زهرا کهنهکار، زندانی سیاسی که پیش از بازداشت در رسانههای اجتماعی با نام مستعار «سپندآذر» فعالیت میکرد، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا ضمن نکاتی درباره پرونده خود، نقض حقوق زندانیان سیاسی زن در زندان وکیلآباد مشهد را افشا کرد.
این زندانی سیاسی پادشاهیخواه در گفتوگو با سیامک دهقانپور از صدای آمریکا با بیان این که سال گذشته به اتهام «بمبگذاری در ۲۲ بهمن بازداشت» شد، گفت که هر چند این اتهام «ثابت نشد، اما اتهامات دیگری» به او نسبت داده شده است.
اتهامات وارد شده به خانم کهنهکار از جمله «آموزش و ساخت مواد منفجره، تخریب با مواد منفجره، توهین به مقدسات و ارتداد، تشویق افراد به دسترسی به محتوای مستهجن، تشویق به خشونت و کشتار، عضویت در گروههای مخالف نظام جهت بر هم زدن امنیت کشور، توهین به رهبر، و تبلیغ علیه نظام» بوده است.
او اضافه کرد که انتساب «تشویق افراد به دسترسی به محتوای مستهجن» به واسطه انتشار «ویدئوی بدون حجاب و بدون چهره مشخص» در رسانههای اجتماعی بوده است و روشن نیست مقامات قضایی چرا آن را با اتهام «تشویق به خونت و کشتار یکی کردهاند.»
به گفته خانم کهنهکار، در طول یک ماه بازداشتش در سلول انفرادی در دوره بازجویی، با وجود این که صفحه اصلی او با نام «سپندآذر» از دسترس خارج شده بود، اما نیروهای اطلاعات جمهوری اسلامی «پیج دوم برای او درست کردند و به جای او پست میگذاشتند و به نام او علیه دیگران از جمله دوستانش مطالب توهینآمیز منتشر کردند.»
این زندانی سیاسی همچنین گفت: «دقیقا با همان فونت که من مینوشتم و با همان تصویر زمینه و به خیلیها توهین کردند. حتی به دوستان خودم. آنها هم متوجه نشدند که من نیستم و بازی اطلاعات را خوردند و آنها هم متأسفانه فعالیت کردند علیه من و حرفهایی زدند و ناخواسته پروندهسازیهایی کردند. کسی باور نمیکرد زندانم و میگفتند رفتهای ترکیه.»
زهرا کهنهکار با بیان این که با وجود بازداشت، تا مدتها در سامانه ثنا متعلق به قوه قضاییه «ثبت نشده بود که بازداشت شدهام»، گفت: «۶ ماه بعد که دستم به مدارکی بند شد که بتوانم رسانهای کنم، اما رسانهها گفتند کسی که حکم قطعی دارد را کار نمیکنیم.»
شناسایی و بازداشت کنشگران فعال در رسانههای اجتماعی و سوءاستفاده نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی از حسابهای آنها برای شناسایی کاربران دیگر، پیش از این نیز سابقه داشته است.
از جمله، وکیل امیرحسین موسوی، فعال سیاسی که با نام مستعار «جیمز بیدین» در رسانههای اجتماعی فعالیت میکرد، پیشتر به صدای آمریکا گفته است که نیروهای اطلاعات در فاصله دوهفته بیخبری از بازداشت این زندانی سیاسی، از حسابهای او در شبکههای اجتماعی برای ردیابی و شناسایی فعالان دیگر استفاده کردهاند و به این ترتیب دستکم هشت تن را بازداشت کردهاند.
زهرا کهنهکار همچنین با تأکید بر این که «من علیه هیچ کسی هیچ حرفی نزدم و وقتی اطلاعات بودم علیه هیچ کسی هیچ برگهای را پر نکردم و هیچ کسی را معرفی نکردم»، تاکید کرد: «از طریق بچههای پادشاهیخواه و شبکه وی.او.ای (صدای آمریکا) اسم سپندآذر آمد و من توانستم ثابت کنم که من یک سال است زندانم.»
پیش از این، صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرده بود که «وضعیت چند زندانی سیاسی از جمله فرزانه قرهحسنلو، فهیمه تشکری، آگرین صدیقی، و زهرا کهنهکار ، بسیار دشوار است.
خانم کهنهکار که در بند پنج زندان وکیلآباد به همراه فاطمه سپهری و فرزانه قرهحسنلو نگهداری میشود، در ادامه تأکید کرد: «فقط ما سه نفر ماندهایم. خیلی محیط بدی است و برای همین یک هفته اعتصاب غذا کردیم، ولی مشکلی حل نشد.»
او در تشریح وضعیت غیراستاندارد این زندان توضیح داد: «به حدی از لحاظ روانی ما را تحت فشار قرار میدهند که میخواهم سرم را به دیوار بکوبم. میتوانم بگویم قبرستان مشهد زندههای بیشتری از زندان مشهد دارد.»
این زندانی سیاسی اضافه کرد: «ما کاملا فراموش شدگانیم. در را به روی ما بستهاند. بارها شده به خاطر حال بد صدا کردهایم و کسی پاسخگو نبوده. آب زندان بهشدت وضعیت بدی دارد و نمیشود از آن استفاده کرد بارها نیاز به آب داشتیم و ساعتها در را باز نکردهاند.»
منابع حقوق بشری با هشدار نسبت به وضعیت نقض حقوق بشر توسط سازمان زندانهای جمهوری اسلامی هشدار دادهاند.
پیش از این، صدای آمریکا در گزارشهایی درباره نقض حقوق بشر زندانیان در زندانهای مختلف ایران از جمله در استانهای البرز و خراسان رضوی، بر «آزار سیستماتیک زندانیان» از سوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی پرداخته است.