لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۵

واکنش‌ها به درگذشت بکتاش آبتین؛ ادامه «قتل‌های زنجیره‌ای» توسط حکومت ایران است


بکتاش آبتین
بکتاش آبتین

مرگ بکتاش آبتین در پی ابتلا به کرونا در زندان، که صبح شنبه ۱۸ دی در بیمارستان اتفاق افتاد، واکنش‌های گسترده‌ای را از سوی وزارت خارجه آمریکا، نهادهای صنفی، حقوق بشری و در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت.

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا در مورد درگذشت بکتاش آبتین با ابراز همدردی با بازماندگان وی، از آقای آبتین به عنوان شاعر و نویسنده ای که به ناحق در بازداشت به سر می برد نام برد.

این سخنگو گفت: «با تأسف، از خبر درگذشت نابهنگام بکتاش آبتین، شاعر و فیلمساز ایرانی به ناحق بازداشت شده به دلیل عوارض کووید-۱۹ آگاه شدیم. ما این ضایعه را به بازماندگانش و همه کسانی که در غم از دست دادن او عزادار خواهند بود، تسلیت می گوییم.»

سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرد، مقامات جمهوری اسلامی ایران را مسئول مرگ بکتاش آبتین می‌داند، چرا که «او خودسرانه بازداشت و ناعادلانه به شش سال زندان محکوم شد و با محروم شدن از حق درمان بایسته، به کووید ۱۹ دچار و در بیمارستان درگذشت.»

کانون صنفی معلمان نیز در بیانیه‌ای درگذشت بکتاش آبتین را مرگی «جانگداز» توصیف کرد و نوشت، او «با وجود بیماری زمینه‌ای در دوران کرونا مشغول گذراندن دوران حبس خود در زندان اوین بود، پس از این که دومین بار به کرونا مبتلا شده بود و با تعلل مسئولان زندان برای انجام به موقع اقدامات درمانی، جان شیرین خود را فدای آزادی کرد.»

امیر رئیسیان، وکیل دادگستری، سه روز پیش ویدئویی منتشر کرد که آقای آبتین در حال دوچرخه‌سواری می‌گفت: «فضیلت پایداری، ایستادگی و مبارزه حلقه مفقوده سرزمین من است. حاضرم در جوانی جان شیرینم را فدا کنم.»

مجید توکلی، فعال سیاسی داخل ایران در توییتی نوشت: «بکتاش آبتین کشته شد. جامعه، سنگینیِ قتل‌های زنجیره‌ای را احساس می‌کند. حذف و سرکوب، به شکل‌هایی جدید ادامه دارد. شکل‌هایی که به‌ظاهر توجیه‌پذیر و تحمل‌پذیر می‌نماید. چه‌کسی از این سرکوب‌ها و حذف‌ها در امان می‌ماند. بدتر از این وجود ندارد. چه‌کسانی تحمل نمی‌کنند و می‌ایستند.»

مهدی حاجتی، عضو پیشین شورای شهر شیراز که پس از زندانی شدن و صدور یک حکم جدید زندان مجبور به ترک ایران شد، عنوان کرد: «دقیقا چند بكتاش آبتين دیگر باید از ما بکشند تا بپذیریم ما تنها یک دشمن داریم و آن جمهوری اسلامی است؟! چند بكتاش آبتين دیگر باید بکشند تا بپذیریم تک تک ما را در بی‌اعتمادی به هم خواهند کشت و عدم همبستگی ماست که این قتل‌عام را تداوم می‌بخشد!»

هادی حیدری، کارتونیست داخل ایران با کشیدن یک طرح از چهره بکتاش آبتین، شعری در رثای او بازنشر کرد.

روزبه بوالهری، روزنامه‌نگار، بیانیه اتحادیه آزاد کارگران ایران را بازتاب داد که گفته است: «بكتاش آبتين را سیستمی به قتل رساند که زندان‌هایش، قتلگاه است و دادگاه‌هایش، بی‌دادگاه. بکتاش آبتین، غریو رسای آزادی‌خواهی، استبدادستیزی و مبارزه با جهل و جور بود که جان خود را در این مسیر فدا کرد.»

عمار ملکی، پژوهشگر نیز در توییتی نوشت: «نظام اسلامی بكتاش آبتين را به قتل رساند. قتل‌های زنجیره‌ای ادامه دارد؛ در خیابان، در آسمان، در زندان، در جای جای ایران.»

ابراهیم الله‌بخشی، از دراویش گنابادی، شعری از سیدعلی صالحی را در رثای آبتین منتشر کرد که سروده است: «جُم‌هوریِ کرونا! بالاخره تا کی...؟ کی از کشتنِ کلماتِ ما خسته خواهی شد...؟»

محمد رسول‌اف، کارگردان و فیلم‌ساز شناخته‌شده نوشت: «بکتاش آبتین همسفر مسافران پرواز اکراینی شد. مرگ او سند جنایت تازه‌ی جمهوری اسلامی است.»

فاطمه اختصاری، شاعر، نیز تأکید کرد: «بکتاش آبتین را کشتند!»

کانون نویسندگان روز شنبه با اعلام خبر درگذشت بکتاش آبتین در بیمارستان در بیانیه‌ای عنوان کرد: «بکتاش آبتین (۱۴۰۰- ۱۳۵۳)، شاعر، فیلمساز و عضو پایدار و برجسته‌ کانون نویسندگان ایران که جان شیرین خود را فدای آزادی کرد، از میان ما رفت.»

گروهی از شهروندان شب‌هنگام با تجمع در مقابل بیمارستان ساسان، محل درگذشت بکتاش آبتین، به یاد او شمع روشن کرده‌اند.

رضا اکوانیان، روزنامه‌نگار حوزه حقوق بشر نیز با انتشار عکس‌هایی از روشن کردن شمع مقابل بیمارستان ساسان تهران به یاد بکتاش آبتین، نوشت که او «امروز پس از ۳۷ روز درگیری با کرونا، به دلیل تاخیر در اعزام به بیمارستان با کارشکنی مسئولان و عدم رسیدگی به‌موقع پزشکی جان عزیزش گرفته شد. بکتاش عزیزمان را کشتند!»

XS
SM
MD
LG