گروههای فلسطینی از جمله حماس و فتح روز سهشنبه دوم مرداد، در جریان مذاکرات در پکن، پایتخت چین، در مورد تشکیل «دولت موقت آشتی ملی» در غزه پس از پایان جنگ در این منطقه توافق کردند.
این مذاکرات با میانجیگری چین با هدف ایجاد نقشه راه احتمالی برای غزه پس از جنگ بعد از دستیابی به آتشبس برگزار شده است.
رسانههای دولتی چین میگویند در جریان این مذاکرات که با میانجیگری پکن انجام میشود، سازمان فتح و گروه حماس که چندین دهه است بر سر موضع خود در قبال اسرائیل اختلاف نظر دارند، همراه با ۱۲ گروه کوچکتر فلسطینی اعلامیهای را برای پایان دادن به سالها اختلاف و تشکیل یک «دولت موقت آشتی ملی» امضاء کردند.
حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، بیانیه پکن را «گامی مثبت در جهت دستیابی به وحدت ملی فلسطین» دانست و از کشور میزبان؛ چین تشکر کرد.
از سوی دیگر، یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، درواکنش به این توافق در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «محمود عباس به جای رد تروریسم، قاتلان و متجاوزان حماس را در آغوش می گیرد و چهره واقعی خود را آشکار می کند.»
او افزود: «این اتفاق نخواهد افتاد زیرا حکومت حماس درهم شکسته خواهد شد و عباس از دور غزه را تماشا خواهد کرد. امنیت اسرائیل تنها در دستان اسرائیل باقی خواهد ماند.»
جنگ در غزه پس از حمله شبهنظامیان حماس به جنوب اسرائیل آغاز شد. شبهنظامیان حمای در این حمله بیش از ۱۲۰۰ تن را که اکثرا غیر نظامی بودند، کشتند و بیش از ۲۵۰ تن را گروگان گرفتند. پس از آن، اسرائیل با هدف نابودی حماس به غزه حمله کرد.
در همین حال، در جریان حمله نیروهای اسرائیلی به شبهنظامیان در کرانه باختری، از جمله شهر «طولکرم» در روز سهشنبه دوم مرداد، ۷ فلسطینی از جمله دو فرمانده شبهنظامی و یک زن کشته شدند. همزمان دو گروه حماس و فتح اعلامیهای را برای پایان دادن به سالها اختلاف و اتحاد برای تشکیل یک «دولت وحدت ملی» در پایتخت چین امضاء کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، منابع فلسطینی اعلام کردند که دو فرمانده شبهنظامیان، از گروه حماس و فتح بودند.
در این ارتباط، سخنگوی ارتش اسرائیل گفت که در یک حمله هوایی، شبهنظامیان فعال در منطقه هدف قرار گرفتند و تبادل آتش همچنان ادامه دارد.
از سوی دیگر، وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس قرار دارد، اعلام کرد که دو فلسطینی دیگر نیز در حملهای جداگانه در نزدیکی شهر الخلیل کشته شدند.
در تحولی جداگانه و با تشدید تنشها میان اسرائیلیها و گروه حزبالله تحت حمایت جمهوری اسلامی، منابع امنیتی و رسانههای لبنانی گزارش دادند که هواپیماهای جنگی اسرائیل، روز سهشنبه دیوار صوتی را بر فراز بیروت و دیگر مناطق لبنان شکستند.
درگیری میان حزبالله لبنان و اسرائیل به موازات جنگ غزه از ماهها پیش ادامه داشته و هرچند عمدتاً در مناطق نزدیک به مرز محدود بوده، به نگرانیها از وقوع جنگی گستردهتر دامن زده است.
همزمان، دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل روز سهشنبه اعلام کرد که او به خانوادههای گروگانهایی که در غزه به سر میبرند، گفته که دستیابی به توافقی که آزادی آنها را تضمین میکند، نزدیک است.
آقای نتانیاهو در حال حاضر در واشنگتن به سر میبرد و انتظار میرود اواخر این هفته پس از سخنرانی در کنگره با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، دیدار کند. او روز دوشنبه اول مرداد در پایتخت آمریکا با خانوادههای گروگانها صحبت کرد.
آفای نتانیاهو گفت: «این کار یکباره انجام نخواهد شد و مراحلی خواهد داشت ولی بر این باور هستم که میتوانیم توافق را پیش ببریم.»
از طرفی سامی ابوزهری، از مقامات ارشد حماس به رویترز گفت که هیچ تغییر جدیدی در موضع نتانیاهو ایجاد نشده است و او تنها برای فرونشاندن خشم خانوادههای اسرای اسرائیلی، هیأتهایی اعزام میکند.
از سویی، سازمان بهداشت جهانی با تأکید بر لزوم آتشبس نسبت به خطر شیوع گستردهتر فلج اطفال در غزه هشدار داد.
ایادیل ساپاربکوف، سرپرست تیم فوریتهای بهداشتی این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد در غزه و کرانه باختری گفت: ویروس فلج اطفال نوع ۲ در نمونههای فاضلابی در غزه ردیابی شده است.
ارتش اسرائیل اعلام کرده است که ارائه واکسن این بیماری را به سربازانی که در آنجا خدمت میکنند، آغاز خواهد کرد. ارتش اسرائیل همچنین گفت که با همکاری گروههای بینالمللی، واکسنهای کافی برای پوشش بیش از یک میلیون تن در غزه که در مجموع حدود ۲.۳ میلیون تن جمعیت دارد، وارد شده است.