چهارمین روز یک دور دیگر از مذاکرات اتمی ایران روز دوشنبه در ژنو پایان یافت. در این روز جان کری، وزیر خارجه آمریکا و جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران بار دیگر دیدار و گفتگو کردند.
معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا، وزیر انرژی آمریکا و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، کارشناسان فنی دو کشور، و هلگا اشمید معاون سیاسی اتحادیه اروپا در ژنو سوئیس نیز در گفتگوها شرکت کردند.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم، خبرنگار صدای آمریکا در ژنو، یک مقام ارشد آمریکایی پس از مذاکرات گفت روی برخی مسائل پیشرفتهایی داشتیم، اما هنوز راه درازی در پیش است. مقام ارشد آمریکایی گفت تخصص و حضور مونیز و صالحی به روشن تر شدن بعضی مسائل کمک کرده است.
او اضافه کرد: ما همیشه گفتهایم که برای مدت زمان توافق جامع که باید رقم آن حداقل دو رقمی باشد، زمان گریز هستهای - زمان مورد نیاز ایران برای دستیابی به یک بمب اتمی - همواره یک سال خواهد بود.
مقام ارشد آمریکایی گفت موضوعات سختی همچنان باقی مانده است؛ ما اهمیت بسیاری برای چشمانداز زمانی که رئیس جمهوری آمریکا برای ما تعیین کرده است قائلیم.
او گفت اعضای گروه ۱+۵ قبول کردند که پایان ماه مارس زمان رسیدن به یک هدف سیاسی در دستیابی به فهم ابتدایی باشد.
مقام ارشد آمریکایی گفت شکی نیست که همه فشار ناشی از کمبود زمان را احساس میکنیم، اما این فشار، ما را به سمت توافقی در تضاد با اهداف تعیین و ابلاغ شده از سوی رئیس جمهوری، اوباما، نخواهد برد، هدفی که همان بستن راه های دسترسی احتمالی ایران به سلاح هستهای است. مقام آمریکایی گفت باید به این هدف رسید و «موضوع ضرب الاجل نیست بحث بر سر اهداف است.»
این مقام اضافه کرد همه کسانی که اینجا هستند، هدفمند، متمرکز و بسیار سخت کار میکنند و حتی همه در این مدت بسیار کم خوابیدهاند، همه مذاکره کنندگان [ایرانی وآمریکایی] با حسن نیت برای رسیدن به یک نتیجه مثبت سخت تلاش میکنند ولی اینکه به نتیجه میرسیم یا نه را هنوز نمی دانیم.
معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا بار دیگر دوشنبه هفته آینده دیدار خواهند کرد.
دیدار دوجانبه مقامات آمریکا و روسیه با حضور شرمن و ریابکف معاونان وزرای دو کشور و کارشناسان دو تیم برگزار شد.
قرار است جان کری دوشنبه شب ژنو را ترک کند.
پیش از پایان گفتگوهای دوشنبه ایران و آمریکا، عباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه ایران در گفتگو با واحد مرکزی خبر گفت در برخی موارد اختلافات، راه حل هایی پیدا شده و الان زمانی است که باید تصمیم گیری های سیاسی صورت گیرد به همین دلیل ارتباطات سطح بالای مقامات دو طرف را ضروری تر کرده است.
او دلیل حضور علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در مذاکرات را «اشراف وی به مسایل فنی و ریز» توصیف کرد و آن را بسیار مفید خواند.
به گفته عباس عراقچی، آقای صالحی در مسایل فنی هسته ای «حرف آخر» را می زند.
عراقچی فضای مذاکرات را خوب و سازنده توصیف کرد اما گفت از بحث هایی که صورت گرفته هنوز نمی توانیم ادعا کنیم که پیشرفتی در مذاکرات صورت گرفته است، هنوز فاصله داریم و اختلافات وجود دارد و در مسائل کلیدی راه حل های کاملی به دست نیامده است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز یکشنبه در همایش «اقتصاد مقاومتی» از تیم مذاکره کننده ایران و همچنین پیوستن علی اکبر صالحی به مذاکرات حمایت کرد و گفت: «ترکیب هیأت مذاکره کننده ایران در این دوره از مذاکرات نشان از اراده قاطع ملت ایران برای تعامل سازنده با جهان دارد.»
او گفت: «هر چند ممکن است اقلیتی در کشور مخالف باشند، اما نباید نگران بود، زیرا این از وجوهات دمکراسی، آزادی و اختلافنظر در کشور است.»
رئیس جمهوری ایران گفت: «در زمینه هستهای و در همه نظرسنجیها ۸۰ درصد مردم از مذاکرات حمایت کردند. دولت در مسیری حرکت میکند که اکثریت قاطع مردم از آن حمایت میکند و این مسأله در همه ابعاد برای ما اهمیت بسزایی دارد.»