یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، یکشنبه ۱۹ اسفند، با اشاره به عرضه آزادانه کالاهای قاچاق در بازار «این سیاست را ناموفق و نیازمند اصلاح دانست.»
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، مصطفی پوردهقان با انتقاد از وضعیت فعلی بازار، گفت: «لوازم خانگی قاچاق آزادانه فروخته میشود، در حالی که واردات رسمی ممنوع است. این شرایط هم باعث خروج ارز شده و هم نظارت بر کیفیت و قیمت کالا را دشوار کرده است.»
پوردهقان هشدار داد که حمایت از تولید داخلی نباید دائمی باشد و اگر این روند اصلاح نشود، مجلس در سیاست ممنوعیت واردات تجدیدنظر خواهد کرد.
پوردهقان همچنین از احتمال بازنگری در سیاست ممنوعیت واردات لوازم خانگی خبر داد و گفت: «کمیسیون صنایع مجلس در جلسات خود با تولیدکنندگان داخلی تأکید کرده است که این حمایت نمیتواند همیشگی باشد. اگر این سیاست اصلاح نشود، قطعاً تغییراتی در آن اعمال خواهد شد.»
این عضو مجلس در ادامه با اشاره به جلسات غیرعلنی مجلس با مسعود پزشکیان، گفت: «نمایندگان مجلس صراحتاً اعلام کردهاند که مشکل قاچاق باید یکبار برای همیشه حل شود، زیرا تبعات آن بر اقتصاد کشور و سلامت و امنیت مردم بسیار گسترده و زیانبار است.»
این عضو مجلس شورای اسلامی با انتقاد از سیاست ممنوعیت واردات لوازم خانگی تأکید کرد که ممنوعیت واردات در دنیا امری غیرمرسوم است و در بهترین حالت باید موقتی باشد.
به گفته او، این سیاست باید با افزایش تعرفههای وارداتی و ایجاد فرصت برای رشد تولید داخلی همراه باشد، نه انسداد کامل بازار که منجر به کاهش کیفیت، افزایش قیمت و انحصار شود.
محدودیتها و ممنوعیتها برای واردات و عرضه برندهای خارجی در بازار ایران که به بهانه «حمایت از تولید داخلی» انجام شده است، به دلیل تاثیر سیاستهای دیگر از جمله سیاستهای پولی و مالی، نه تنها به تقویت تولید داخلی نیانجامیده بلکه باعث شده هم کیفیت محصولات داخلی کاهش پیدا کنند و هم قاچاق کالاهای خارجی به داخل رونق بگیرد.
در مهر ماه سال ۱۴۰۰ علی خامنهای دستور ممنوعیت واردات لوازم خانگی را صادر کرده بود تا با تداوم تصمیمات فردی، تبعات ناگوار جمعی در حوزه اقتصاد، مردم را زمینگیر کند.
این دستور دولت وقت که با مطالبه علی خامنهای صادر شده بود پس از آن اعمال شد که از سال ۱۳۹۷ و به دنبال محدودیتهای ارزی، طبق مصوبه اولیه «شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا» واردات لوازم خانگی تا پایان سال ۱۴۰۰ ممنوع اعلام شده بود و با احتمال آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی، «جمعی از شرکتها و کارخانجات تولیدکننده لوازم خانگی» از رهبر جمهوری اسلامی خواستند در مقابل احتمال «گشایش واردات» محصولات لوازم خانگی بعضی از شرکتهای کرهای، از آنها حمایت کند.
از سال ۱۳۹۷ واردات لوازم خانگی تا پایان سال ۱۴۰۰ ممنوع اعلام شد. پس از اتمام انقضای این مصوبه انتظار میرفت که با توجه به نیاز بازار، واردات این محصول آزاد شود با این حال وزارت «صمت» اعلام کرد که تولیدکنندگان که بالغ بر ۱۵۰۰ واحد کوچک و بزرگ هستند میتوانند نیاز بازار را تامین کنند و حتی برنامه صادرات نیز دارند. بنابراین ممنوعیت واردات لوازم خانگی بار دیگر تمدید شده بود.