مقامات قضایی جمهوری اسلامی ضمن خودداری از تحویل دادن پیکر اسماعیل فکری، زندانی سیاسی اعدامشده به اتهام «جاسوسی» و «ارتباط با اسرائیل» به خانوادهاش، از آنها در ازای نشان دادن محل دفن او پول طلب کردهاند.
گزارش منابع غیررسمی در روز سهشنبه دهم تیر، مقامات جمهوری اسلامی از خانواده اسماعیل فکری «۱۵۰ میلیون تومان» پول در قبال نشان دادن محل دفن او درخواست کردهاند.
یک منبع نزدیک به خانواده فکری در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرده که «پدر و مادر سالمند» اسماعیل فکری بر اثر فشار ناشی از خبر اعدام فرزندشان در بیمارستان بستری شدهاند.
مقامات جمهوری اسلامی اسماعیل فکری را آذر ۱۴۰۲ اسماعیل فکری بازداشت و به «جاسوسی برای اسرائیل» متهم کردند؛ منابع حقوق بشری تأکید کردهاند که این زندانی سیاسی «در دادگاهی ۱۰ دقیقهای و بدون دسترسی به وکیل و امکان دفاع» با مجازات اعدام روبهرو شده بود.
نهادهای حقوق بشری بارها تأکید کردهاند که روند دادرسی در قوه قضاییه جمهوری اسلامی بهویژه برای زندانیان سیاسی ناعادلانه است و احکام صادره بر اساس اعتراف اجباری ناشی از فشار و شکنجه صورت میگیرد که به دور از استانداردهای جهانی و اصول حقوق بشری است.
در پی حمله اسرائیل به تأسیسات نظامی و هستهای حکومت ایران، مقامات جمهوری اسلامی دستکم دو تن از زندانیان را با اتهام ارتباط با اسرائیل اعدام کردند و صدها تن را با اتهامات مشابه بازداشت کردهاند.
در همین زمینه، سازمان حقوق بشر ایران نسبت به «وقوع اعدامهای بیضابطه و گروهی هشدار داده است. بنا بر طرح جدید مجلس شورای اسلامی که ممکن است بدون مخالفت عمده به قانون تبدیل شود، احتمال صدور احکام اعدام جدید و اجرای احکام «ناعادلانه» زندانیان سیاسی توسط جمهوری اسلامی وجود دارد.
بنا بر تأکید این نهاد حقوق بشری و بر اساس قوانین جمهوری اسلامی هرگونه اتهام ارتباط با گروههای مخالف حکومت و دولتهای خارجی میتواند مجازات اعدام در پی داشته باشد. از آنجا که رویه قضایی و اصول دادرسی عادلانه در جمهوری اسلامی ایران رعایت نمیشود، هر متهمی ممکن است زیر شکنجه به اعتراف علیه خود وادار شود و در احکام صادره از دادگاههای انقلاب اسلامی، این اعترافات اجباری مورد استناد قرار میگیرند.
در بیانیه این نهاد حقوق بشری به برخی زندانیان در خطر اعدام از جمله احمدرضا جلالی، افشین قربانی میشانی، شاهین بسامی و روزبه وادی اشاره شده است.
بعد از حمله اسرائیل به مقامات و مواضع جمهوری اسلامی ایران، موج بازداشت فعالان مدنی و اقلیتهای یهودی و بهائی آغاز شد و زندانیان سیاسی از جمله مطهره گونهای و ارغوان فلاحی از زندان به مکان نامعلومی منتقل شدند و از سرنوشت آنها خبری در دست نیست.
انتساب اتهامات بیپایه از جمله همکاری با «کشورهای متخاصم» شامل اسرائیل به شهروندان منتقد و مخالف جمهوری اسلامی پیش از این بارها سابقه داشته است.
در این زمینه، گوهر عشقی مادر دادخواه ستار بهشتی زندانی کشته شده در بازداشت، در پیامی ویدئویی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی را «ضحاک ماردوش» خوانده و گفته که او انتقام شکستهای خود را «از بچههای ما میگیرد.»
همزمان با موج جدید فشارها بر فعالان سیاسی و مدنی در ایران، و با شدت گرفتن درگیریهای اسرائیل و جمهوری اسلامی و به دنبال حمله آمریکا به سه سایت هستهای در فردو، نطنز و اصفهان، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی فشارها بر روزنامهنگاران و همکاران صدای آمریکا را از سر گرفتهاند.