لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۵

دادگاهی در هلند درخواست‌ها برای توقف صادرات تسلیحات به اسرائیل را رد کرد


یک فروند اف ۳۵. آرشیو
یک فروند اف ۳۵. آرشیو


دادگاهی در هلند روز جمعه ۲۴ آذر درخواست گروه‌های حقوق بشری از دولت این کشور برای توقف ارسال قطعات جنگنده‌های اف-۳۵ به اسرائیل را که به گفته آنها احتمال دارد امکان «جنایات جنگی» در نوار غزه را فراهم‌کند، رد کرد.

قضات دادگاه منطقه‌ای در لاهه گفتند که باید دست دولت را برای بررسی سیاست‌ها و مسائل سیاسی در تصمیم‌گیری در مورد صادرات تسلیحات باز بگذارند.

گروه‌های حقوق بشری که شامل شعبه آکسفام در هلند نیز هست استدلال کرده‌اند که اسرائیل در بمباران گسترده نوار غزه که ممکن است «جنایت جنگی» محسوب شود از هواپیماهای اف-۳۵ استفاده می‌کند که هلند قطعات یدکی آنها را تأمین می‌کند.

در نخستین حکم صا‌در شده در مورد ارسال تسلیحات به اسرائیل توسط یک دادگاه، قضات هلندی گفتند که احتمال دارد اف-۳۵ در نقض ادعایی قوانین جنگ نقش ایفا کرده باشد.

اسرائیل ارتکاب «جنایات جنگی» در حملات خود به غزه را که پس از حمله اولیه حماس به جنوب اسرائیل در پانزدهم مهر انجام شد رد می‌کند.

حماس که مورد حمایت جمهوری اسلامی است، از سوی شماری از کشورها از جمله آمریکا به عنوان گروهی تروریستی شناسایی شده است.

لیزبث زگولد، وکیل این گروه‌های حقوق بشری به خبرگزاری رویترز گفت: «ادعای دولت مبنی بر اینکه هیچ تخلفی در غزه صورت نگرفته است، یا نمی‌توانند این موضوع را بررسی کنند از گزینه‌ها حذف شد و این برای ما موفقت محسوب می‌شود و اثبات اینکه از اف-۳۵ در جنگ استفاده شده بسیار مهم است.»

او افزود که از دادگاه درخواست تجدیدنظر خواهند‌ کرد.

هلند دارای یکی از چند انبار قطعات اف-۳۵ آمریکا است و آنها را به کشورهایی که آن را درخواست می‌کنند ارسال می‌کند از جمله اسرائیل که گفته می‌شود از زمان آغاز درگیری با حماس، دست‌کم یک محموله دریافت کرده است.

قضات دادگاه گفتند به رغم اینکه ممکن است اف-۳۵ در «جنایات جنگی» احتمالی نقش داشته باشد، مطابق قوانین صادرات تسلیحات، آنها تنها می‌توانند در مورد اینکه آیا دولت ارزیابی معقولی برای ادامه ارسال قطعات انجام داده است یا خیر، تصمیم‌گیری کنند.

از زمان آغاز درگیری میان اسرائیل و حماس، نیروهای اسرائیلی بخش بزرگی از غزه را ویران کردند که به گفته مقامات بهداشتی فلسطینی، جان نزدیک به ۱۹ هزار نفر را گرفته ‌و هزاران نفر را نیز زیر آوار مدفون کرده است.

از سوی دیگر، پلیس اسرائیل نیز در حال بررسی احتمال ارتکاب جنایات جنسی توسط شماری از اعضای گروه حماس است که پس از حمله پانزدهم مهر حماس به جنوب آن کشور دستگیر شدند.

وزارت دادگستری اسرائیل گفته است که «قربانیان شکنجه شده، آزار جسمی دیده بودند و به آنها تجاوز شده بود، مثله شده و زنده زنده سوزانده شده بودند.»

حماس، اتهامات مربوط به تجاوز جنسی یا مثله کردن زنان توسط اعضای شاخه مسلح خود، گردان‌های عزالدین قسام در شب حمله یا پس از آن را رد می‌کند.

XS
SM
MD
LG