سناتور میچ مککانل، رهبر جمهوریخواهان سنا، روز دوشنبه طی سخنانی در صحن سنا حملات حوثیهای یمن در دریای سرخ را «تهدید تروریستی ایران» و چالشی برای آزادی کشتیرانی دانست و از دولت آمریکا خواست در این زمینه جدیتر وارد عمل شود.
او با اشاره به حملات حوثیهای یمنی به کشتیهای تجاری و نظامی در دریای سرخ، این اقدامات را نشانهای از گستاخی روزافزون نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی دانست و نسبت به خطر جدی این حوادث برای اقتصاد جهانی هشدار داد.
سناتور میچ مککانل با تأکید بر این که حفاظت از آزادی کشتیرانی همواره بخشی از منافع حیاتی آمریکا بوده است گفت: «حمله به کشتیرانی آزاد، چالشی مستقیم برای رهبری آمریکاست.»
او بیان کرد که تعطیلی فعالیت تعدادی از بزرگترین شرکتهای حمل و نقل دریایی به دلیل ناامنی در دریای سرخ، تهدیدی مستقیم برای تجارت جهانی است که حدود ۱۲ درصد از حجم آن از این مسیر انجام میشود.
او رویکرد جاری در مقابله با چالشها و تهدیدهای واقعی را هم باعث زیر سوال رفتن اعتبار آمریکا به عنوان ابرقدرت جهانی دانست و خواستار اقدامات جدیتر دولت علیه گروه حوثیها و حامیان این گروه برای حفظ اعتبار و رهبری جهانی آمریکا شد.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، ۱۷ آذر گفت که آمریکا برای مقابله با اقدامات حوثیها در منطقه، نیروهای دریایی ترکیبی را تقویت میکند.
وزیر دفاع ایالات متحده که به خاورمیانه سفر کرده از تشکیل یک نیروی جدید دریایی برای محافظت از کشتیهای عبوری از دریای سرخ، با همکاری آمریکا و چندین کشور دیگر، با هدف مقابله با حملات حوثیهای یمن خبر داد.
لوید آستین با صدور بیانیهای گفت: «دریای سرخ یک آبراه حیاتی است که تجارت بینالمللی را تسهیل میکند. تشدید حملات حوثیها از یمن، جریان آزاد تجارت را تهدید میکند، دریانوردان بیگناه را به خطر میاندازد و قوانین بینالمللی را نقض میکند.این یک چالش بینالمللی است که نیازمند اقدام جمعی است بنابراین من امروز تشکیل گروه و عملیات «نگهبان رفاه» را اعلام میکنم که یک ابتکار مهم امنیتی چند ملیتی است.»
او با بیان اینکه بریتانیا، بحرین، کانادا، فرانسه، ایتالیا، هلند، نروژ و اسپانیا در ماموریت جدید به ایالات متحده خواهند پیوست افزود: «در این عملیات برخی از کشورها گشتزنی مشترک انجام میدهند و برخی دیگر در جنوب دریای سرخ و خلیج عدن پشتیبانی اطلاعاتی را انجام خواهند داد.»
جنبش حوثیها، جریانی سیاسی و مسلحانه از شیعیان یمن است که در دهه ۹۰ میلادی در شمال غربی یمن پدید آمد. حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران هماکنون بر صنعا، پایتخت یمن و بخشهای شمالی آن تسلط دارند و بهطور موقت شهر عدن را به عنوان پایتخت خود انتخاب کردهاند.
حوثیهای یمن هم اینک در فهرست گروههای تروریستی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مالزی قرار دارند.
دولت ترامپ در دی ۱۳۹۹، حوثیها را در فهرست گروههای تروریستی گذاشت و این گروه را تحریم کرد اما با روی کار آمدن دولت جدید، جو بایدن این گروهها را از فهرست تروریستی حذف کرده و تحریم آن را لغو کرد.