نتایج اولیه «وضعیت صلاحیت» اولیه کاندیداهای انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی، روز جمعه ۱۹ آبان در حالی اعلام شد که شماری از نمایندگان منتقد عضو «مجلس انقلابی» از رد صلاحیت خود خبر دادند.
مسعود پزشکیان نماینده کنونی مجلس و نماینده تبریز که به اصلاحطلبان حکومتی نزدیک است روز جمعه با اعلام رد صلاحیت خود در شبکه ایکس نوشت: «رد صلاحیت اینجانب با استناد به بند ۲ ماده ۳۱، عدم التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده است.»
علاوه بر مسعود پزشکیان، احمد علیرضابیگی و علیرضا منادی سفیدان از دیگر نمایندگان کنونی تبریز در مجلس شورای اسلامی هستند که برای شرکت در انتخابات بعدی از سوی هیئت اجرایی انتخابات، فاقد صلاحیت و «التزام عملی به نظام» شناخته شدند.
احمد علیرضابیگی دیگر نماینده رد صلاحیت شده تبریز، اولین بار موضوع «۷۵ حواله خودرو شاسی بلند برای نمایندگان مجلس با هدف مسکوت کردن استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت» را مطرح کرد. او در رابطه با همین پرونده توسط دستگاه قضایی به نشر اکاذیب متهم شد و در مجلس شورای اسلامی دچار ممنوعیت نطق شد.
غلامرضا نوری قزلجه، نماینده بستانآباد و رئیس فراکسیون «مستقلین» مجلس، هم روز جمعه با اعلام خبر رد صلاحیت خود از سوی هیئت اجرایی انتخابات مجلس دوازدهم در شبکه اجتماعی فیلتر شده «ایکس» نوشت: «اعتراض به این نتیجه را تقدیم مرجع قانونی بالاتر میکنم.»
این نماینده مجلس از مخالفان برخی طرحهای محدودسازی آزادیهای مدنی از جمله طرح موسوم به «صیانت از کاربران فضای مجازی» بود.
جلیل رحیمی جهانآبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و نایب رییس فراکسیون مستقلین نیز از دیگر نمایندگانی بود که روز جمعه از رد صلاحیت خود خبر داد. او هم در پیامی در «ایکس» نوشت: «خبر رد صلاحیتم را در هیات اجرایی تربت جام شنیدم و اعتراضش را به مقامات نظارتی و شورای نگهبان ارائه میکنم. چنانچه تا آخر رقابتها تایید نشوم برای همیشه از این عرصه میروم.»
رحیمی جهانآبادی، مرداد امسال پس از آن که یک روزنامهنگار به دنبال شکایت حمید رسایی به تبعید یکساله به تربتجام محکوم شد در حساب کاربری خود در «ایکس» به این حکم شدیدا اعتراض کرد و نوشت: «مشخص شد تا الان ما مجرم و در تبعید بودیم. ترجیح میدهیم تا آخر عمر در تبعید باشیم اما همفکر امثال رسایی نباشیم...»
او همچنین در پاسخی تند به تعدادی از پیامهای زیر پستش نوشت: «مشکل از ماست که هر چه شما ارزشینماها گفتید و هر چه بر سر مردم و کشورمان آوردید سکوت کردیم و حرمت قائل شدیم. من رسماً از شلغم عذرخواهی میکنم. چون شلغم خواص مفیدی دارد و شما ارزشینماها بیخاصیتترین موجودات عالمید و کارتان هتاکی و تخریب و افراط و فاتحهخواندن به منافع و امنیتملی است.»
محمد خدابخشی نماینده کنونی الیگودرز در مجلس از دیگر رد صلاحیتشدگان روز جمعه بود. او هم در «ایکس» نوشت: «آنچه در هیات اجرایی شهرستان الیگودرز در خصوص اینجانب اتفاق افتاد، مطابق موازین قانونی و شرعی نبوده و متأثر از تفکرات تنگ نظرانه افرادی است که علنا در جلسه اعلام نمودهاند که شهر را باید از دست لرها خارج کنیم.»
جلال محمودزاده، نماینده مهاباد، هم در گفتوگو با سایت جماران با اعلام خبر رد صلاحیت خود گفت: «این اتفاق بر اساس همان گزارشی است که چند ماه پیش در روزنامه ایران منتشر شد که باید با چند نماینده منتقد برخورد شود. این برخورد سیاسی بوده و از روی مستندات قانونی رخ نداده است.»
محسن اسلامی سخنگوی ستاد انتخابات کشور روز جمعه گفت که با پایان یافتن بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی در هیئتهای اجرایی، از همین روز نتایج به داوطلبان اعلام خواهد شد.
احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران رد صلاحیتها را «طبیعی» خواند اما با هشدار به کسانی که رد صلاحیت میشوند گفت: «کسانی که واجد شرایط شناخته نمیشوند در شأن فرهیختگان عمل کنند و نظام را زیر سؤال نبرند.»
او در عین حال خواستار «انتخابات باشکوه با حضور حداکثری» مردم در انتخابات اسفندماه امسال شد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هم ۱۴ خرداد امسال انتخابات اسفند را «انتخابات بسیار مهم» خواند و گفت «توپخانههای دشمن» مشغول «بمباران انتخاباتی» هستند.
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی دوم اسفند ۱۳۹۸ برگزار و به عنوان کم مشارکتترین انتخابات مجلس در طول حیات جمهوری اسلامی شناخته شد.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر وقت کشور میانگین مشارکت در این انتخابات را ۴۲/۵۷ درصد اعلام کرد.
دو سال بعد هم انتخابات ریاست جمهوری با «تحریم» و استقبال کم مردم روبرو شد که مقامات جمهوری اسلامی تلاش کردند این استقبال کم را به وضعیت کرونایی کشور ارتباط دهند.