اندی لوین، عضو دموکرات مجلس نمایندگان ایالات متحده، ضمن اعلام حمایت از اقدام دولت بایدن برای احیای توافق هستهای ایران، از همکاران جمهوریخواه خود خواست سیاست خارجی را به مسئلهای حزبی تبدیل نکنند.
اندی لوین که عضو کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا است در گفتوگویی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا خروج از توافق هستهای ایران را «اشتباه» دانست و خواستار بازگشت آمریکا به برجام شد.
او دستیابی به یک توافق رعایت متقابل برجام و بازگشت ایالات متحده به این توافق «تحت شرایطی که به نفع ایالات متحده باشد» را بهترین اقدام ممکن و تصمیم به خروج از برجام را «اشتباهی عظیم» دانست و با تصریح این مسئله که نمیتوان اجازه داد ایران سلاح هستهای داشته باشد، بر ضرورت بازگشت به برجام تاکید کرد.
این قانونگذار دموکرات ضمن اعلام حمایت از دولت آمریکا در تلاش برای رسیدن به «توافقی که به نفع ما باشد»، نسبت به طولانی شدن و به نتیجه نرسیدن مذاکرات برجام ابراز نگرانی کرد. این در حالی است که شماری از نمایندگان جمهوریخواه با احیای توافق هستهای ایران مخالف هستند و میگویند باید راه دیگری در پیش گرفته شود.
اندی لوین همچنین با اشاره به وجود نگرانیهای جدی نسبت به موارد نقض حقوقبشر در ایران، عربستان سعودی، و دیگر نقاط جهان، خواستار ادامه تلاش دولت ایالات متحده در رسیدگی به این مسئله شد.
وی ضمن تاکید بر لزوم پرهیز از حزبی کردن موضوع سیاست خارجی ایالات متحده، گفت: «باید در ایران شرایطی داشته باشیم که مردم عادی احساس قدرت کنند و بتوانند نظرشان را بگویند. اگر میخواهیم شاهد ایرانی با دموکراسی بیشتر باشیم، نیازمند رویکردی هستیم که در آن فضایی برای ابراز مخالفت در ایران ایجاد شود.»
اندی لوین همچنین ابراز امیدواری کرد که سفر رئیس جمهوری آمریکا به عربستان، به رفتار سازنده ایران و عربستان سعودی منجر شود.
اندی لوین همچنین با ابراز نارضایتی از دیدار آینده رئیس جمهوری آمریکا با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی «که یک روزنامهنگار را به قتل رساند» و نیز با انتقاد شدید از رویکرد عربستان سعودی در مورد جنگ در یمن «که باعث بروز قحطی گسترده و مشکلات زیادی شده است»، تاکید کرد: «اگر رئیس جمهوری آمریکا به این سفر میرود، این بسیار مهم است که سفر او با پیامی قدرتمندانه در حوزه حقوق بشر، صلح، و ضرورت ایفای نقش سازندهتر در کل منطقه توسط هر دو کشور ایران و عربستان سعودی همراه باشد.»
جو بایدن قرار است در جریان سفر به خاورمیانه به اسرائیل و عربستان سعودی سفر کند.
پیش از این شماری از قانونگذاران جمهوریخواه در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا ضمن ابراز مخالفت با احیای برجام، نسبت به تهدیدهای فزاینده جمهوری اسلامی ایران هشدار داده بودند.
تیم برچت، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان، با اشاره به موارد نگرانی متعدد در رابطه با فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران رویکرد دولت آمریکا در قبال ایران را به مثابه «پاداش دادن به رفتار بد» دانسته و گفته بود: «ما میدانیم که [جمهوری اسلامی] اورانیوم کافی برای ساخت بمب هستهای را در اختیار دارند. آنها حتی بدون داشتن سلاح هستهای هم گفتهاند میخواهند تلآویو و برخی [نقاط] دیگر را با خاک یکسان کنند. تصورش را بکنید که اگر [سلاح هستهای] داشته باشند، چه خواهند کرد. به نظر من بیعملی آمریکا، ناآرامی مدنی در آن جا را بیشتر میکند.»
مایکل والتس، یکی دیگر از اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، نیز با انتقاد تلویحی از رویکرد دولت فعلی آمریکا در قبال ایران، آن را به مثابه «امتیازدهی به رفتار ناشایست» تعبیر کرد. او با تاکید بر این که دولت آمریکا باید در عمل و نه فقط در حرف، حقوق بشر را در مرکز سیاست خارجی خود قرار دهد به اعتراضهای جاری در ایران اشاره کرد و خواستار حمایت آمریکا از «مردم ایران» شد.
کلودیا تنی، یکی دیگر از نمایندگان جمهوریخواه مجلس نمایندگان، نیز با انتقاد از سیاست خارجی دولت فعلی به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که واشنگتن باید نظام جمهوری اسلامی را در حوزه سیاست خارجی منزوی کند. او افزود: «ما باید مطمئن شویم که متحدان خود را در منطقه تقویت میکنیم، روابط خود را در خاورمیانه محکم کرده و رژیم ایران را منزوی نگه داریم.»
مذاکرات هستهای برای احیای برجام پس از هشت دور که چندین ماه آن در وین انجام شد، بدون نتیجه متوقف شده است. دولت جو بایدن بارها گفته است که دیپلماسی را بهترین گزینه برای مقابله با جاهطلبیهای هستهای ایران میداند.
مقامات ارشد دولت بایدن بارها ضمن تاکید بر این که بازگشت به برجام در خدمت منافع ملی آمریکا و متحدان و شرکایش است، روشن کردهاند که در صورت شکست مذاکرات ایالات متحده به «سایر گزینهها» متوسل خواهد شد.
به دنبال اقدام اخیر جمهوری اسلامی ایران در قطع دوربینهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، با انتشار بیانیهای بر ضرورت همکاری ایران با آژانس تاکید کرد.
وی در این بیانیه با اشاره به پیوستن واشنگتن به اکثریت قاطع اعضای شورای حکام در تصویب قطعنامه روز چهارشنبه گفته است همکاری ایران با آژانس و ارائه اطلاعات فنی معتبر در پاسخ به پرسشهای آژانس تنها راه حذف مسائل پادمانی از دستورکار شورای حکام است.