لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۸

تلاش دولت چین برای قطع ارتباط فعالان حقوق بشر با دنیای خارج؛ تشدید فشار بر افراد نزدیک به آنها


محکومیت یک فعال فمینیست برجسته چینی به بیش از سه سال حبس، از دید برخی از تحلیلگران، نشان‌دهنده انتقام پکن علیه افرادی است که با فعالان زندانی مرتبط هستند.

دادگاهی در استان شاندونگ در شرق چین، لی کیائوچو را به اتهام آنچه که «تحریک برای براندازی قدرت دولتی» عنوان شده است، به سه سال و هشت ماه حبس محکوم کرد.

در دادگاه همچنین عنوان شد که کیائوچو «به شدت تحت تأثیر» شو ژیونگ، یک فعال زندانی دیگر که دوست پسر او بوده و با اتهامی مشابه به ۱۴ سال حبس محکوم شده، قرار داشته است.

پاتریک پون، پژوهشگر مدعو در دانشگاه توکیو تلفنی به صدای آمریکا گفت: «این مورد رایجی است که نشان می‌دهد چگونه فردی به دلیل داشتن ارتباط نزدیک با یک فعال بازداشت شده و ابراز نگرانی برای او می‌تواند به دردسر بیفتد.

او افزود که این پرونده نشان می‌دهد صحبت کردن در مورد دیگر مدافعان حقوق بشر در چین، اکنون به خط قرمزی برای دولت تبدیل شده است.

برخی از فعالان می‌گویند حکم سنگین کیائوچو، تلافی آشکاری برای این است که او در مورد شکنجه‌هایی که دوست پسرش در بازداشت تجربه کرده است افشاگری کرد.

لو شنگچون، همسر دینگ جیاکسی، وکیل حقوق بشر زندانی نیز تلفنی به صدای آمریکا گفت: «مقامات چینی به دلیل بهره‌ بردن کیائوچو از حق اولیه خود و آزادی بیان، انتقام می‌گیرند.»

این حکم پس از محاکمه‌ای پشت درهای بسته در ماه گذشته صادر شد.

لو شنگچون، مدت زمان محکومیت او را «ناعادلانه و نفرت انگیز» توصیف کرد.

لی کیائوچو، که مدت‌ها یک فعال حقوق کارگری و فمینیست بود، از فوریه ۲۰۲۱ در بازداشت به سر می‌برد. اگرچه مدت زمانی که او در بازداشت سپری کرده بخشی از دوران محکومیت او حساب می‌شود، لو می‌گوید همچنان نگران سلامت روحی او است.

لو شنگچون می‌گوید لی کیائوچو دچار افسردگی است و رفتاری که با او در طول بازداشت شده، منجر به ایجاد توهم در این فعال زندانی شده است.

به غیر از لی کیائوچو، شو ژیونگ دوست پسر او، و دینگ جیاکسی وکیل زندانی، به خاطر شرکت در یک گردهمایی خصوصی در شهر شیامن چین در دسامبر ۲۰۱۹ به بیش از ده سال زندان محکوم شدند و برای چندین ماه از ملاقات با وکلا و خانواده خود محروم بودند.

لو شنگچون به صدای آمریکا گفت اعضای خانواده این افراد نیز با تهدیدهای متعددی روبرو هستند تا در مورد پرونده آنها اطلاع‌رسانی نکنند و مقامات، ملاقات این افراد با وکلایشان را مرتب به تعویق می‌اندازند.

برخی، تصمیم مقامات چینی برای هدف قرار دادن افراد مرتبط با فعالان زندانی و محروم کردن آنها از حق ملاقات با وکلا یا اعضای خانواده را بخشی از تلاش گسترده‌تر دولت چین برای افزایش فشار بر فعالان تلقی می‌کنند.

یاکیو وانگ، مدیر تحقیقات چین، هنگ کنگ و تایوان در «فریدم هاوس» به صدای آمریکا گفت، دولت چین امیدوار است با قطع ارتباط فعالان بازداشت شده با جهان خارج، از تأثیر آنها بکاهد.

وانگ گفت: «زمانی که لیو شیائوبو، برنده جایزه نوبل به ۱۲ سال زندان محکوم شد، بسیاری از مردم می‌دانستند که او با وجود سرکوب مقامات چینی چه دستاوردهایی داشته است. اما امروز، دولت چین تمام تلاش خود را می‌کند تا با قطع تمامی کانال‌های ارتباطی، تأثیر فعالان را محدود کند.»

به غیر از لی، چندین فعال حقوق بشر، در بازداشت همچنان در انتظار حکم دادگاه‌های چین هستند.

پاتریک پون، پژوهشگر مدعو در دانشگاه توکیو می‌گوید، از آنجایی که حمایت از فعالان حقوق بشر زندانی برای مردم چین بسیار دشوارتر می‌شود، ابراز نگرانی فعالان در خارج در مورد این پرونده‌ها اهمیت زیادی دار‌د.

سفارت چین در واشنگتن به درخواست صدای آمریکا برای اظهارنظر در مورد حکم لی یا نگرانی‌هایی که اتحادیه اروپا مطرح کرده است، تا پیش از انتشار این گزارش پاسخ نداد.

XS
SM
MD
LG