لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۴

صدور حکم «اعدام تعلیقی» برای نویسنده استرالیایی در چین به اتهام جاسوسی


عکس آرشیوی از یانگ هنگجون، نویسنده استرالیایی در کنار همسرش
عکس آرشیوی از یانگ هنگجون، نویسنده استرالیایی در کنار همسرش

دادگاهی در پکن روز دوشنبه برای یانگ هنگجون، نویسنده استرالیایی، حکم «اعدام تعلیقی» صادر کرد.

صدور این حکم روابط دو کشور را، که به تازگی در پی چندین سال تیرگی رو به بهبودی بود، تهدید می‌کند.

حکم روز ۱۵ بهمن دادگاه پکن، که پنج سال پس از بازداشت یانگ در چین، و سه سال پس از محاکمه او پشت درهای بسته به اتهام جاسوسی صادر شد، برای خانواده و حامیانش تکان‌دهنده بود.

تحلیلگران می‌گویند که این امر گرم شدن اخیر روابط بین استرالیا و چین را ،که تا اواخر سال گذشته با تنش‌ها بر سر تجارت، کووید-۱۹و وضعیت امنیتی چین خدشه دار شده بود – بار دیگر تهدید می‌کند.

یانگ، وبلاگ‌نویس دموکراسی‌خواه، متولد چین و شهروند استرالیا است. او پیش از آن که در سال در ۱۳۹۸ در فرودگاه گوانگژو دستگیر شود، در نیویورک کار می‌کرد. دولت چین یانگ را که در سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۸ کارمند وزارت امنیت داخلی چین بود، به «جاسوسی» برای «یک کشور» متهم کرده است. هرچند نام این کشور و جزئیات پرونده او علنی نشده است.

وانگ ون‌بین، سخنگوی وزارت خارجه چین، به خبرنگاران گفت که یانگ به اتهام جاسوسی مجرم شناخته شده است. او افرود که وانگ «با دو سال تعلیق به اعدام محکوم شده و دستور مصادره تمام اموال شخصی او صادر شده است.»

حکم اعدام تعلیقی در چین به متهم یک مهلت دوساله می‌دهد و پس از اتمام آن مهلت، حکم به طور خودکار به حبس ابد – یا در مواردی نادر به حبس با مدت معین - تبدیل خواهد شد.

فنگ چونگی، پژوهشگر ساکن سیدنی و دوست یانگ، حکم دادگاه را یک «مورد جدی بی‌عدالتی» خواند و گفت که همسر یانگ برای شنیدن حکم در دادگاه بود. او افزود که یانگ این اتهامات را رد کرده است.

فنگ گفت: «یانگ به دلیل انتقاد از نقض حقوق بشر در چین و دفاع از ارزش‌های جهانی مانند حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون، به دست دولت چین مجازات می‌شود.»

او از دولت استرالیا خواست که به دنبال آزادی مشروط پزشکی برای یانگ باشد و گفت که پنج سال بازداشت سلامت او به خطر انداخته است.

پنی وونگ، وزیر امور خارجه استرالیا، گفت که استرالیا از تصمیم دادگاه «شگفت‌زده شده» و سفیر چین را فراخوانده است. او افزود: «این خبری دلخراش برای دکتر یانگ، خانواده‌اش، و همه کسانی است که از او حمایت کرده‌اند.»

دو پسر یانگ که در استرالیا زندگی می‌کنند، در نامه‌ای از آنتونی آلبانیز، نخست وزیر استرالیا، خواسته‌اند که به دلایل پزشکی به دنبال آزادی او باشد.

طرفداران او استدلال کرده‌اند که یانگ به دلایل پزشکی، باید به طور مشروط آزاد شود، چون یک کیست روی کلیه‌اش دارد که ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.

دادگاه پکن محاکمه یانگ را در اردیبهشت ۱۴۰۰ به طور مخفیانه شنید و پرونده علیه او هرگز به صورت علنی فاش نشد. او کار به عنوان جاسوس برای استرالیا یا ایالات متحده را رد کرده است و هر گونه تخلفی را در نامه هایی که از زندان به خانواده ارسال کرده است، رد کرده است.

یانگ در سال ۱۳۷۸ به استرالیا مهاجرت کرد و در سال ۱۳۸۱ شهروند آن کشور شد. او در سال ۱۳۸۵ با درجه دکترا از دانشگاه صنعتی سیدنی فارغ التحصیل شد. و چهار سال بعد را صرف نوشتن رمان‌های جاسوسی درباره یک جاسوس دوجانبه کرد که نام خانوادگیش یانگ بود. رمان‌های او در تایوان منتشر شد.

الین پیرسون، رئیس «دیده‌بان حقوق بشر در آسیا، حکم یانگ را «ظالمانه» خواند و از دولت استرالیا خواست که «با سایر دولت‌هایی که شهروندانشان خودسرانه بازداشت شده‌اند – از جمله کانادا، ژاپن، و آمریکا - همکاری کند.»

منبع: رویترز

XS
SM
MD
LG