لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۳۶

مقاله جواد ظریف در واشنگتن پست: مخالفان برجام ماجراجویی خود را شدت داده اند


جواد ظریف این مقاله را در حالی که به آمریکا سفر کرده، در روزنامه واشنگتن پست منتشر کرد.
جواد ظریف این مقاله را در حالی که به آمریکا سفر کرده، در روزنامه واشنگتن پست منتشر کرد.

جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در مقاله ای که روز چهارشنبه در روزنامه آمریکایی واشنگتن پست به چاپ رسید، می گوید نزدیک به سه سال پیش، رئیس جمهوری جدید ایران خواستار تماس سازنده میان ایران و غرب برای حل بحران اتمی ایران شد که بین ایران و غرب شکاف انداخته بود؛ حاصل ۲۲ ماه دیپلماسی بی سابقه، برنامه جامع اقدام مشترک شد که رسما از ماه ژانویه آغاز شد؛ اما به رغم این دستاورد مهم، واقعیت نگران کننده این است که ما اکنون با یک چالش بزرگتر روبرو هستیم.

ظریف می نویسد کسانی که پشت قضیه "بحران ساختگی برنامه هسته ای صلح آمیز" ایران بودند، "ماجراجویی" خسارت بار خود را شدت بخشیده اند و به اقداماتی متوسل شده اند که باید در سال های آینده، و چه بسا دهه های آینده، با آن زندگی کنیم.

او می نویسد برخی از مخالفان توافق اتمی ایران عده ای بودند که تلاششان برای کشاندن منطقه به یک جنگ فاجعه آمیز دیگر، پر سرو صدا و بود و همچنان مثل گذشته به تلاش برای متقاعد کردن متحدان غربی خود به اینکه تعامل با ایران یک تابو است، ادامه می دهند، تابویی که اکنون شکسته است؛ آنها به طور مکرر و به طور علنی و با نادیده گرفتن بی شرمانه قوانین بین المللی، ایران را به حمله نظامی و حتی تسلیحاتی تهدید کرده اند.

به نوشته ظریف، دیگرانی هم بودند که کمتر سر و صدا و کردند، در حالی که پشت پرده برای خنثی کردن تماس سازنده بین ایران و شش قدرت جهانی تلاش می کردند و به سرعت زرادخانه تسلیحاتی خود که هم اکنون نیز بیش از اندازه بزرگ است را تقویت می کردند.

به نوشته ظریف، برخی از آنها همچنین به خیال اینکه می توانند به اهداف سیاسی کوتاه مدت برسند، به حمایت از پیکارجویان افراطی رو آوردند، اقدامی که نگران کننده است و نتایج این تلاش های فاجعه آمیز برای همه روشن است.

وزیر امورخارجه ایران نوشته است آن بازیگرانی که دلارهای نفتی مردمشان را صرف جمع آوری سلاح کردند، اکنون با کاهش قیمت نفت می بینند که ثروتشان کاهش یافته است و افراطگرایانی که توانمندشان کرده بودند نیز دیگر نه تنها دیگران در منطقه و جهان را به وحشت نمی اندازند که دستی که غذا در دهانشان گذشته بود را نیز گاز می گیرند.

جواد ظریف می نویسد: با توجه به فاجعه های اخیر پاریس و بروکسل، هنوز به نظر نمی رسد که غرب بخواهد برای رشه کنی افراط‌گرایی نظامی دست به دست دهد؛ و بحث و بررسی چندانی نیز درباره چگونگی تبدیل کشوری مثل عربستان سعودی با سبقت از روسیه به سومین هزینه کننده تسلیحاتی تبدیل شده صورت نمی گیرد.

به گفته ظریف: به جای اینکه درباره بمباران بی رحمانه و بی وقفه یمن به مدت ۱۲ ماه و تبدیل آن به انبار باروتی از قحطی و فقر و بستری برای رشد القاعده بحث و بررسی شود، تشویش اذهان در مورد ایران و قابلیت های دفاعی اش، به شدت دوباره جریان دارد.

