لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۵

برای هشتمین بار پس از آغاز جنگ؛ بلینکن به‌منظور پیشبرد مذاکرات آتش‌بس در غزه به منطقه می‌رود


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه، ۲۱ خرداد، در زمانی حساس وارد قاهره می‌شود، زیرا واشینگتن به دنبال افزایش فشار دیپلماتیک بر حماس و اسرائیل برای توافق آتش‌بس در غزه و تضمین آزادی گروگان‌هایی است که هنوز در اسارت حماس هستند.

دیپلمات ارشد آمریکایی در هشتمین سفر خود به منطقه از زمان حمله ۱۵ مهر شبه‌نظامیان حماس به جنوب اسرائیل به مصر، اسرائیل، اردن و قطر سفر می‌کند.

در حالی که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، بلینکن و دیگر مقامات آمریکایی از نجات چهار گروگان در عملیات ارتش اسرائیل تمجید کرده‌اند، اما به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس این عملیات که منجر به کشته شدن شماری از غیرنظامیان فلسطینی شد ممکن است مذاکرات آتش‌بس را پیچیده کند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه گفت: «سخت است که بگوییم حماس این عملیات خاص را چگونه ارزیابی خواهد کرد و برای تصمیم گیری در مورد بله یا نه گفتن به توافق چه خواهد کرد... ما در حال حاضر پاسخی رسمی از حماس دریافت نکرده‌ایم.»

در این حال، به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام ارشد حماس روز دوشنبه از ایالات متحده خواست تا بر اسرائیل برای پایان دادن به جنگ در غزه فشار بیاورد.

سامی ابوزهری گفت: «ما از دولت آمریکا می‌خواهیم که برای توقف جنگ در غزه بر اسرائیل فشار بیاورد و حماس آماده برخورد مثبت با هر ابتکاری است که تضمین کننده پایان جنگ باشد.»

بلینکن در گفتگوهای خود با رهبران مصر و قطر که کشورهایشان میانجی اصلی با حماس در مذاکرات آتش‌بس هستند، بر اهمیت متقاعد کردن شبه نظامیان حماس برای پذیرش پیشنهاد سه مرحله‌ای جو بایدن تاکید خواهد کرد. این طرح خواستار آزادی گروگان‌های اسیر در دست حماس و توقف موقت درگیری‌ها است که می‌تواند منجر به خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه شود.

سالیوان به شبکه خبری «ای‌بی‌سی» گفت: «ما امیدواریم که با همصدایی کافی جامعه بین‌المللی همه با یک صدا صحبت کنند تا حماس به پاسخ درست برسد.»

اگرچه این توافق به عنوان ابتکار اسرائیل توصیف شده است و هزاران اسرائیلی در حمایت از این توافق تظاهرات کرده‌اند، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بر این موضع پافشاری کرده است که جنگ تا زمانی که حماس ریشه‌کن نشده پایان نخواهد یافت.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، از روز جمعه یازدهم خرداد، با ارائه یک طرح سه مرحله‌ای تلاش جدیدی را برای آتش‌بس و تضمین آزادی گروگان‌ها آغاز کرد.

بر اساس این پیشنهاد، اسرائیل از مراکز پر جمعیت غزه خارج می‌شود و حماس گروگان‌ها را آزاد می‌کند. آتش‌بس در مرحله اول شش هفته طول خواهد کشید و سپس در حالی که برای پایان دائمی درگیری مذاکره می‌شود، تمدید خواهد شد.

ایالات متحده مسئولیت اصلی پذیرش این پیشنهاد را بر عهده حماس می‌گذارد و به طور خاص از این گروه مورد حمایت حکومت ایران می‌خواهد که نسخه نهایی متن پیش‌نویس را بپذیرد.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده روز جمعه گفت که بلینکن در این سفر «در باره اینکه چگونه پیشنهاد آتش‌بس به نفع اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها است تبادل نظر خواهد کرد.»

او گفت این توافق نه تنها بحران انسانی در غزه را کاهش می‌دهد، بلکه زمینه را برای کاهش تنش در امتداد مرز اسرائیل و لبنان فراهم می‌کند و شرایطی را برای عادی سازی روابط اسرائیل با همسایگان عرب خود ایجاد می‌کند که در راستای تقویت امنیت بلندمدت اسرائیل خواهد بود.

گروه حماس که تحت حمایت حکومت ایران است در حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته به جنوب اسرائیل ۱۲۰۰ نفر را کشت و حدود ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفت. در پی این حمله، اسرائیل به غزه حمله کرد و اعلام کرد که تا «نابودی حماس» به جنگ در غزه ادامه خواهد داد.

ایالات متحده، کانادا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن و اسرائیل از جمله کشورهایی هستند که حماس را یک سازمان تروریستی معرفی کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG