نشریه بلومبرگ در مقالهای از امکان حمایت بیشتر از تظاهرات زنان و دختران ایرانی در ابعاد جهانی مینویسد و خواستار اقدامات عملی دولتمردان در قبال این کارزار شدهاست.
نویسنده این مقاله که در روزنامه واشنگتنپست نیز بازنشر شدهاست مینویسد که ظرف سه هفته گذشته زنان و دختران ایران بزرگترین تظاهرات اعتراض آمیز یک دهه اخیر را که علیه رژیم دینسالار بهراه افتاده رهبری کردهاند. رهبران آمریکا و اروپا حمایت خود را از این اعتراضات اعلام داشتهاند. اما با افزایش فشار رژیم به معترضان، غرب باید پشتیبانی بیشتری نشان دهد تا این جنبش ادامه یابد.
اعتراضات با کشتهشدن مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله کُرد ایرانی که در حین بازداشت به وسیله گشت ارشاد جان سپرد آغاز شد. در پی این واقعه زنان سراسر کشور به خیابانها ریختند و خواستار رفع حجاب اجباری و آزادیهای دیگر شدند. ویدیوهایی که در روزهای اخیر پخش شده نشان میدهد که دختران دانش آموز علناً با مأمورین انتظامی درگیر میشوند و روسری از سر برمیگیرند.
با گسترش اعتراضات، رژیم جمهوری اسلامی نیز بر شدت خشونت خود افزوده است. تاکنون مقامات امنیتی دهها تن را کشته و صدها تن را بازداشت کردهاند. در تظاهرات گذشته، اعتراضات با سرعت بوسیله نیروهای امنیتی سرکوب می شد و فروکش می کرد؛ اما این بار به دلایلی با تظاهرات گذشته تفاوت دارد: بیشتر معترضان دختران جوان هستند، اقتصاد بیش از پیش تضعیف شده است، و انزوای ایران از غرب فراگیرتر شده و سرکوب نیروهای امنیتی شدت یافتهاست. همه این عوامل خشم و غضب شهروندان ایرانی را تشدید کرده است.
تاکنون حمایت آمریکا محدود به ابراز همدردی با معترضان و برداشتن بعضی از محدودیتها بوده تا شرکتهای فناوری بتوانند خدمات اینترنتی را به ایرانیها برسانند. با اینحال (جو) بایدن، رئیسجمهوری از اعلام کمکهای مستقیم بیشتر و اعلام تغییر رژیم خودداری کرده است. باور بر این است که خویشتنداری طرفین امری عاقلانه است زیرا واکنش ستیزه جویانه غرب ممکن است موجب بیاعتباری جنبش شود و به جمهوریاسلامی بهانهای دهد که خشونت علیه معترضان را افزایش دهد.
با این همه آمریکا می تواند اقدامات دیگری انجام دهد. واشنگتن با همکاری اروپا میتواند شمار بیشتری از مقامات ایران را مشمول تحریم کند. آمریکا همچنین می تواند با اقدامات سپاه پاسداران در کردستان عراق، مقابله کند چراکه در آنجا حضور نظامی دارد.
اما در مورد برجام، آمریکا میتواند پیشنهاد فعلی را که شامل رفع بعضی از تحریمها در قبال توقف برنامه هستهای، و مجاز کردن بازرسیهای بینالمللی است بار دیگر مطرح کند. اما از دادن هرگونه امتیاز دیگر، مادام که سرکوب اعتراضات ادامه دارد، باید خودداری کند.
ظهور یک ایران دموکراتیک تحول سودآوری برای ایران و جهان خواهد بود، اما این تحول تنها به دست مردم ایران عملی است و آمریکا تا آنجا که ممکن است باید به این ملت یاری دهد.