لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۵

«توقف» اجرای حکم اعدام پخشان عزیزی همزمان با اعتصاب کسبه شهرهای کردنشین


پخشان عزیزی
پخشان عزیزی

به دنبال ادعای رسانه‌های حکومتی مبنی بر «تعویق» حکم اعدام پخشان عزیزی، خبرگزاری حکومتی ایسنا با تشریح این خبر به «برداشت‌های متفاوت در فضای رسانه‌ای» از حکم اعدام این فعال مدنی و مددکار اجتماعی واکنش نشان داده و اعلام کرد که «تغییری در حکم صادره ایجاد نشده است.»

ایسنا بدون ذکر منبع خبر، نوشت بر اساس بررسی‌های انجام‌شده این خبرگزاری، «تأخیر» در اجرای حکم اعدام «تنها مربوط به روند عادی پیگیری‌های قضایی است.»

این خبرگزاری رسمی حکومتی افزود که وکیل پخشان عزیزی «در حال انجام مراحل تجدیدنظرخواهی در این پرونده است.»

اما مازیار طاطایی، یکی از وکلای پخشان عزیزی زندانی سیاسی محکوم به اعدام، در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که امروز چهارشنبه سوم بهمن در حالی که به همراه امیر رئیسیان دیگر وکیل خانم عزیزی به دیوان عالی جمهوری اسلامی مراجعه کرده بود، «شعبه رسیدگی‌کننده به اعاده دادرسی، با درخواست توقف اجرای حکم» موافقت کرد.

پیش از این خبرگزاری حکومتی تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران، چهارشنبه ۳ بهمن، مدعی شد که اجرای حکم پخشان عزیزی، فعال کرد و مددکار اجتماعی به تعویق افتاده است.

این رسانه نزدیک سپاه پاسداران خبر داده بود که «حسب اخبار واصله از منابع آگاه از شورای امنیت کشور (شاک) به خبرنگار تسنیم، اجرای حکم پخشان عزیزی به تعویق افتاد.»

این در حالی است که تصاویر منتشرشده در روز چهارشنبه ۲ بهمن ماه، حاکی از آن است که کسبه شهرهای کردنشین و بازار سنندج در پاسخ به فراخوان احزاب کرد برای اعتراض به صدور احکام اعدام وریشه مرادی و پخشان عزیزی، از بازکردن مغازه‌های خود خودداری کرده و دست به اعتصاب زده‌اند.

در ویدئوی دیگری از تجمع فعالان مدنی در سنندج علیه حکم اعدام پخشان عزیزی، فعال مدنی و مددکار اجتماعی، یکی از شرکت کنندگان با خواندن بیانیه‌ای‌، گفت: «ما امروز اینجا گرد آمدیم تا در برابر بی عدالتی آشکار و غیر قابل توجیه صدای اعتراض خود را بلند کنیم.»

این بیانیه در ادامه با ذکر خدمات این زندانی سیاسی، اعلام کرد که «پخشان عزیزی زنی که تمام زندگی خود را وقف یاری به هم‌نوعان خود کرد، مددکار اجتماعی که بیش از یک دهه در میان بحران های انسانی ، کمپ های آوارگان ایستاد، نماد خدمت بی شائبه ، مقاومت در برابر نا امیدی و ترسیم واقعی مهر و شفقت بود. پخشان نه یک مددکار که نقطه امید هزار زن بود.»

به دنبال اعتراض شهرهای کردنشین به احکام اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی، فروشگاه‌های مرکز شهر کرمانشاه نیز در این روز اعلام تعطیلی کردند.

تصاویری از اعتصاب در سقز برای محکوم کردن حکم اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی در روز چهارشنبه منتشر شده است.

شرکت کسبه در این اعتصابات منجر به پلمب کردن شماری از مغازه ها توسط نیروهای امنیتی شد.

کسبه دو شهر دیگر کردنشین دیواندره و مهاباد نیز در در محکومیت حکم اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی، اعتصاب کرده و مغازه‌های خود را باز نکردند.

گفته می‌شود که در این شهر نیز مغازه‌های اعتصاب کرده توسط ماموران پلمب شدند.

همچنین اعتصاب بازاریان در مریوان در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی، دو زندانی سیاسی به سایر شهرهای کردنشین پیوستند.

خانم عزیزی روز دوم مرداد سال جاری در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست ایمان افشاری با اتهام «بغی، از طریق عضویت در جمعیت‌های معارض کشور» به اعدام و چهار سال زندان محکوم شده بود. او در تابستان سال گذشته به دست نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران در تهران بازداشت شده بود.

معاون نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران روز سه‌شنبه ۲۵ دی خواستار لغو حکم اعدام پخشان عزیزی، فعال کرد و مددکار اجتماعی، شد.

آبرام پیلی در پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس» گفت که آمریکا از حکومت ایران می‌خواهد که پس از «محاکمه ساختگی» پخشان عزیزی، حکم اعدام امدادگر او را لغو کند.

پیلی تاکید کرده است «رژیم ایران» باید هدف قرار دادن اقلیت‌های کرد و استفاده از مجازات اعدام برای خاموش کردن مخالفت‌های مسالمت‌آمیز را متوقف کند.

گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد نیز در بیانیه‌ای در روز سه‌شنبه ۲۵ دی نگرانی عمیق خود را از تایید حکم اعدام پخشان عزیزی از سوی دیوان عالی کشور جمهوری اسلامی ایران ابراز داشتند.

به گزارش وب‌سایت شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، آنها نوشتند: «اتهامات علیه خانم پخشان عزیزی در حد جدی‌ترین جرایم که طبق قوانین بین‌المللی برای صدور حکم اعدام لازم است، نیست» و تاکید کردند که «حکم اعدام وی نقض جدی قوانین بین‌المللی حقوق بشر محسوب می‌شود.»

تائید حکم اعدام پخشان عزیزی، فعال کرد و مددکار اجتماعی، با انتقادهای گسترده داخلی و بین‌المللی مواجه شده است.

ایالات متحده، دهها تشکل حقوق بشری، زندانیان سیاسی، سازمان عفو بین‌الملل و گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد از جمله معترضان به این حکم به شمار می‌روند.


XS
SM
MD
LG