لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۰

انتشار آمار روزنامه‌نگاران زندانی در جهان در سال ۲۰۲۳؛ ایران و اسرائیل با ۱۷ تن در رده ششم


کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران روز پنجشنبه اعلام کرد در پایان سال ۲۰۲۳ میلادی حدود ۳۲۰ روزنامه‌نگار در سراسر جهان به دلایل کاری محکوم و زندانی شده‌اند.

بیش از یک سوم روزنامه‌نگارانی که طبق سرشماری کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران در اول دسامبر ۲۰۲۳ در زندان به‌سر می‌بردند، در چین، میانمار و بلاروس بودند.

چین با ۴۴ روزنامه‌نگار زندانی در صدر جدول است و پس از آن میانمار با ۴۳، بلاروس با ۱۸، روسیه با ۲۲ و ویتنام با ۱۹ روزنامه‌نگار زندانی در رده‌های دوم تا پنجم هستند.

ایران و اسرائیل هر کدام با ۱۷ روزنامه‌نگار زندانی به‌طور مشترک در رده ششم قرار دارند.

۱۷ خبرنگاری که در زمان سرشماری در اسرائیل نگهداری می‌شدند، فلسطینیانی بودند که از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر در کرانه باختری دستگیر شده بودند.

به گفته این نهاد بین‌المللی، آمار کلی در مقایسه با ۲۰۲۲ که ۳۶۷ روزنامه‌نگار زندانی بودند کاهش‌ یافته و دلیل عمده آن آزادی بسیاری از روزنامه‌نگاران در ایران است.

در سال ۲۰۲۲ میلادی یا ۱۴۰۱ خورشیدی، ده‌ها روزنامه‌نگار در ایران در جریان اعتراضات «زن زندگی آزادی» بازداشت و بسیاری از آنها بعدا به قید وثیقه آزاد شدند.

بنابر اعلام سازمان گزارشگران بدون مرز، جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ دستکم ۷۹ روزنامه‌نگار، از جمله ۳۱ خبرنگار زن، را بازداشت کرد.

گزارش این نهاد بین‌المللی نشان می‌دهد بیشترین روزنامه‌نگاران زندانی، با ۳۲ درصد، در حوزه سیاسی فعال بوده و پس از آنها خبرنگاران حوزه حقوق بشر با ۲۳ درصد.

آمار سال ۲۰۲۳ با دستکم ۳۲۰ روزنامه‌نگار زندانی، دومین شمار بالای خبرنگاران دربند از زمان آغاز سرشماری سالانه کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران در سال ۱۹۹۲ است.

جودی گینزبرگ، مدیر اجرایی کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران ، می‌گوید «تحقیقات ما نشان می‌دهد اقتدارگرایی در سطح جهانی چنان ریشه‌ دوانده که دولت‌ها به خود جرأت می‌دهند گزارش‌های انتقادی را حذف کنند و از پاسخگویی عمومی جلوگیری کنند.»

XS
SM
MD
LG