در پی پیدا شدن یک نوزاد در میان زبالهها طی روزهای گذشته، معاون اجتماعی سازمان بهزیستی ایران، از رها شدن ۶۱ نوزاد بهویژه در کنار شیرخوارگاهها در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
به گزارش خبرگزاریها در ایران در روز شنبه هفتم خرداد، محمد نصیری معاون اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت که این نوزادان «توسط والدین زیستی خود در سطح شهر» و اغلب در کنار مراکز شیرخوارگاه رها شدهاند.
به گفته این مقام بهزیستی، «در حال حاضر بیش از ۳۰ هزار خانواده متقاضی در سامانه ملی فرزندخواندگی ثبتنام کردهاند» و «۱۷ هزار» پرونده تکمیل شده است.
توجه رسانهها به این مسئله پس از آن جلب شد که گزارشهای مردمی در شبکههای اجتماعی نشان داد، فردی در روز یکم خرداد در منطقه نازیآباد تهران نوزادی را که هنوز بند نافش بریده نشده بود، در یک پلاستیک سیاه رنگی درون سطل زباله پیدا کرد. این نوزاد رهاشده در میان زبالهها، توسط مردم منطقه به مراجع درمانی رسانده شد.
افزایش فرزندآوری یکی از سیاستهای اصلی جمهوری اسلامی در چند سال اخیر است که در قالب «قانون جوانی جمعیت» دنبال میشود.
در ایران علاوه بر ممنوعیت سقط جنین، دسترسی به وسایل پیشگیری از بارداری سختتر، و توزیع رایگان آن در مراکز بهداشت و درمان ممنوع شده است. همچنین فرزندان متولد شده از روابط خارج از ازدواج با مشکلات قانونی بسیاری از جمله دریافت شناسنامه مواجهند.
پیشتر، روزنامه همشهری در گزارشی با بیان این که تجارت سیاه خرید و فروش نوزاد در ایران رونق گرفته است، گزارش داد که روند طولانی واگذاری فرزند از طریق بهزیستی، موجب شده است برخی خانوادههای متقاضی فرایند غیرقانونی آن را ترجیح بدهند.
این روزنامه در گزارشی دیگر که شهریور ۹۹ منتشر کرد، با ارائه جزئیاتی از جمله بهای نوزاد دختر و پسر نوشت: «چت میکنند و شماره میدهند، ارسال چند تا عکس، واریز پول و در آخر تحویل نوزاد.»
خبرگزاری برنا نیز در تیر ۹۹ در گزارشی از خرید و فروش نوزاد در اینستاگرام، نوشت: «افراد حتی میتوانند چهره کودک را هم ببینند و آنان را انتخاب کنند که به نظر میرسد دستهای پشت پرده در خرید و فروش کودکان وجود دارد.»
بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت، تنها در سال ۱۳۹۶ روزانه بیش از هزار مورد سقط جنین در ایران انجام میشود که از این تعداد، تنها حدود ۱۰ مورد «قانونی» است.
خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسدارن ایران در گزارشی این سقط جنینها را «قتل نفس» «بچه شیعه» توصیف کرده است.
آمار بانک جهانی نشان میدهد در سال ۲۰۲۰، نرخ تولد در ایران به ازای هر زن ۲.۱ بوده است.