مراسم یادبود داریوش فروهر و پروانه فروهر (اسکندری)، دو تن از کشتهشدگان قتلهای زنجیرهای سال ۱۳۷۷، با حضور دخترشان پرستو فروهر و جمعی از فعالان سیاسی و مدنی برگزار شد.
یکم آذر سالگرد قتل داریوش و پروانه فروهر، از منتقدان جمهوری اسلامی است؛ قتلی که آمران اصلی آن هیچگاه مجازات نشدند و تعدادی از ماموران وزارت اطلاعات متهم به دست داشتن در آن نیز با وجود گرفتن احکام قضایی سنگین، سرانجام آزاد شدند.
شامگاه یکم آذر ۱۳۷۷ ماموران وزارت اطلاعات ایران در جریان پروژه قتل دگراندیشان و مخالفان، به منزل داریوش فروهر، دبیرکل حزب ملت ایران رفتند و او و همسرش، پروانه اسکندری، را با ضربات چاقو به قتل رساندند.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی چندی بعد، اعلام کرد که تعدادی از کارکنان آن مسئول قتل داریوش فروهر، همسرش و محمد جعفر پوینده و محمدعلی مختاری، دو تن دیگر از قربانیان قتلهای زنجیرهای بودند. با این که نام قربانیان فراتر از این لیست بود، اما دولت محمد خاتمی تنها این چهار نفر را قربانی قتلهای زنجیرهای دانست.
با این حال، طی سالهای پس از آن، پرونده قتل های زنجیرهای که به دستگیری سعید امامی، معاون امنیتی پیشین وزارت اطلاعات، و تعدادی دیگر از کارکنان آن وزارتخانه منجر شد، فراز و نشیبهای بسیاری داشت. از جمله مرگ سعید امامی در زندان که مقامات جمهوری اسلامی دلیل آن را خودکشی با خوردن داروی نظافت اعلام کردند.
در مراسم داریوش و پروانه فروهر که عصر دوشنبه یکم آذر ماه به دلیل رعایت بهداشت و محدودیتهای کرونا، در حیاط خانه آنها در تهران - که محل قتل آن دو است - برگزار شد، جمعی از فعالان سیاسی و مدنی حضور یافتند.
پرستو فروهر، هنرمند و فعال حقوق بشر، این مراسم را یادبودی برای «قربانیان قتلهای سیاسی پاییز ۷۷» دانست و با نام بردن از «حمدی حاجیزاده، کارون حاجیزاده، پیروز دوانی، پروانه فروهر، داریوش فروهر، مجید شریف، محمد مختاری، و محمدجعفر پوینده» گفت یاد آنها «با پافشاری برای دادخواهی» گرامی داشته میشود.
او در رشته توییتی یکم آذر را روزی برای «یادآوری قتلهای سیاسی» و «نشانی بر ممارست در دادخواهی این جنایتها» دانست.
خانم فروهر هر ساله تلاش میکند با سفر به ایران با وجود فشارهای امنیتی این مراسم را در خانه مادر و پدرش با حضور دوستداران آنها برگزار کند.
باربد گلشیری، هنرمند و فرزند نویسنده نامدار هوشنگ گلشیری عکسهایی از این مراسم در حساب توییتر خود منتشر کرده است:
پس از گذشت ۲۳ سال، روزنامه کیهان، چاپ تهران، روز چهارشنبه ۹ تیر با انتشار مطلبی در بخش خبرهای ویژه از مجید شریف به عنوان یک «منتقد نجیب نظام» یاد کرد که در «فتنه قتلهای زنجیرهای» در سال ۱۳۷۷ «یکی از قربانیان این جنایت مشکوک» بود.
وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در دی ماه ۷۷ با انتشار بیانیه ای «نیروهای کج اندیش و خودسر این وزارتخانه» را عامل قتل داریوش فروهر، پروانه اسکندری، محمد مختاری و محمد جعفر پوینده معرفی کرده بود.