جواد ظریف می نویسد در جریان مذاکرات پیچیده در مورد برنامه انرژی هسته ای ایران، این کشور بارها گفت که برنامه دفاعی اش قابل بحث نیست، و این موضوع حول محور حق حاکمیت و یا اینکه همسایگان متحد غرب بیش از ایران هزینه امور نظامی می کنند نبود، بلکه ایران صرفا به گذشته و جنگ با عراق استناد کرد.

به گفته جواد ظریف، در جریان جنگ با عراق به ایران کمکی نشد در حالی که همسایگان عرب و متحدان غربی صدام، از عراق کاملا حمایت مالی و نظامی کردند و عراق که نتوانسته بود به پیروزی زودهنگام دست یابد، به استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه غیرنظامیان و سربازان ایران دست زد.

ظریف می نویسد غرب نه تنها برای جلوگیری از این حملات شیمیایی کاری نکرد، بلکه تسلیحات پیشرفته ای نیز در اختیار صدام قرار داد؛ و فعالانه مانع دستیابی ایران به موارد ابتدایی نظامی می شد و این موارد طی هشت سال جنگ ادامه یافت و شورای امنیت حتی از صدور یک محکومیت در مورد تجاوز، حمله عمدی به غیرنظامیان و یا استفاده از تسلیحات شیمیایی، خودداری کرد.

به نوشته ظریف، غرب ممکن است چنین مواردی را فراموش کرده باشد، اما مردم ایران آن را فراموش نکرده اند؛ آنها باران موشک ها و تصاویر وحشتناک مردان، زنان و کودکان کشته شده در اثر استفاده از تسلیحات شیمیایی را به خاطر دارند و بالاتر از همه، نداشتن تسلیحات مدرن نظامی را به یاد دارند و درحالی که ۳۷ سال به شعار منسوخ "همه گزینه ها روی میز است" آمریکا گوش داده اند، مردم ایران می دانند که باید برای جلوگیری از اینکه تهدیدهای غیرقانونی به واقعیت تبدیل نشود، آماده باشند.

وزیر خارجه ایران می نویسد: عبارت "هرگز نه" برای ایرانیان نیز معنی دارد.

جواد ظریف می گوید به رغم اینکه هر بار ایران یک سیستم جدید نظامی را آزمایش می کند با ابراز نگرانی غرب مواجه می شود، هزینه های نظامی ایران در مقایسه با بودجه نظامی همسایگانش که به گفته او هم از نظر مساحت و هم از نظر جمعیت کسر کوچکی از ایران هستند، اندک است.

وزیر خارجه ایران می گوید این کشور خوشبخت است؛ در زمانی که بمب ها در اماکن عمومی در سراسر خاورمیانه منفجر می شود، و جنگ پشت مرزهای ایران جریان دارد، این کشور فضایی با ثبات، امن و سالم برای شهروندان و کسانی که به دیدن ایران می آیند و با ایران تجارت می کنند، دارد.

جواد ظریف می گوید اینها هم به خاطر هوشیاری دولت ایران و هم به خاطر ویژگی های مردم ایران است. به نوشته ظریف، مردم ایران چیزی جز صلح و همکاری با همسایگان و کشورهای جهان نمی خواهند و ایران در بیش از ۲۰۰ سال گذشته، جنگی را آغاز نکرده است و تعهد می دهد که هیچ وقت چنین اقدام احمقانه ای انجام ندهد و از دیگران هم می خواهد تعهد مشابهی بدهند.

ظریف می نویسد از همتایانش در سراسر جهان می خواهد به جای تهدید، تحریم، و اهریمن نمایی، روی این مسئله فکر کنند که دیپلماسی چه دستاوردهایی داشته است. او نویسد ایران، هزاران سال پل حیاتی شرق با غرب بوده و همچنان ایستگاهی مطلوب در مسیر جاده ابریشم است.

جواد ظریف می نویسد دولت ایران همچنان متعهد به تماس سازنده و ابتکار عمل او برای تشکیل مجمع مذاکرات منطقه ای است.

او می گوید پنجره ای گشوده شده و "ما امیدواریم که همتایان ما از این فرصت استفاده کنند تا ما همه به اهداف و چالش های مشترک تمرکز کنیم."

* برگردان فارسی بخش های از این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG