لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۸

یک فعال کارگری: دولت برای «مهار تورم» آمارسازی می‌کند 


کارگران و مشکل تامین معیشت
کارگران و مشکل تامین معیشت

یک فعال کارگری در توصیف شرایط کنونی جامعه کارگری می‌گوید که وضعیت کارگران از همیشه بحرانی‌تر است و لایحه‌ی برنامه هفتم توسعه با مختصاتِ ضد کارگری در هیات دولت به تصویب رسیده است.

فرامرز توفیقی دولت را به آمارسازی متهم کرده و گفته است که برای «مهار تورم» سال پایه محاسبه‌ی تورم را تغییر دادند و عددها را صوری پایین کشیدند.

توفیقی معتقد است برنامه هفتم توسعه به طرز بی‌سابقه‌ای «حقوق کارگران را مخدوش می‌سازد» و این برنامه نه تنها باعث توسعه نمی‌شود بلکه کاملاً ضد توسعه است.

تورم و افزایش قیمت روزانه کالاهای اساسی نکته دیگری است که این فعال کارگری در مصاحبه با «ایلنا» به آن اشاره می‌کند و تاکید می‌کند که «وضعیت کارگران از همیشه بحرانی‌تر است.»

به باور این فعال کارگری سطح پوشش دستمزد به پایین‌ترین سطح در سال‌ها و دهه‌های گذشته رسیده و «تورم با شتاب پیشتازی می‌کند.»

توفیقی دولت را به آمارسازی متهم کرده و از مرکز آمار خواسته که مولفه‌های تاثیرگذار در محاسبه‌ تورم و سبد تورمی را با وزن اقلام و جزئیات کامل به شرکای اجتماعی اعلام کنند تا «چرایی مهار تورم در اعداد» و «سرکشی قیمت‌ها در بازار» مشخص شود.

به گفته توفیقی نه تنها تورم مهار نشده بلکه شتاب بیشتری نسبت به سال‌های قبل گرفته؛ اعداد و ارقام دولت «قابل اعتماد» نیست.

تاکید به آمارسازی اما تنها از سوی این فعال کارگری مطرح نشده است و رسانه‌های ایران نیز بارها از این رویکرد انتقاد کرده‌اند و در آخرین مورد روزنامه «عصر اقتصاد» ۲۰ اردیبهشت ماه سال جاری نوشته بود که کشور در حال تجربه بالاترین نرخ تورم در ۱۰۰ سال اخیر است و نهادهای مسئول هم به جای حل مسئله به پاک کردن «صورت‌مسئله» روی آورده‌اند.

حبیب الله سلامی، اقتصاددان و استاد دانشگاه نیز درباره علت تغییر سال پایه در اعلام نرخ تورم توسط مرکز آمار ایران به روزنامه «صمت» وابسته به وزارت صمت گفته است که تغییر سال پایه بیشتر برای «تعدیل جو روانی حاکم بر جامعه» در راستای کاهش انتظارات تورمی است. او در مورد تاثیر این اقدام بر اعداد نهایی نیز توضیح داده که اگر سال ۹۰ یا حتی ۹۵ به‌عنوان سال پایه در نظر گرفته می‌شد، شاخص تورم به بالای ۷۰ درصد جهش می‌کرد.

توفیقی، فعال کارگری در کنار گلایه از عدم دسترسی کافی کارگران به مواد غذایی به گسترش «بد مسکنی» هم اشاره کرده و گفته است که برای دیدن واقعیت جامعه باید مسئولان بدون ماشین و محافظ در بین مردم حضور پیدا کنند تا درد مردم و مشکلات جاری را لمس کنند.

بدمسکنی و حاشیه نشینی شاید تا همین یک دهه پیش پدیده رایجی بین اقشاری با درآمد متوسط نبود، اما روند حاشیه‌نشینی طی سال‌های اخیر متاثر از تورم حوزه مسکن کاملا افزایشی شده است. بیت‌الله ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن در گفت‌و‌گویی که فروردین سال جاری با خبرگزاری «رکنا» داشت، گفته بود: «سالانه، در کلانشهرها، حدود ۴ درصد به حاشیه‌نشینی در اطراف شهرهای بزرگ افزوده می‌شود.»

این آمار اما ۴ برابر بیشتر از متوسط جهانی است و آمارها نشان می‌دهد که شهر تهران سالانه حدود ۴ تا ۵ درصد افزایش حاشیه‌نشینی دارد. به گفته ستاریان با تداوم این روند تهران بعد از ۲۰ سال دو برابر بزرگ می‌شود و حاشیه‌نشینی تهران بعد از همین ۲۰ سال، برابر خود تهران می‌شود.

براساس گزارش مرکز آمار، هزینه اجاره مسکن در ایران ۳۵ تا ۵۰ درصد هزینه‌های یک خانوار ایرانی را به خود اختصاص می‌دهد.

XS
SM
MD
LG