سفیر جمهوری آذربایجان در بریتانیا روز پنجشنبه ششم مهر، گفت که باکو خواهان مهاجرت دستهجمعی ارمنیها از قرهباغ کوهستانی نیست و کسی را تشویق به ترک این منطقه نمیکند.
خبرگزاری روسی «ریا» گزارش داده است که بیش از ۷۰ هزار تن تا اوایل بعدازظهر پنجشنبه از قرهباغ کوهستانی به ارمنستان گریختهاند. پیشتر جمعیت ارمنیان ساکن در این منطقه حدود ۱۲۰ هزار تن تخمین زده شده بود.
بسیاری از کسانی که این منطقه را ترک میکنند، گفتهاند که از آزار و اذیت و «پاکسازی قومی» به دست نیروهای جمهوری آذربایجان میترسند.
برخی از منتقدان گفتهاند که مهاجرت انبوه که باعث ترافیک جادهها شده است، نشان میدهد که بسیاری از ارمنیان قرهباغ کوهستانی تا چه حد به وعدههای جمهوری آذربایجان بیاعتماد هستند.
منتقدان میگویند مهاجرت دستهجمعی ارمنیان از سرزمینهای تاریخی، همان چیزی است که باکو میخواهد، زیرا اسکان مجدد منطقه با آذربایجانیها را برای باکو آسانتر میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الین سلیمانوف، سفیر جمهوری آذربایجان در لندن، گفت که کشورش هنوز فرصتی برای اثبات تعهد واقعی خود برای فراهم کردن شرایط زندگی امن و بهتر برای ارمنیها، نداشته است.
او با انتشار فراخوانی در شبکههای اجتماعی، از ارمنیان خواست که در قرهباغ کوهستانی بمانند و بخشی از جمهوری آذربایجان چند قومیتی باشند.
باکو کنترل این منطقه را پس از ماهها مسدود کردن راه قرهباغ کوهستانی به ارمنستان و با عملیاتی نظامی، باز پس گرفت. جداییطلبان ارمنی منطقه حدود سه دهه در مقابل کنترل این منطقه توسط جمهوری آذربایجان مقاومت کرده بودند.
قرهباغ کوهستانی در سطح بینالمللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده است.
پیشتر سامانتا پاور، رئیس سازمان توسعه بین المللی ایالات متحده، که به ارمنستان و جمهوری آذربایجان رفته و با الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان نیز دیدار کرده است، گفت: «گزارشهای بسیار نگران کنندهای از خشونت علیه غیرنظامیان ارمنی» شنیده است.
استفاده جمهوری آذربایجان از زور برای کنترل قرهباغ کوهستانی این نگرانی را نیز در میان برخی در ارمنستان ایجاد کرده که ممکن است این کشور از زور برای ایجاد یک کریدور زمینی از خاک ارمنستان برای پیوند با منطقه خودمختار نخجوان، استفاده کند و جنگ دیگری آغاز شود.
قانونگذاران آمریکایی از اقدامات جمهوری آذربایجان در قرهباغ کوهستانی به شدت ابراز نگرانی کردهاند.
در اروپا، کانادا و آمریکا درخواستهایی برای تحریم باکو مطرح شده است.
مقامات ارمنستان آنچه در قرهباغ کوهستانی رخ داده است را «پاکسازی قومی» از سوی جمهوری آذربایجان خواندهاند، اتهامی که باکو رد میکند. مقامات جمهوری آذربایجان همچنین امنیت ارمنیان این منطقه را تضمین کردهاند.