکند.