رییس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران میگوید در صورت تداوم سیاستهای اقتصادی دولت، «فقر مطلق» گسترش مییابد و «وضعیت نامطلوبی» در انتظار کشور خواهد بود.
خسرو فروغان گرانسایه در مورد «وضعیت بازار داخلی کشور در سال پیش رو» به خبرگزاری ایلنا گفته است: «به نظر میرسد اتفاقاتی که رخ داده برای حوزه بازرگانی داخلی ما اتفاقات خوبی نیست. حداقل دستمزد حدود ۵۷ درصد افزایش داشته در کنار این موضوع، اخذ مالیات به مراتب نسبت به سال گذشته تشدید شده و در سال آینده این روند شدیدتر خواهد شد. تعرفه گاز در بعضی نقاط تا ۵ یا ۶ برابر افزایش یافته، بنابراین هزینههای مختلف باعث میشود که افزایش قیمت رخ دهد.»
نوزدهم اسفندماه ۱۴۰۰ اعضای شورای عالی کار با افزایش ۵۷.۴ درصدی حداقل حقوق کارگران برای امسال موافقت کردند.
این افزایش حقوق با مخالفت کارفرمایانی مواجه شد که آن را زیاد، بیشتر از سالهای گذشته و اقدامی یکطرفه از سوی دولت ابراهیم رئیسی بدون ارائه راهکارهای حمایتی از بخش تولید دانستند؛ فعالان کارگری نیز با توجه به میزان تورم و مخارج گسترده ماهانه برای خانوار ایرانی، این میزان را عملا بی تاثیر اعلام کردند.
همچنین، حداقل دستمزد سال ۱۴۰۱ از دو میلیون و ۶۵۵ هزار تومان سال قبل آن به ۴ میلیون و ۱۷۹ هزار تومان افزایش یافته است.
به گفته رییس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران هدف از افزایش حقوق، کمک به کارگران و حقوقبگیران بوده «اما در حقیقت به آنها ظلم شده است؛ چرا که ما سیستم نظارت قوی نداریم که بتواند افزایش قیمتها را کنترل کند یا قیمتگذاریها را به درستی ساماندهی کند. بنابراین، افزایش حقوق نسبت به افزایش قیمت بسیار کمتر خواهد بود.»
خسرو فروغان گرانسایه همچنین در ارتباط با سخنان و وعدههای اقتصادی رئیس دولت جمهوری اسلامی گفت: «آقای رییسجمهور اعلام کردند دیگر نباید فقر مطلق وجود داشته باشد، اما به شکلی که عمل میشود، نه تنها فقر مطلق از بین نمیرود بلکه بسیار بیشتر میشود و دهکهای کمدرآمد با مشکلات بسیار بیشتری مواجه میشوند.»
ابراهیم رئیسی اسفندماه ۱۴۰۰ گفته بود: «دولت امکانات کافی برای ریشه کن کردن فقر مطلق را دارد و با یک کار جهادی و یک برنامهریزی مناسب، میتوانیم به نتیجه برسیم.»
رئیس جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که «فقر مطلق زیبنده نظام ارزشی ما نیست و قطعا به همت بخشهای مختلف این مهم میشود در همین سال ۱۴۰۰ برطرف شود» و وعده ریشهکنی «فقر مطلق» در ایران را تا پایان سال قبل داد.
در صورتی که فرد از حد متوسط و معمول زندگی برخوردار نباشد، در «خط فقر» قرار دارد و اگر توان او برای تامین مجموع نیازهایش از جمله خوراک، پوشاک و ... از حداقلهای لازم حیاتی نیز کمتر باشد، «فقیر مطلق» محسوب میشود.
اما رییس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی ایران امروز تصریح کرده است: «اینطور که به نظر میرسد، سال آینده افزایش قیمت زیادی خواهیم داشت که قشر آسیبپذیر، بیشترین آسیب را خواهد خورد.»
این فعال اقتصادی بخش خصوصی ایران در برآوردی از چشمانداز پیش رو گفته: «در مجموع، چند موضوع و مصوبه در کنار هم قرار گرفته که تجربه بازار نشان میدهد آنچه اتفاق خواهد افتاد با آنچه کارشناسان در روی کاغذ میگویند، کاملا متفاوت بوده و وضعیت نامطلوبی در انتظارمان است.»