بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر، روز شنبه ۲۷ مرداد گفت: اگر اراده سیاسی وجود داشته باشد، امکان دستیابی به آتشبس در غزه وجود دارد.
به گزارش روزنامه «جروزالم پست»، او اشاره کرد که برخی شکافها در مذاکرات وجود دارد و افزود: تلاش میشود که با ازسرگیری مذاکرات، این شکافها از بین بروند و توافق حاصل شود.
اظهارات وزیر خارجه مصر درباره احتمال دستیابی به توافق آتشبس، ساعاتی پس از آن مطرح شد که مقامات حماس، گروه شبه نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی، مدعی شدند اسرائیل مسئول تاخیر در نهاییشدن مذاکرات است.
همچنین اعضای تیم مذاکرهکننده مصر در دوحه، پایتخت قطرٖ، به روزنامه لبنانی «الاخبار» گفتند که در مذاکرات آتشبس با «مشکلات شدیدی» روبرو هستند.
آنها مذاکرات را همچون «مین در حال برچیده شدن» توصیف کردند.
پیشتر جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز جمعه ۲۶ مرداد با انتشار بیانیهای، مذاکرات جاری آتشبس غزه را «رو به رشد» دانست و به همه طرفهای درگیر در منطقه نسبت به «هر گونه اقدام برای تضعیف این روند» هشدار داد.
- «وتوی» اسرائیل
به گفته میانجیها، دو مساله باقیماندن سربازان اسرائیل در مرز مشترک غزه و مصر و همچنین «وتوی» اسرائیل درباره اینکه کدام زندانیان فلسطینی آزاد شوند، موجب پیچیدگی مذاکرات شده است.
یکی از سرشناسترین زندانیان فلسطینی که حماس خواهان آزادی آنها است، مروان برغوثی است.
این گروه روز ١٣ بهمن اعلام کرده بود که آزادی مروان برغوثی، از رهبران زندانی «جنبش فتح»، باید بخشی از هرگونه توافق با اسرائیل برای پایاندادن به درگیریها در غزه باشد.
مروان برغوثی در سال ۲۰۰٢ میلادی به اتهام چند فقره قتل دستگیر شد اما با رد مشروعیت دادگاه، از ارائه دفاعیه در جلسه دادرسی خودداری کرد.
در این حال، به گزارش جروزالم پست، یک زندانی فلسطینی که در جریان تبادل زندانیان نوامبر سال گذشته آزاد شده بود، دوشنبه هفته گذشته در حملهای تروریستی به سوی یک پیرمرد ۶۰ ساله اسرائیلی تیراندازی کرد و حماس مسئولیت آن را بر عهده گرفت.
به گفته میانجیها، اسرائیل آزادی زندانیان فلسطینی را مشروط به خروج آنها از سرزمینهای فلسطینی کرده است.
- آمریکا: مذاکرات دوحه «بسیار سازنده» بود
یکی از مقامات ارشد دولت جو بایدن روز جمعه گفت که مذاکرات در دوحه درباره آتشبس میان اسرائیل و حماس «سازندهترین» مذاکراتی بود که میانجیها در طول ماههای گذشته شاهد آن بودند.
او افزود که جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، و تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، گفتوگو کرده است و آنها موافق بودند که زمان پایاندادن به این درگیری است و به بررسی پیشنهاد ارائهشده از سوی آمریکا پرداختند.
همچنین جو بایدن روز جمعه در بیانیهای گفت که پیشنهاد آمریکا زمینهای برای دستیابی به توافق نهایی در مورد آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلی دربند حماس ارائه میدهد.
جو بایدن همچنین تاکید کرد: «من به طور منظم در جریان آخرین تحولات مذاکرات قرار میگیرم و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، را در روزهای آینده به اسرائیل میفرستم تا مجدداً بر حمایت آهنین ایالات متحده از امنیت اسرائیل تأیید کنم.»
- پیشینه
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، ۱۲۰۰ شهروند عمدتا غیرنظامی کشته و بیش از ۲۵۰ تن دیگر از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان به عنوان گروگان ربوده شدند.
ارتش اسرائیل در واکنش به این حمله تروریستی، تهاجم خود به غزه را با هدف نابودی حماس و آزادی گروگانهای ربودهشده آغاز کرد.
اسرائیل، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، ژاپن، کانادا، و چندین کشور دیگر در جهان حماس را یک گروه تروریستی میدانند.