بارندگی شدید و سیلاب ناشی از آن در سه شهرستان استان فارس تاکنون دستکم ۲۱ کشته بر جای گذاشته است و دو نفر هم مفقود شدهاند.
بارندگی و سیلاب روز جمعه ۳۱ تیرماه شهرستانهای داراب، نیریز و استهبان را فراگرفت و بر اساس گزارشها، بیشتر کشتهشدگان افرادی بودند که به تفرجگاههای منطقه رودبال در بخش مرکزی استهبان رفته بودند.
کاظم موسوی، رئیس کل دادگستری استان فارس گفته است دادستانهای شهرستان داراب و استهبان مأمور شدند تا «قصوری که از سوی اشخاص و نهادهای متولی رخداده را سریع اعلام کنند تا اقدامات قضائی لازم درباره افرادی خاطی» صورت گیرد.
مهدی خوبیار معاون امداد و نجات جمعیت هلال احمر استان فارس هم گفته است که در حال حاضر ۳۰ تیم امدادی در قالب ۱۵۰ نفر امدادگر شامل تیمهای جستجو و نجات به منطقه اعزام شده است.
در این میان، یوسف کارگر، فرماندار استهبان از سازمان هواشناسی ایران به دلیل آنکه درباره وقوع سیل «هشدار نداده بود» انتقاد کرد. هر چند که سازمان هواشناسی استان فارس اعلام کرد دو روز پیش از باران و سیل مرگبار روز جمعه، احتمال وقوع آن را «پیشبینی» کرده بود.
سیل و «امتحان الهی»
معاون هلال احمر ایران اخیرا گفته است اگرچه «آمار حوادث» ایران به نسبت جمعیت، چهار برابر است و جزو «کشورهای دارای حوادث زیاد» آسیا محسوب میشود اما شاید این وضعیت، یک «امتحان الهی» باشد.
نامدار عبدالهیان با بیان این که جمعیت ایران به نسبت دنیا رقم کمی است اما به لحاظ بروز حوادث و سوانح پس از هند، بنگلادش و چین قرار گرفته است، تصریح کرد که «بیش از ۳۰ مورد» از انواع سوانح ثبت شده دنیا در ایران رخ میدهد.»
عبدالهیان گفت اینکه ایران در حوادثی مانند سیل و زلزله رتبه بالایی دارد، «شاید امتحانی الهی و دارای تفسیری مجزا» است.
زیان سالانه «پنج میلیارد» دلاری
هماهنگکننده ارشد سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه تیرماه ۱۴۰۰ در گفتگو با خبرگزاری دولتی «ایرنا» ضمن بیان اینکه ایران با داشتن «یک درصد» جمعیت جهان، «۶ درصد» تلفات بلایای طبیعی را به خود اختصاص داده، بر ضرورت «نگرش جدید و راهبردی به مدیریت بحران» تاکید کرده بود.
مصطفی محقق با اعلام اینکه بر اساس مطالعات جهانی، «خطر خسارات و زیانهای اقتصادی» ناشی از حوادث و بلایا در ایران سالانه «به طور متوسط پنج میلیارد دلار» است، افزوده بود: ابتدا باید سرعت «ایجاد ریسکهای جدید» را از طریق «اصلاح الگوها و برنامههای توسعه» کاهش دهد و همزمان سرعت «اقدامات پیشگیرانه و کاهش ریسک» را افزایش داد.
«کشاورزی نامتوازن و ناپایدار» در ایران
در سالهای اخیر همزمان با گسترش بحران بیآبی، وقوع سیل و آبگرفتگی و همچنین رانش و فرونشست زمین در ایران شدت گرفته است.
منصور سهرابی، کارشناس کشاورزی و محیط زیست میگوید، «کشاورزی نامتوازن و ناپایدار» در ایران «میتواند تهدید واقعی برای سرزمین» باشد و «مشکلاتی را برای اکوسیستمهای مختلف ایران ایجاد کند.»