لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۸

گزارش یک سازمان حقوق بشری از اعدام نزدیک به ۷ هزار نفر در ۱۳ سال گذشته


آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان است.
آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان است.

سازمان حقوق بشری کُردپا، در گزارشی آماری نوشت خبر داد که در ۱۳ سال اخیر میلادی ۶۷۵۶ تن در ایران توسط جمهوری اسلامی اعدام شده‌اند.

بنابر گزارش کردپا،۷۸۱ مورد از این اعدام‌ها مربوط به شهروندان کرد بوده است. در بین جرائم منجر به اعدام، «جرایم مرتبط با مواد مخدر» با بیش از ۴۸ درصد، «قتل» با بیش از ۳۳ درصد و «تجاوز به عنف» با بیش از ۴ درصد به ترتیب بیشترین اتهامات منجر به اعدام را به خود اختصاص داده‌اند.

در این گزارش تاکید شده که در این مدت ۲۸۷ نفر در ملاءعام اعدام شده‌اند و از مجموع اعدامی‌ها به جز در سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶، در مجموع ۴۴ کودک مجرم نیز در ایران به دار آویخته شده‌اند.

این گزارش نشان می‌دهد از مجموع اعدامی‌ها ۱۸۳ مورد اعدام زنان صورت گرفته است. همچنین طی این مدت ۱۹۵ زندانی سیاسی، عقیدتی و زندانیانی با اتهام «امنیتی» اعدام شده‌اند.

جمعه بیستم مهر ماه نیز شماری از کارشناسان سازمان ملل متحد همزمان با روز جهانی مبارزه علیه اعدام، در بیانیه‌ای ضمن ابراز نگرانی از افزایش شمار اعدام‌ها در ایران خواستار توقف فوری چنین اقداماتی شدند. آنها در ابتدای بیانیه خود با اشاره به اجرای بیش از ۴۰۰ مورد اعدام طی سال جاری میلادی در ایران تصریح کردند که صدور حکم اعدام به دلیل جرایم مربوط به مواد مخدر، زنا، همجنسگرایی، و جرایم سیاسی و مذهبی، ماهیت خودسرانه این اعدام‌ها در جمهوری اسلامی را نشان می‌دهد.

سازمان حقوق بشر ایران نیز روز پنجشنبه ۱۹ مهر با اشاره به روز جهانی اعدام (دهم اکتبر) خبر داده بود که جمهوری اسلامی ۱۱ تن را در زندان قزل‌حصار و یک زندانی را در زندان مرکزی زاهدان به دار آویخت و نباید در برابر آمار هر ۵ ساعت یک اعدام از سوی جمهوری اسلامی سکوت کرد.

این نهاد حقوق بشری تاکید کرده که با این اعدام‌‌ها، شمار اعدام‌ها از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون به ۵۳۱ تن افزایش یافته است.

شیرین عبادی، رییس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل نیز با اعلام این موضوع که «تفاوتی ندارد چه کسی رئیس‌جمهور، چه کسی رئیس قوه‌ قضائیه و چه کسانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی باشند»‌ نوشت: «رویکرد جمهوری اسلامی به تمام چالش‌ها و معضلات، چیزی جز حذف فیزیکی و سرکوب نیست و سال به سال آمار اعدام بالا و بالاتر می‌رود چرا که مرگ، هویت واقعی حکومت است.»

روز دهم اکتبر روز جهانی مبارزه با مجازات مرگ نام گرفته است. این روز نخستین بار در سال ۲۰۰۳ از سوی «ائتلاف جهانی علیه مجازات مرگ» برای حمایت از لغو مجازات اعدام و افزایش آگاهی از شرایط زندانیان محکوم به اعدام، معرفی و نام‌گذاری شد.

XS
SM
MD
LG