وزیر امور خارجه ایران گفت امیدوار است که توافق جامع اتمی در یک دوره زمانی منطقی، حاصل شود. محمدجواد ظریف این مطلب را روز پنجشنبه در آتن، پایتخت یونان، اعلام کرد.
آقای ظریف در عین حال در مورد آنچه «زیاده خواهی» طرف مقابل مذاکرات جاری اتمی خواند، هشدار داد و گفت اگر طرف مذاکره در کار پیش نویس توافق جامع «احترام» بگذارد، «می توان تا هر ضرب الاجلی» به توافق رسید.
ایالات متحده و همپیمانان آن میگویند ایران در پوشش یک برنامه صلحآمیز هستهای درصدد دست یافتن به توانایی ساخت سلاح هستهای است، و از تهران میخواهند که با اقدامات عملی، نشان دهد که برنامه هستهای آن کشور صلح آمیز است.
دور جدید گفتگوهای هستهای ایران و گروه ۱+۵ برای نگارش متن توافق جامع اتمی، از روز چهارشنبه در وین، پایتخت اتریش، آغاز شد و با پیوستن وندی شرمن معاون وزیر خارجه ایالات متحده، این دور از مذاکرات با حضور هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وارد مرحله تازهای شد.
سرپرستی هیئت مذاکره کننده ایرانی را نیز عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه، به همراه مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه ایران، بر عهده دارد.
جف راتکه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت جان کری وزیر خارجه آمریکا روز سیام ماه مه (شنبه نهم خرداد ماه) برای دیدار و گفتگو با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود، به ژنو سوئیس سفر خواهد کرد.
ایران و شش قدرت جهانی عضو گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، سیزدهم فروردین ماه سال جاری به تفاهم سیاسی درباره اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند، و تا پایان نهم تیر ماه فرصت دارند تا متن توافق جامع را ثبت و نهایی کنند.
روند نگارش متن توافق جامع از دهم اردیبهشت ماه در نیویورک آغاز شد، و پس از آن در اردیبهشت ماه در وین پیگیری شد. دور سوم این گفتگوها از روز چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه در وین آغاز شد و روز جمعه به پایان رسید.
انتظار میرود دور جدید مذاکرات، که از چهارشنبه ششم خرداد ماه در در هتل کوبورگ شهر وین آغاز شده است، تا روز جمعه ادامه یابد.
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، ملاقات وزیران خارجه ایران و آمریکا را، پس از چند دور گفتگو برای نگارش پیش نویس متن توافق، «مهر تاییدی» بر ساعتها مذاکره دیپلماتهای ارشد ایران و ۱+۵ دانست.
پیشتر در روز چهارشنبه و همزمان با آغاز دور جدید گفتگوها با هدف نگارش متن توافق جامع در وین، آقای عراقچی با «پیچیدهتر» خواندن این مرحله از مذاکرات، احتمال تمدید آن پس از مهلت پایان ماه ژوئن را رد نکرد، و گفت شاید مذاکرات قبل از دهم تیر تمام شود، شاید هم بعد از آن.
به گفته معاون وزیر امور خارجه ایران، متن اصلی توافق حدود۲۰ صفحه است، که ۵ ضمیمه دارد و هر کدام از آن ضمیمهها ممکن است تا ۳۰ صفحه باشند.
با این حال، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشستی خبری در واشنگتن، با بیان این که «ما در فکر تمدید مذاکرات پس از ۳۰ ژوئن (۹ تیر ماه) نیستیم،» گفت ایالات متحده معتقد است قدرتهای جهانی و تهران میتوانند تا پیش از مهلت توافق شده، به هدف خود، یعنی رسیدن به توافق، دست یابند.
ایران و گروه ۱+۵ روز سوم آذر ماه ۱۳۹۳ و با بینتیجه ماندن گفتگوها برای رسیدن به توافق نهایی، پس از گذشت یک سال از توافق اولیه ژنو، موافقت کردند این گفتگوها را به مدت هفت ماه دیگر، یعنی تا پایان ۳۰ ژوئن سال ۲۰۱۵، تمدید کنند.
در همین حال، یوکیو آمانو رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی این هفته اعلام کرد که ایران اجرای پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی (ان.پی.تی) را پذیرفته است؛ اجرای پروتکل الحاقی اجازه بازرسیهای سرزده آژانس از تاسیسات اتمی کشور را میدهد.
از سوی دیگر سازمان مجاهدین خلق، روز پنجشنبه ادعا کرد هیئتی از کارشناسان هستهای کره شمالی در امور کلاهکهای اتمی و موشکهای بالیستیک، هفته آخر ماه گذشته به تهران سفر کرده است.
کارشناسانی که در سازمان ملل متحد تحریمها علیه کره شمالی را نظارت میکنند، در گذشته گزارش کردهاند که تهران و پیونگ یانگ، به طور منظم و با نقض تحریمهای سازمان ملل، فناوری ساخت موشکهای بالیستیک را با یکدیگر مبادله میکنند.