محمدعلی موحدی کرمانی، امام جمعه موقت تهران گفته است جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دو تشکل عمده جناح محافظهکار، تمایل به نامزدی محمدتقی مصباح یزدی برای انتخابات مجلس خبرگان دارند. موحدی کرمانی البته تاکید کرد که هنوز دیداری با او نداشتهاند.
نشست سراسری مجلس خبرگان رهبری هفته آینده برگزار میشود. یکی از مهمترین اقدامات این نشست، انتخاب رئیس برای این مجلس است. از زمان درگذشت محمدرضا مهدوی کنی در اواخر مهر ماه سال جاری، مجلس خبرگان رهبری رئیس ندارد.
گزینههای احتمالی برای ریاست مجلس خبرگان:
محمود هاشمی شاهرودی، ۶۶ ساله، متولد نجف و از نزدیکان آیت الله علی خامنهای است و برخی حتی از تمایل رهبر برای ریاست شاهرودی خبر دادهاند. آقای شاهرودی پیشتر از سوی آیت الله خامنهای، به مدت ۱۰ سال رئیس قوه قضاییه بود، اما اکنون در شورای نگهبان است.
زمانی حتی مطرح شد که گزینه مورد نظر آقای خامنهای برای جانشینی خودش است، اما این موضوع هرگز تایید نشد. هاشمی شاهرودی سالها ریاست مجلس اعلای عراق را برعهده داشت؛ به همین دلیل برخی میگویند حضور او در راس مجلسی که وظیفه انتصاب رهبری را دارد، خالی از اشکال نیست.
اکبر هاشمی رفسنجانی، ۸۰ ساله و متولد بهرمان، مشهورترین عضو مجلس خبرگان است و در مقاطعی ریاست این مجلس را برعهده داشته است. غیر از این، سابقه ریاست مجلس، ریاست جمهوری و مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز دارد. ۲۵ سال پیش تاثیر مستقیمی در انتخاب علی خامنهای به جای آیت الله خمینی به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران داشت. میگوید تمایلی برای ریاست خبرگان ندارد. به نظر میرسد با ریاست هاشمی شاهرودی موافق است، اما تهدید کرده اگر تندروهایی مثل احمد جنتی یا مصباح یزدی نامزد شوند، کاندیدای ریاست خواهد شد.
محمد یزدی، ۸۳ ساله، متولد اصفهان، قبل از هاشمی شاهرودی رئیس قوه قضاییه بود. مدتی است که به خاطر کهولت سن بیمار است، با این حال میگوید برای مخالفت با هاشمی رفسنجانی نامزد میشود.
احمد جنتی، ۸۸ ساله، متولد اصفهان و دبیر شورای نگهبان است و یک بار برای ریاست مجلس خبرگان نامزد شد، اما در سال ۸۶ رقابت را به اکبر هاشمی رفسنجانی واگذار کرد. احمد جنتی نیز با هاشمی مخالف است و حتی شورای نگهبان زیر نظر او، صلاحیت رفسنجانی را برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ تایید نکرد.
محمدتقی مصباح یزدی، ۸۰ ساله و متولد یزد است که مقام حکومتی خاصی ندارد؛ جز این که پدر معنوی اصولگرایان تندرو محسوب میشود. از سوی میانهروها همواره مورد انتقاد بوده، که پیشینه انقلابی ندارد. هنوز خودش درباره نامزدی برای ریاست مجلس خبرگان رهبری چیزی نگفته است.
با این که مجلس خبرگان وظیفه نظارت بر رهبر و حتی انتخاب رهبر جدید را دارد، تاکنون از این ظرفیت خود استفاده نکرده و هر سال بعد از نشست سراسری، به دیدار رهبر میرود.
هرکسی نمیتواند نامزد انتخابات مجلس خبرگان شود. شورای نگهبان که زیر نظر رهبر است، صلاحیت نامزدها را تعیین میکند. به همین دلیل اکنون اغلب نمایندگان عضو مجلس خبرگان رهبری، مثل احمد خاتمی یا احمد جنتی، منصوبان آیت الله خامنهای در نهادهای دیگر هستند.