لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۰

آمریکا: چین از نفوذ خود بر عواملی مانند حکومت ایران برای «کاهش تنش» استفاده کند


متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده - آرشیو
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده - آرشیو

سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در کنفرانس خبری روز سه‌شنبه خود از دولت چین خواست از نفوذ خود بر عواملی مانند حکومت جمهوری اسلامی ایران، برای کاهش تنش‌ها در منطقه خاورمیانه استفاده کند.

متیو میلر در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره مذاکرات دو گروه رقیب فلسطینی حماس و فتح در پکن و توافق آنها بر سر تشکیل «دولت موقت آشتی ملی» پس از پایان جنگ در نوار غزه این درخواست را مطرح کرد.

او گفت «آنچه ما عموما چین را به آن ترغیب می‌کنیم این است که از نفوذ خود بر کشورهایی در منطقه، به‌ویژه کشورهایی که با آنها روابط دارند اما ما نداریم، استفاده کنند و آنها را از دامن زدن به درگیری برحذر دارد.»

میلر در ادامه افزود، «به عنوان نمونه، ایران، که همچنان به تامین مالی و حمایت از عوامل نیابتی‌اش که علیه اسرائیل دست به حمله می‌زنند، مثل حوثی‌ها که کشتیرانی تجاری را هدف گرفته‌اند، ادامه می‌دهد.»

سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده تصریح کرد که چین پیش از این از نفوذ خود برای پایان دادن به چنین حملاتی استفاده کرده است و واشنگتن نیز چنین کرده و به اینگونه تلاش‌های خود ادامه خواهد داد.

حماس و فتح، دو گروه فلسطینی رقیب، روز سه‌شنبه دوم مرداد در جریان مذاکراتی در پکن پایتخت چین، در مورد تشکیل یک «دولت موقت آشتی ملی» در نوار غزه پس از پایان جنگ در این منطقه توافق کردند.

این مذاکرات با میانجی‌گری چین با هدف ایجاد نقشه راه احتمالی برای غزه پس از جنگ میان اسرائیل و گروه حماس مورد حمایت جمهوری اسلامی، بعد از دست‌یابی به یک توافق آتش‌بس برگزار شده است.

عوامل نیابتی حکومت ایران، از جمله حوثی‌ها در یمن، گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در عراق و حزب‌الله در لبنان، اندکی پس از آغاز جنگ اسرائیل و حماس در نوار غزه در مهر ۱۴۰۲، حملات به اسرائیل را آغاز کردند.

آنها این حملات را به بهانه حمایت از فلسطینی‌ها آغاز کرده‌ و می‌گویند در صورتی به آن پایان می‌دهند که در غزه آتش‌بس برقرار شود. با گذشت ماه‌ها، هنوز تلاش‌های دیپلماتیک برای آتش‌بس به نتیجه نرسیده است.

چین که در تلاش برای افزایش نفوذ خود در خاورمیانه است، چندی پیش میزبان نخستین مذاکرات میان حماس و فتح بود. پکن، اسفند ۱۴۰۱ نیز میانجی‌گر توافق جمهوری اسلامی و عربستان برای ازسرگیری روابط بود.

رئیس‌ جمهوری چین اواسط خرداد ماه در «مجمع همکاری چین و کشورهای عربی» گفت پکن حاضر است با کشورهای عربی برای حل و فصل مسائل مناطق بحرانی و دستیابی به «صلح و ثبات بلندمدت»، همکاری کند.

XS
SM
MD
LG