منابع حقوق بشری روز چهارشنبه سوم بهمن گزارش دادند که مقامات قضایی جمهوری اسلامی چند زندانی را در زندانهای کرج، گرگان، مشهد، و ساوه اعدام کردند.
بنا بر گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سحرگاه امروز چهارشنبه سوم بهمن ۱۴۰۳، حکم سه زندانی که قوه قضاییه آنها را با اتهام «قتل» به اعدام محکوم کرده بود، به دست مقامات قضایی در زندان قزلحصار استان البرز اجرا شد.
بر اساس این گزارش، هرانا هویت دو تن از این زندانیان اعدام شده را «امید بشارتلو اهل تهران، و جواد جابری اهل بومهن» اعلام کرده است.
همچنین، این نهاد حقوق بشری گزارش داد که مقامات جمهوری اسلامی بامداد چهارشنبه سوم بهمن، یک زندانی را با اتهام «قتل یک مأمور نیروی انتظامی» در زندان ساوه اعدام کردند.
بنا بر اطلاعات موجود، انتساب اتهام «قتل» به این زندانی در حالی بود که بنا بر گزارشهای پیشین مرگ این مأمور نیروی انتظامی در جریان سانحه رخ داده بود.
بنا بر اطلاعات منتشر شده در این گزارش، در جریان تعقیب چند خودرو توسط مأموران انتظامی شهرستان زرندیه در ساوه در روز نهم خرداد ۱۴۰۲، ماشین یکی از مظنونانبه یکی از مأموران نیروی انتظامی برخورد کرده بود و مأمور مذکور «پس از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داد.»
این نهاد حقوق بشری همچنین گزارش داد که یک زندانی به نام «غلامرضا صید محمدخانی» با اتهام قتل در زندان وکیلآباد مشهد به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعدام شده است.
اجرای اعدام این زندانی بامداد دوشنبه اول بهمن انجام شده است.
علاوه بر این، سازمان حقوق بشر ایران نیز سوم بهمن گزارش داد که دو زندانی با هویت بهرام ولیپور و حسین فرهادی که در پروندههای جداگانه در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، در زندان مرکزی گرگان به دست مقامات قضایی اعدام شدند.
بر اساس این گزارش، اجرای اعدام این دو زندانی روز یکشنبه ۳۰ دی انجام شده اما خبر آن تا کنون منتشر نشده بود.
صدور و اجرای حکم اعدام با عنوان «قصاص نفس» در جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام میشود که مطابق قوانین حکومتی، قتل عمد، درجهبندی نشده است و «هر نوع قتلی فارغ از شدت و ضعف و انگیزه متهم، منجر به صدور حکم اعدام میشود.»
همچنین، اعدام زندانیان در ارتباط با مواد مخدر در چهار سال گذشته به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی به طور مداوم افزایش یافته، چنانکه به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، شمار اعدامها در سال گذشته میلادی نسبت به سال پیش از آن، با رشد ۸۴ درصدی به «۴۷۱ اعدام» رسیده است.
با وجود این که قوه قضاییه جمهوری اسلامی در بسیاری از موارد به طور رسمی اعدامها را اعلام نمیکند، اما بنا بر مستندات گردآوری شده توسط نهادهای مستقل حقوق بشری، شمار اعدامها در ایران مقام نخست جهانی نقض حق حیات توسط حکومت را نشان میدهد.
همچنین، محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، نیز پیش از این در گفتوگو با صدای آمریکا تأکید کرده است که جمهوری اسلامی از اعدام به عنوان «ابزار سرکوب و ترساندن» شهروندان و با هدف «ایجاد وحشت» استفاده میکند.