مهتاب وحیدیراد - برخی رسانههای ایران روز چهارشنبه ٨ دیماه، گزارشی تحت عنوان «اتوبوسخوابی» منتشر کردند که بحثبرانگیز شده و واکنشهایی را به دنبال داشته است.
این گزارش حاکی است که ناتوانی مالی و فقر در پایتخت، شماری از شهروندان بیسرپناه را ناچار کرده که در این شبهای سرد زمستانی به اتوبوسها پناه ببرند تا برای ساعات یا حتی دقایقی جایی نسبتا گرم برای استراحت داشته باشند.
بعد از کارتنخوابی، چادرخوابی، گورخوابی، و پشت بامخوابی در ایران، حالا گزارشی منتشر شده مبنی بر این که برخی از شهروندان، پیر و جوان، به دلیل ناتوانی مالی و فقر شبها را در اتوبوس به صبح میرسانند.
هزینه گذراندن یک شب در اتوبوسهای تندرو (بیآرتی) در تهران ۱۲ تا ۲۵ هزار تومان است
گرانی مسکن در ایران طی سالهای اخیر رویای صاحبخانه شدن را برای بسیاری غیرممکن کرده است، اما حالا اجاره بهای مسکن نیز به خصوص در کلانشهر تهران چنان سر به فلک کشیده که شماری از شهروندان بیسرپناه را ناچار به اتوبوسخوابی کرده است.
وبسایت تجارت نیوز در گزارشی که روز چهارشنبه هشتم دی منتشر شد، نوشته است افرادی که اصطلاحا به «اتوبوسخوابی» روی آوردهاند لزوما معتاد نیستند، اغلب آنان شغل و درآمد دارند، اما توانایی تامین هزینه اجاره مسکن در تهران را ندارند.
بر اساس این گزارش، هزینه گذراندن یک شب در اتوبوسهای تندرو (بیآرتی) در تهران ۱۲ تا ۲۵ هزار تومان است یعنی ماهانه ۳۶۰ تا ۷۵۰ هزار تومان برای هر نفر.
این افراد اتوبوسخواب ناچارند تا صبح چند بار خط عوض کنند و ترجیح میدهند مسیرهای طولانیتر را انتخاب کنند تا شاید بتوانند چند دقیقهای بیشتر بخوابند.
انتشار این گزارش واکنش چند تن از مسئولان را به دنبال داشته است.
از جمله محمد ترفع، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، که اتوبوسخوابی را پدیدهای مسبوق به سابقه دانست و گفت: «از گذشته شاهد خوابیدن افراد معتاد در اتوبوس بودهایم، اما این افراد جدید ظاهری مناسب دارند و با کارت بلیت وارد اتوبوس میشوند.»
روزنامه همشهری نیز در شماره روز پنجشنبه نهم دیماه خود، به نقل از احمد احمدیصدر، مدیرعامل سازمان رفاه شهرداری تهران، نوشته است که ۲۰ اتوبوس در ۲۰ نقطه تهران برای خوابیدن افراد بیخانمان در نظر گرفته شده است.
اتوبوسهایی که در میادین مرکزی و شلوغ شهر تهران پارک شدهاند و روی آنها بنرهایی با عنوان «اتوبوس خواب» نصب شده است تا جان افراد بیخانمان را از گزند سرمای استخوانسوز این شبهای زمستانی حفظ کند.
از گذشته شاهد خوابیدن افراد معتاد در اتوبوس بودهایم، اما این افراد جدید ظاهری مناسب دارند و با کارت بلیت وارد اتوبوس میشوندمحمد ترفع، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران
بانک مرکزی ایران چندی پیش اعلام کرد که اجارهبهای مسکن در تهران و حومه آن بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است.
«واحد اطلاعات اکونومیست» نیز یک ماه پیش در جدیدترین گزارش خود درباره گرانترین شهرهای جهان، اعلام کرد که شهر تهران به دنبال افزایش تورم با ۵۰ پله جهش از رده ۷۹ به جایگاه ۲۹ صعود کرده است.
تورم افسارگسیخته و افزایش هزینههای زندگی در ایران، نه فقط شهروندان تهران بلکه مردم سراسر ایران را با بحران معیشت مواجه کرده که این بحران طی یک سال اخیر به برگزاری صدها تجمع اعتراضی منجر شده است.
بر اساس گزارش سازمان «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران» در سال جاری میلادی بیش از ۲۵۰۰ تجمع اعتراضی توسط فعالان مدنی، فرهنگیان و کارگران در ایران برگزار شده که فصل مشترک همه آنها اعتراض به سیاستهای جمهوری اسلامی از جمله در زمینه مسائل معیشتی و اقتصادی بوده است.