لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۶

مذاکرات طولانی هسته‌ای؛ طرفین سرانجام از پیشرفت سخن گفتند


مذاکرات هسته ای؛ طرفین سرانجام از پیشرفت سخن گفتند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

مذاکره کنندگان ایران و ایالات متحده که گفت و گوهای ژنو را با ابراز رضایت ترک کردند، قرار است روز دوشنبه آینده مذاکرات بر سر برنامه اتمی ایران را ادامه دهند.

اگر چه محل مذاکرات آتی هنوز نهایی نشده است، اما قرار است در سطح معاونان وزرای امور خارجه برگزار شود. در عین حال، طرفین از گفتگوی سه روزه در ژنو که دو مقام انرژی اتمی دو کشور نیز در آن حضور داشتند، ابراز رضایت کردند.

جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه، با اشاره به پیشرفت در مذاکرات گفت «این گفتگوها مفید بودند. هنوز کار زیادی پیش روست.»

تا پیش از مذاکرات اخیر در ژنو، گفت و گوها از سوی وزیران خارجه ایران و ایالات متحده و هیات‌های دیپلماتیک دو کشور پی گرفته می‌شد.

در گفتگوهای اخیر در ژنو، ارنست مونز وزیر انرژی آمریکا، و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، برای نخستین بار به هیئت‌های مذاکره کننده پیوستند. جان کری و محمد جواد ظریف، حضور این دو عضو جدید را به دانش فنی آنان و ماهیت فنی مذاکرات نسبت دادند.

سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه احتمال موفقیت مذاکرات را همچنان ۵۰-۵۰ پیش بینی کرد و احتمال رسیدن به توافق را نه بر دوش هئیت مذاکره کننده ایرانی، بلکه وابسته به محافظه کاران ایران دانست.

جاش ارنست افزود «بخش عمده این موضوع که بتوان در مذاکرات پیشرفت و نگرانی جامعه بین‌المللی در مورد برنامه اتمی ایران را برطرف کرد، به تعهد محافظه کاران ایران بستگی دارد».

محدودیت زمانی توافق هسته‌ای احتمالی، نحوه تعلیق و در نهایت لغو تحریم ها و البته ظرفیت غنی‌سازی ایران، کماکان اختلاف‌های عمده هستند.

اختلاف های عمده کماکان عبارتند از ظرفیت غنی سازی ایران، نحوه تعلیق و در نهایت لغو تحریم ها و البته محدودیت زمانی توافق احتمالی بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران.

واشنگتن میخواهد این توافق حداقل ۱۵ ساله باشد و تهران حداکثر ۷ساله. به گفته یک مقام ارشد آمریکا، واشنگتن می‌خواهد این زمان بیش از ۱۰ سال باشد.

اما سناتور باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا، به شدت مخالف ۱۰ سال است و گفته است که این مدت کافی نیست. روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از او نوشت «اگر تمام این تلاشها را کنید و فقط توافقی ۱۰ ساله بگیرید، آنچه را که بسیاری انتظارش را داشتند بدست نیاورده اید».

سرپرست هیات چین در مذاکرات ژنو گفت مواضع واشنگتن و تهران در مورد غنی سازی اورانیوم کمی نزدیکتر شده است، اما تونی بلینکن، قائم مقام وزیر خارجه آمریکا در مورد ظرفیت غنی سازی آینده ایران گفته است که فاکتورهای متعدد دخیل هستند که شمار سانترفیوژ فقط یکی از آنهاست.

به گفته آقای بلینکن، انتقال بیشتر اورانیوم غنی شده به روسیه، بستن همه راه‌های تولید سلاح اتمی و بازرسی‌های غیرمنتظره از موارد توافق خواهند بود. به طور خلاصه، قائم مقام وزارت خارجه آمریکا می‌گوید هدف اصلی در توافق این است: در صورتی که ایران تصمیم به تولید سلاح اتمی بگیرد، جامعه بین المللی زمان کافی برای اتخاذ تدبیری داشته باشد.

جان کری پیش از سفر به ژنو گفته بود رئیس جمهوری آمریکا تمایلی به تمدید مذاکرات ندارد.

ایران و گروه ۵+۱ به ویژه آمریکا، با نگاه به موعد نیمه اول فروردین ماه، تلاش خود را می‌کنند تا اصل توافق سیاسی در مورد اختلاف‌های موجود صورت گیرد تا سپس کارشناسان، جزئیات فنی را تا ۱۰ تیرماه نهایی کنند.

XS
SM
MD
LG