دفتر جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، روز شنبه هشتم مهر، اعلام کرد که ارمنستان از اتحادیه اروپا برای کمک به آوارگان ارمنی اهل قرهباغ کوهستانی درخواست کمک کرده است. بر اساس گزارشها، تاکنون حدود ۱۰۰ هزار تن از ارمنیان این منطقه به ارمنستان گریختهاند.
بر اساس بیانیه خانم ملونی، پناهگاههای موقت و تجهیزات پزشکی از جمله اقلام درخواستی ارمنستان از اتحادیه اروپا است.
بیانیه دفتر نخستوزیر ایتالیا میافزاید رم برای ایجاد ثبات در منطقه تلاش میکند.
منطقه مورد مناقشه قرهباغ کوهستانی از لحاظ بینالمللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان شناخته میشود اما ارمنیها اکثریت ساکنان آن را تشکیل میدهند.
پس از سقوط اتحاد شوروی و تشکیل جمهوری آذربایجان و ارمنستان، ارمنیها کنترل این منطقه را در دست گرفتند و جمهوری خودخوانده «آرتساخ» را تشکیل دادند.
این جمهوری خودخوانده در روزهای اخیر به دنبال حمله نظامی جمهوری آذربایجان، به کنترل نیروهای آن کشور درآمد و در نتیجه، دهها هزار ارمنی ساکن منطقه به طور دستهجمعی به کشور ارمنستان گریختهاند.
رئیس آژانس پناهجویان سازمان ملل متحد تعداد پناهجویان ارمنی از قرهباغ کوهستانی به ارمنستان تا روز جمعه را تا بالغ بر ۱۰۰ هزار تن برآورد کرده است.
پیشتر سامانتا پاور، رئیس سازمان توسعه بین المللی ایالات متحده، که به ارمنستان و جمهوری آذربایجان رفته است، گفت: «گزارشهای بسیار نگران کنندهای از خشونت علیه غیرنظامیان ارمنی» شنیده است.
استفاده جمهوری آذربایجان از زور برای کنترل قرهباغ کوهستانی این نگرانی را در میان بسیاری در ارمنستان ایجاد کرده که ممکن است باکو با پشتیبانی ترکیه، از زور برای ایجاد یک کریدور زمینی از خاک ارمنستان برای پیوند با منطقه خودمختار نخجوان، استفاده کند و جنگ دیگری آغاز شود.
قانونگذاران آمریکایی از اقدامات جمهوری آذربایجان در قرهباغ کوهستانی به شدت ابراز نگرانی کردهاند.
در اروپا، کانادا و آمریکا درخواستهایی برای تحریم باکو مطرح شده است.
مقامات ارمنستان آنچه در قرهباغ کوهستانی رخ داده است را «پاکسازی قومی» از سوی جمهوری آذربایجان خواندهاند، اتهامی که باکو رد میکند. مقامات جمهوری آذربایجان همچنین گفتهاند که امنیت ارمنیان این منطقه را تضمین میکنند.