کارشناسان آژانس بین المللی انرژی اتمیِ سازمان ملل متحد روز دوشنبه در تهران با مقامات ایرانی مذاکره کردند. آنها همچنان سرگرم تحقیقات درباره اتهامات حدود ده ساله در مورد فعالیت های احتمالی نظامی اتمی در ایران هستند.
در سال ۲۰۱۱، سازمان بین المللی انرژی اتمی در مورد توسعه «چاشنیهای سیم پل انفجاری» در ایران ابراز نگرانی کرد، چرا که در ابزار انفجاری اتمی می تواند کاربرد داشته باشد. این یکی از مواردی است که ایران بر اساس آن به انجام تحقیقات نظامی اتمی در گذشته متهم شده، اما آژانس پاسخی که قانعش کند، دریافت نکرده است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از ایسنا می نویسد یک مورد فنی دیگری که در این سفر مورد بحث طرفین قرار می گیرد، مدل سازی و محاسبه در ارتباط با نوترون ها است، ذراتی که شکافت اورانیوم را راه می اندازد.
خبرگزاری فرانسه می گوید سال گذشته میلادی، پس از حصول پیشرفت هایی، تحقیقات آژانس در ایران متوقف ماند. آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش ۱۹ فوریه خود گفت ایران درباره این دو مورد عمده هیچ توضیحی نداده است. اما روز یکشنبه، سخنگوی ایران در آژانس به تلویزیون دولتی ایران گفت که این دو مورد در سفر کارشناسان به ایران می تواند نهایی شود. یوکیو آمانو، رئیس سازمان بین المللی انرژی اتمی خواستار پاسخ سریع ایران شده است.
همزمان با این سفر دولت ایران به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازدید از سایت مشکوک هستهای مریوان را می دهد. قائم مقام سازمان انرژی اتمی ایران هنگام ورود بازرسان آژانس به تهران در روز یکشنبه گفت آنها میتوانند از سایت مریوان در کردستان بازدید کنند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی پیشتر در مورد فعالیتهای تردیدآمیز هستهای، از جمله آزمایشهای انفجاری در سایت مریوان، ابراز نگرانی کرده بود. تهران هر نوع آزمایش انفجاری را تکذیب میکند.
ایران از سال ۲۰۱۲ میلادی (۱۳۹۱ خورشیدی) گفته است که بازرسان آژانس میتوانند از تاسیسات مریوان بازدید کنند. این ناحیه در نزدیکی مرز عراق قرار دارد و آژانس در آغاز بر این گمان بود که ممکن است محلی برای آزمایش های انفجاری قوی باشد.
ایران اواخر آبان ماه سال جاری این دعوت را تکرار کرد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی این پیشنهاد برای بازدید از تاسیسات مریوان را رد کرد و گفت دسترسی به آن سایت به پیشرفت تحقیقات درباره فعالیتهای احتمالی تسلیحاتی ایران کمکی نخواهد کرد.
این فعالیتهای ادعایی، از گفتگوهای هستهای جاری بین ایران و قدرتهای جهانی مجزا است، اما شکست در انجام تحقیقات در این زمینه امیدها به رسیدن به توافق جامع را با تردید روبرو خواهد کرد، زیرا آمریکا میگوید توافق فقط درصورتی ممکن خواهد بود که آژانس از تحقیقات و نتایج نهایی رضایت داشته باشد.