لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۴۸

یک سازمان حقوق بشری: جامعه بین‌الملل نباید در قبال آمار هر ۵ ساعت یک اعدام در ایران سکوت کند


سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به روز جهانی اعدام (دهم اکتبر) نوشت که جمهوری اسلامی در این روز ۱۱ تن را در زندان قزل‌حصار و یک زندانی را در زندان مرکزی زاهدان به دار آویخت.
سازمان حقوق بشر ایران با اشاره به روز جهانی اعدام (دهم اکتبر) نوشت که جمهوری اسلامی در این روز ۱۱ تن را در زندان قزل‌حصار و یک زندانی را در زندان مرکزی زاهدان به دار آویخت.

سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه ۱۹ مهر با اشاره به روز جهانی اعدام (دهم اکتبر) خبر داد که جمهوری اسلامی ۱۱ تن را در زندان قزل‌حصار و یک زندانی را در زندان مرکزی زاهدان به دار آویخت. مدیر عامل این سازمان گفت که جامعه جهانی، به‌خصوص دولت‌های پایبند به حقوق‌بشر که با جمهوری‌اسلامی رابطه دیپلماتیک دارند، نباید در قبال آمار هر پنج ساعت یک اعدام در ایران، سکوت کند.

به نوشته این نهاد حقوق بشری، به این ترتیب، شمار اعدام‌ها از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون به ۵۳۱ تن افزایش یافت.

این سازمان بار دیگر از «وجدان‌های بیدار و جامعه بین‌الملل» خواست تا در چنین شرایط حساسی در قبال اعدا‌م‌های روزانه در ایران سکوت نکنند و تمام تلاش خود را برای پایان‌دادن به این اعدام‌ها به کار ببندند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، گفت: «جمهوری‌اسلامی زیر سایه تهدید جنگ با اسرائیل و با استفاده از عدم توجه کافی رسانه‌ها و جامعه‌جهانی و افکار عمومی در ایران، یک کشتار گسترده در زندان‌های ایران را آغاز کرده که قربانیان آن ضعیف‌ترین افراد جامعه هستند و در بی‌دادگاه‌های حکومت به اعدام محکوم شده‌اند.»

آقای امیری‌مقدم هدف اعدام‌ها را «ایجاد ترس در جامعه و ادامه بقای حکومت» دانست و افزود: «ما و مردم ایران امروز بیش از هر زمان دیگر نیازمند همبستگی و کمک جامعه جهانی و جنبش جهانی علیه اعدام هستیم.»

او تاکید کرد: «جامعه جهانی، به‌خصوص دولت‌های پایبند به حقوق‌بشر که با جمهوری‌اسلامی رابطه دیپلماتیک دارند، نباید در قبال آمار هر پنج ساعت یک اعدام در ایران، سکوت کنند».

این سازمان در گزارش خود در مورد اعدام‌ دست‌کم ۵۳۱ تن در ایران اشاره کرد که فقط ۵۴ اعدام (۱۰ درصد) توسط منابع رسمی جمهوری اسلامی اعلام شدند و ۴۷۷ اعدام (۹۰ درصد) از طریق دو منبع مستقل غیر رسمی توسط سازمان حقوق‌بشر ایران تایید شدند.

بر اساس این گزارش، ۲۷۹ تن با اتهامات مربوط به مواد مخدر و ۲۱۸ تن با اتهام قتل عمد اعدام شدند.

از میان اعدام‌شدگان، ۲۰ تن با اتهامات «امنیتی» مانند محاربه، افساد فی‌الارض و بغی به اعدام محکوم شده‌بودند که ۶ تن از آنها با اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» اعدام شدند.

در همین حال، ۱۸ زن در میان اعدام‌شدگان بودند؛ (۱۰ زن به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر و ۸ زن به اتهام قتل).

دو کودک-عروس به نام‌های اختر قربانلو و مرجان حاجی‌زاده نیز اعدام شدند. اختر قربانلو به اتهام قتل همسر به قصاص نفس محکوم شده بود و در زندان اهر اعدام شد. مرجان حاجی‌زاده نیز با اتهامات مربوط به «مواد مخدر»، همراه با همسر خود بازداشت شده بود.

در گزارش سازمان حقوق بشر ایران همچنین به این موضوع اشاره شده است که ۶۳ تن از اعدام‌شدگان از شهروندان بلوچ و ۴۰ تن نیز تبعه افغانستان بودند.

دهم اکتبر سال ۲۰۲۴ (۱۹ مهرماه ۱۴۰۳) مصادف با بیست‌ و دومین سالی است که این روز از سوی «ائتلاف جهانی علیه مجازات مرگ» به عنوان روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام نام‌گذاری شد. «مجازات مرگ از هیچکس محافظت نمی‌کند. بی‌درنگ به اعدام پایان دهید» موضوعی‌ است که در سال ۲۰۲۴ این ائتلاف جهانی روی آن تمرکز کرده است.

XS
SM
MD
LG