لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۴

ناامنی غذایی و «سوء تغذیه کودکان» سیستان و بلوچستان، دوبرابر متوسط کشور است


جنوب استان سیستان و بلوچستان
جنوب استان سیستان و بلوچستان

یک کارشناس مرکز بهداشت در زاهدان گفت که ناامنی غذایی و سوء تغذیه در سیستان و بلوچستان دو برابر سایر استان‌ها بوده و بیشتر مبتلایان به سوء تغذیه، کودکان زیر ۵ سال هستند.

به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، منیر افتخاری‌نیا افزود که سه شاخص کم‌وزنی، لاغری و کوتاه‌قدی برای تشخیص سوء تغذیه وجود دارد که در سیستان و بلوچستان بالاتر از سایر استان‌هاست و این شاخص‌ها حدود دو برابر متوسط کشوری است.

این کارشناس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تاکید کرد که در گروه نوجوانان، سوء تغذیه به‌صورت لاغری مشاهده می‌شود و عوامل اصلی بروز این مشکل شامل درآمد پایین و فقر خانوار و همچنین عدم دسترسی به غذای کافی و مغذی است.

افتخاری‌نیا با اشاره به این‌که سوء تغذیه به‌ویژه در خانواده‌های پرجمعیت با درآمد کم شایع است، پیامدهای آن را اختلال در رشد مغزی و جسمی و افت تحصیلی در سنین بالاتر دانست.

سوء تغذیه و کم وزنی کودکان سیستان و بلوچستان در شرایطی است که دسترسی به مواد پروتئینی مانند گوشت، مرغ و ماهی به‌سختی در سبد غذایی خانوارها یافت می‌شود.

از نظر کارشناسان، جمعیت بالای کم‌درآمد و حاشیه‌نشین، کمبود آموزش‌های مناسب تغذیه‌ای و عدم رعایت آن توسط خانواده‌ها، از عواملی هستند که باعث شده‌اند نرخ سوءتغذیه و کم‌وزنی در کودکان این استان به دو برابر میانگین کشوری برسد.

در ادامه این گزارش، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت که سیستان و بلوچستان، به‌رغم ظرفیت‌های بالای خود، فقیرترین استان کشور است و مشکلات اقتصادی خانواده‌ها منجر به سوء تغذیه و کوتاه‌قدی در کودکان، به‌ویژه در جنوب استان، شده است.

حسین‌علی شهریاری تاکید کرد که برخی مادران به دلایل مختلف مجبور به استفاده از شیرخشک به‌جای شیر مادر هستند، اما متأسفانه یا شیرخشک مورد نیاز در بازار یافت نمی‌شود یا قیمت آن در داروخانه‌ها بالا بوده و خرید آن برای خانواده‌ها مقدور نیست.

شهریاری افزود که استان سیستان و بلوچستان دارای زیرساخت‌ها و معادن زیادی است، اما متاسفانه مردم این استان در اشتغال مربوط به این زیرساخت‌ها سهمی ندارند و حقوق کافی دریافت نمی‌کنند.

او همچنین تأکید کرد که اگر از ظرفیت‌های دریای عمان و منابع غنی آن به‌درستی استفاده شود، نیازهای پروتئینی مردم استان و کشور تأمین خواهد شد.

افتخاری نیا نیز با اشاره به اهمیت اختصاص یارانه‌ها به خانواده‌های کم درآمد، گفت که در حال حاضر ده هزار کودک مبتلا به سوء تغذیه در محدوده دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تحت پوشش طرح حمایتی وزارت رفاه قرار دارند و در کل استان، بیش از ۳۰ هزار کودک از مزایای این طرح بهره‌مند هستند که کارت‌هایشان به‌صورت ماهانه شارژ می‌شود.

او افزود که این برنامه حمایتی می‌تواند مشکل دسترسی کودکان به مواد غذایی را حل کرده و در نتیجه به بهبود وضعیت کودکان مبتلا به سوء تغذیه کمک کند.

همزمان با افزایش بی‌سابقه قیمت‌ها و کاهش شدید مصرف مواد پروتئینی در ایران، متخصصان تغذیه می‌گویند کمبود پروتئین، نسل‌های کنونی و آینده ایران را با خطر انواع بیماری‌ها روبرو کرده است.


XS
SM
MD
LG