دبیر کل اتحادیه عرب روز یکشنبه از کشورهای عضو آن اتحادیه خواست با گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی»، هم از نظر سیاسی و هم از نظر نظامی، مقابله کنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، نبیل العربی ضمن اعلام این درخواست گفت آنچه که لازم است کشورهای عضو این اتحادیه انجام دهند، تنها «تصمیمی شفاف و قاطع» برای مقابله تمامعیار با گروههای «تروریستی و سرطانی» است.
مشخص نیست اعضای اتحادیه عرب – مصر، عربستان سعودی، اردن، لبنان، قطر و امارات متحده عربی – چه اقداماتی را میتوانند در این راستا بردارند و چگونه به کشورهای غربی، بویژه ایالات متحده، در مبارزه با گروه افراطی سنی دولت اسلامی کمک کنند.
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا خواستار تشکیل یک ائتلاف بینالمللی برای مقابله با تهدید گروه دولت اسلامی – که تا پیش از برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش میخواند – شده است و سخنان امروز آقای العربی نیز یک روز پس از گفتگوی او با جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و رایزنی در باره آخرین تحولات در مبارزه با داعش بیان شد.
به گزارش آسوشیتدپرس، یک دیپلمات عرب در مصاحبه با خبرگزاری رسمی مصر گفته است قطعنامهای برای حمایت از همکاری با ایالات متحده در مبارزه علیه داعش در نشست روز یکشنبه اتحادیه عرب ارائه شده است؛ اما این دیپلمات عرب توضیح بیشتری در مورد جزئیات قطعنامه نداد.
با این حال بر اساس نسخهای از پیشنویس قطعنامه که در اختیار آسوشیتدپرس قرار گرفته است، اعضای اتحادیه عرب تنها به محکوم کردن «عملیات تروریستی» دولت اسلامی در منطقه اکتفا کرده و همچنین خواهان «ارتقای همکاریهای اطلاعاتی و ارتباطات تخصصی حقوقی» بین اعضا در مبارزه با تروریسم شدهاند.
البته خود آقای العربی به این موضوع اشاره کرده است که اعضای اتحادیه عرب در گذشته، برای کمک به یکدیگر در زمان مواجهه با تهدید گروههای مسلح محلی، اغلب به خاطر اختلاف نظر و ترس از متهم شدن به دخالت در امور داخلی دیگر کشورهای عضو، موفق نبودهاند.
بر اساس توافقنامه دفاعی اتحادیه عرب، که در سال ۱۹۴۵ میلادی (۱۳۲۴ خورشیدی) تاسیس شد، کشورهای عضو زمانی که با خطر حمله مواجه میشوند، میتوانند به تنهایی یا با همکاری جمعی از دیگر کشورهای عضو اتحادیه، هر اقدامی را برای دفع حمله بکار بگیرند، از جمله توسل به زور.
به گفته نبیل العربی، دیپلمات کهنهکار مصری و دبیر کل اتحادیه عرب، زمان آن فرا رسیده است که این بند از توافقنامه که در سال ۱۹۵۰ به امضا رسید، فعال شود.