لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۳ تیر ۱۴۰۴ ایران ۱۶:۱۹

جمهوری اسلامی سه کولبر را به اتهام مشارکت در کشتن فخری‌زاده اعدام کرد


تصاویر از بالا به پایین:‌ ادریس آلی، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد به اتهام مشارکت در کشتن محسن فخری‌زاده اعدام شدند
تصاویر از بالا به پایین:‌ ادریس آلی، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد به اتهام مشارکت در کشتن محسن فخری‌زاده اعدام شدند

رسانه‌های حکومت ایران از اعدام سه کولبر خبردادند و مدعی شدند آنها در «پرونده کشتن محسن فخری‌زاده» از شخصیت‌های اصلی برنامه هسته‌ای ایران نقش داشتند.

قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۴ تیر اعلام کرد ادریس آلی، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد اعدام شدند. به گفته مقامات قضایی جمهوری اسلامی، این سه کولبر متهم بودند که «در پوشش محموله مشروبات الکلی، اقدام به وارد کردن تجهیزات به کشور کردند که در نهایت منجر به ترور یکی از شخصیت‌ها شد.»

در بیانیه مقامات قضایی جمهوری اسلامی اشاره‌ای نشده که این «شخصیت» کیست اما پیشتر رسانه‌ها گزارش داده بودند ادریس آلی، آزاد شجاعی و رسول احمد محمد به اتهام «همکاری در کشتن» فخری زاده به اعدام محکوم شده‌اند.

ادعای این مقامات در حالی است که مستنداتی ارایه نشده و این سه کولبر از حقوق قانونی متهم و دسترسی آزادانه به وکیل مدافع برخوردار نبودند. کولبرها کارگرانی هستند که برای کسب درآمد، بین مرز ایران و عمدتا ترکیه کالا به دوش می‌گیرند و از حقوق ابتدایی کارگران از جمله بیمه، برنامه بازنشستگی و غیره محروم هستند. در سالهای اخیر گزارش‌های زیادی منتشر شده که افراد تحصیل کرده و محروم از شغل، روی به کولبری آورده اند. در سالهای اخیر ماموران مرزی و سپاه پاسداران دهها کولبر را هدف مستقیم گلوله قرار داده‌اند.

در حالی این سه نفر به اتهام نقش در کشتن محسن فخری‌زاده اعدام شدند که محسن فخری‌زاده چهره پشت پرده برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران بود و اسرائیل در ۷ آذر ۱۳۹۹ با استفاده از تجهیزات تمام اتوماتیک او را شهر آبسرد، شهرستان دماوند کشت.

از آن زمان جمهوری اسلامی چند بار افراد مختلف را به ادعای مشارکت در کشتن فخری‌زاده بازداشت و مجازات کرده است.

سایت خبری حقوقی دادبان گزارش داد، با آغاز درگیری نظامی میان اسرائیل و جمهوری اسلامی از ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ تاکنون، تعداد زندانیان اعدام شده در ایران به ۱۳ نفر رسیده است.

به نوشته این سایت، تجربه عملکرد دستگاه قضایی در ایران نشان می‌دهد متهمان به «جاسوسی و همکاری با اسرائیل»، از دسترسی به هرگونه حقوق ابتدایی خود در جایگاه متهم، از جمله حق دفاع، حق بهره‌مندی از وکیل، حق ممنوعیت شکنجه و ممنوعیت استناد به اعترافات زیر شکنجه محروح بوده و در عمل این ضابط قضایی (نهاد امنیتی) است که به جای دادگاه برای متهمان حکم صادر می‌کند.

XS
SM
MD
LG