لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۱

گزارش صدای آمریکا از خاکسپاری بکتاش آبتین؛ شعار «مرگ بر دیکتاتور» و حضور گسترده نیروهای امنیتی


خاکسپاری بکتاش آبتین. یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰، امام‌زاده عبدالله شهر ری
خاکسپاری بکتاش آبتین. یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰، امام‌زاده عبدالله شهر ری

مراسم خاکسپاری بکتاش آبتین، زندانی سیاسی، با حضور جمع قابل توجهی از مردم و فعالان فرهنگی و مدنی کشور، تحت فشار امنیتی زودتر از آن چه خانواده‌اش می‌خواستند، بعدازظهر یک‌شنبه ۱۹ دی در امام‌زاده عبدالله شهر ری برگزار شد.

بنا بر گزارش ارسالی به بخش فارسی صدای آمریکا، با وجود حضور پرشمار نیروهای امنیتی لباس شخصی و همچنین پلیس در این مراسم، حاضران شعارهایی از جمله «مرگ بر دیکتاتور»، «درود بر آبتین، مرگ بر ظالمین»، «این شاعر آزاده، کابوس این بیداده»، «آبتین زنده است، راه او پاینده است» و «از سلطانپور تا آبتین، مرگ بر ظالمین» سر دادند.

روز شنبه، کانون نویسندگان در اطلاعیه‌ای از طرف خانواده این شاعر و فیلم‌ساز فقید، نوشته بود که پیکر او روز دوشنبه ۲۰ دی به خاک سپرده خواهد شد و اعلام ساعت و محل مراسم را به بعد موکول کرده بود.

اما در بیانیه دوم کانون نویسندگان که ساعاتی پیش منتشر شد، آمده بود: «اکنون تحت فشار نیروهای امنیتی این تصمیم تغییر کرده و قرار است این مراسم امروز (یکشنبه ۱۹ دی ماه) ساعت ۳ در امامزاده عبدالله شهر ری برگزار شود.»

مهدی کاظمی با نام هنری بکتاش آبتین، متولد ۱۳۵۳ (۴۷ ساله)، شاعر، فیلم‌ساز، و عضو کانون نویسندگان ایران که در زندان برای دومین بار به کرونا مبتلا شده بود، بیش از یک ماه در بیمارستان بستری بود و روز شنبه ۱۸ دی درگذشت.

او در طول نزدیک به سی سال فعالیت هنری خود، جوایز زیادی چون جایزه خبرنگاران به بهترین کتاب سال در اسفند ۱۳۹۱، بهترین فیلم جشنواره سینما حقیقت در سال ۱۳۹۷، دیپلم افتخار از دوازدهمین جشنواره مستقل سینمای مستند ایران به خاطر فیلم «موریانه‌ای با دندان‌های شیری» در سال ۱۴۰۰، و جایزه انجمن قلم آمریکا در دی ماه ۱۴۰۰ را دریافت کرد.

بکتاش آبتین در مهرماه سال گذشته با اتهام «عضویت در کانون نویسندگان ایران» و انتشار تاریخچۀ کانون نویسندگان، و شرکت در مراسم بزرگداشت محمد مختاری و محمد جعفر پوینده از قربانیان قتل‌های دسته‌جمعی روشنفکران توسط وزارت اطلاعات، تحت عنوان «فعالیت تبلیغی علیه نظام» بازداشت و به شش سال حبس محکوم شد.

آقای آبتین او پیش از زندانی شدن در ویدئویی گفته بود: «فضیلت پایداری، ایستادگی و مبارزه حلقه مفقوده سرزمین من است» و «حاضرم در جوانی جان شیرینم را فدا کنم.»

حاضران در این مراسم با شعار «درود بر آبتین، مرگ بر ظالمین» با این شاعر آزادی‌خواه خداحافظی کردند.

شرکت‌کنندگان در مراسم خاکسپاری بکتاش آبتین، که برخی فعالان مرگ او را ادامه روند «قتل‌های زنجیره‌ای» نویسندگان و روشنفکران دانسته‌اند، با سر دادن شعار «از سلطان‌پور تا آبتین، مرگ بر ظالمین»، یاد او و دیگر قربانیان نقض حقوق بشر در ایران را گرامی داشتند.

اشاره این شعار حاضران در مراسم خاکسپاری بکتاش آبتین، به سعید سلطان‌پور، شاعر دیگری است که ۲۷ فروردین ۱۳۶۰ در شب ازدواجش بازداشت شد و ۳۱ خرداد همان سال اعدام شد.

همچنین شرکت‌کنندگان در این مراسم سرودهایی را هم‌خوانی کردند.

علاوه بر این، حاضران شعار دادند: «این شاعر آزاده، کابوس این بیداده»

شاهزاده رضا پهلوی در واکنش به جان باختن بکتاش آبتین در پی ابتلا به کرونا در زندان، در توییتی نوشت: «جمهوری اسلامی یک شاعر و هنرمند معترض دیگر را به قتل رساند. در زمانه‌ای که تبهکاران و جنایتکاران، رها و در مسند قدرت هستند، بکتاش آبتین را به زنجیر کشیدند و کشتند؛ تنها به جرم این که حقیقت را فاش می‌گفت و نسبت به درد و رنج وطن و مردمش بی‌تفاوت نبود.»

سندیکای کارگران شرکت اتوبوسرانی تهران و حومه نیز در بیانیه‌ای بکتاش آبتین را «دوست و همراه آزادی خواهان و کنشگران» و «جنبش کارگری» خواند و نوشت: «او زندگی خود را وقف پیشبرد امر آزادی‌های سیاسی و مدنی کرد. او وفادار به شعار کانون نویسندگان ایران در جهت رسیدن و برقراری آزادی بی‌ حد و حصر بیان و اندیشه بود و تلاشی شایسته احترام همگان کرد.»

شنبه شب دوستداران بکتاش آبتین با تجمع در مقابل بیمارستان ساسان، محل درگذشت او، با روشن کردن شمع یادش را گرامی داشتند، مراسمی که با «دخالت نیروی انتظامی» بر هم خورد.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG