انتشار آمارهای رسمی حوزه مسکن ایران پس از ۸ ماه، از واقعیاتی همچون تورم بالای زمین در این بخش و بالاتر بودن آن نسبت به تورم عمومی موجود در جامعه، پرده برداشته است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اطلاعاتی که نهاد دولتی «مرکز آمار ایران» در خصوص قیمت مسکن در شهر تهران منتشر کرده، تورم مسکن «۳۰ درصد» بیشتر از «تورم عمومی» است. طبق بررسیهای انجام شده، علت اصلی این فاصله، «قیمت بالای زمین» است.
به استناد آمارهای رسمی، «متوسط قیمت» هر مترمربع واحد مسکونی در کلان شهر تهران، پایتخت ایران، در شهریور امسال به نسبت به مدت مشابه سال گذشته، «۷۹ درصد» افزایش یافته است.
به نوشته مهر، وجود اختلاف «۳۰ درصدی» بین تورم سایر کالاها و مسکن، یک پیام مهم دارد و آن این است که «رشد نرخ قیمت مسکن از نرخ تورم عمومی تبعیت نمیکند»، پیامی که بررسیهای میانمدت نیز آن را تأیید میکند.
افزایش قیمت مسکن باعث شده است که به گزارش رسانه ها در ایران، مردم به مناطق حاشیه شهرها نقل مکان کنند.
در این ارتباط، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی هفته گذشته در گزارشی اعلام کرد که حدود «۶ میلیون تن» در «سکونتگاههای غیر رسمی» زندگی میکنند که مساحت و تعداد خانوارهای ساکن در این محدودهها در حال افزایش است.
بر اساس گزارش وبسایت «تجارت نیوز» که روز چهارم آبان منتشر شد، این جمعیت ۶ میلیونی در جایی زندگی میکنند که «از امکانات اولیه زندگی مانند بهداشت و آموزش باکیفیت محروم هستند.»
ناکارآمدی اقتصادی دولت جمهوری اسلامی در مدیریت اقتصادی، تورم بالا و پایین بودن سطح درآمدی بسیاری از بخشهای جامعه سبب شده تا «خانهدار شدن» برای بسیاری از اقشار، تبدیل به «رویای دستنیافتنی» شود.
مرتضی افقه، اقتصاددان، ششم مهرماه به وبسایت «دیدهبان ایران» گفته بود که بررسیهای جدید نشان میدهد «شش دهک درآمدی» در ایران «دچار فقر هستند» و بیش از نیمی از جمعیت ایران «فقیر تلقی میشوند.» او همچنین گفته بود که سه دهک از این شش دهک در «فقر مطلق» هستند.