لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۵

ایران در شاخص ادراک فساد جهانی: رتبه ۱۵۱ در میان ۱۸۰ کشور جهان


آرشیو
آرشیو

در گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل در مورد سال ۲۰۲۴ میلادی، جمهوری اسلامی ایران در رده‌های انتهایی جدول «شاخص ادراک فساد» قرار گرفت.

براساس این گزارش، جمهوری اسلامی ایران از نظر فساد در میان ۱۸۰ کشور جهان، با کسب ۲۳ امتیاز (یک امتیاز کمتر از سال گذشته) در رتبه ۱۵۱ قرار گرفت و به این ترتیب، یکی از فاسدترین کشورهای جهان محسوب می‌شود.

کنگو، بنگلادش، موزامبیک، عراق و پاکستان از جمله کشورهایی هستند که از نظر فساد عملکرد بهتری نسبت به جمهوری اسلامی ایران داشته‌اند.

این سازمان، ۱۸۰ کشور و منطقه در سراسر جهان را بر اساس «سطح درک‌شده» از فساد بخش عمومی رتبه‌بندی می‌کند. نتایج از صفر (بسیار فاسد) تا یکصد (بسیار پاک) ارائه می‌شوند.

بر اساس این گزارش، دانمارک با ۹۰، فنلاند با ۸۸، و سنگاپور با ۸۴ امتیاز در صدر جدول قرار دارند و کشورهایی با کمترین میزان فساد شناخته می‌شوند.

امتیاز هر کشور ترکیبی از داده‌های دست‌کم ۳ منبع است که از ۱۳ بررسی و ارزیابی مختلف فساد استخراج شده است. این منابع توسط مؤسسه‌های معتبر مختلفی از جمله بانک جهانی و مجمع جهانی اقتصاد جمع‌آوری شده‌اند.

در این طبقه‌بندی، بالاترین امتیاز ۱۰۰ است و رتبه هر کشور از نظر نشان دادن سطح فساد در آن کشور به اندازه امتیاز اهمیت ندارد.

این سازمان، فساد را عامل اصلی تضعیف دموکراسی، ایجاد بی‌ثباتی و نقض حقوق بشر می‌داند و از جامعه بین‌المللی خواسته است تا مقابله با فساد را اولویت اصلی و بلندمدت خود قرار دهند.

این سازمان در گزارش خود چشم‌انداز‌ تلاش‌های ضدفساد در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را «تیره» توصیف و اشاره کرد که طی ۱۲ سال گذشته، میانگین امتیاز در شاخص ادراک فساد منطقه‌ای (CPI) تنها یک امتیاز افزایش یافته و به ۳۹ از ۱۰۰ امتیاز ممکن رسیده است و یکی از پایین‌ترین میانگین‌های منطقه‌ای در سراسر دنیا را دارد.

بر اساس این گزارش، رکود وضعیت فساد در این منطقه بیشتر به کنترل مطلق رهبران کشورها بازمی‌گردد که در شرایطی که مال‌اندوزی می‌کنند، برای حفظ قدرت هر گونه مخالفتی را سرکوب می‌کنند و به درگیری‌ در دیگر کشورها دامن می‌زنند. این رهبران همچنین از پیشرفت در مسائل جهانی مانند پیشبرد برابری جنسیتی جلوگیری می‌کنند.

امارات متحده عربی با ۶۸ امتیاز، بالاترین و سوریه با ۱۲ امتیاز پایین‌ترین امتیاز از ۱۰۰ را در کشورهای منطقه دارند. در این حال، بحرین با افزایش ۱۷ امتیازی، بیشترین پیشرفت از سال ۲۰۱۷ تاکنون را داشته است.

شفافیت بین‌المللی، یک جنبش جهانی است که شاخص‌های گوناگونی در محاسبه میزان فساد در کشورهای مختلف جهان دارد. هدف این سازمان که دبیرخانه بین‌المللی آن در برلین قرار دارد، ایجاد جهانی است که در آن دولت، تجارت، جامعه مدنی، و زندگی روزمره مردم عاری از فساد باشد.

این سازمان تلاش می‌کند تا با تأکید بر ضرورت مبارزه با فساد، چنین دیدگاهی را به واقعیت در جهان تبدیل کند.

XS
SM
MD
LG