لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۲

کاخ سفید: پایان عملیات نظامی عربستان در یمن راه را برای گفتگو باز می‌کند


اریک شولتز از سخنگویان کاخ سفید آمریکا
اریک شولتز از سخنگویان کاخ سفید آمریکا

سخنگوی کاخ سفید آمریکا گفت اعلام پایان عملیات نظامی عربستان سعودی علیه حوثی‌های یمن، راه را برای انجام گفتگو میان طرف‌های درگیر باز می‌کند. این در حالی است ساعاتی پس از اعلام توقف حملات عربستان، دو شهر یمن هدف حملات هوایی قرار گرفتتد.

اریک شولتز روز چهارشنبه در گفتگو با خبرنگاران، با بیان این که هیچ راه حل نظامی برای پایان دادن به مسائل جاری یمن وجود ندارد، آغاز گفتگوهای دیپلماتیک که همه طرف‌های درگیر در آن حضور داشته باشند را خواستار شد.

عربستان سعودی در ساعات پایانی روز سه‌شنبه اعلام کرد عملیات موسوم به «توفان قاطعیت» به همه اهداف خود رسیده و از این رو این عملیات پایان یافته و دور جدیدی از عملیات به نام «احیای امید» با هدف آغاز گفتگوهای سیاسی در یمن و حمایت از غیرنظامیان و نیز مبارزه با تروریسم، به اجرا در خواهد آمد.

اما کمتر از یک روز پس از اعلام این تصمیم، مواضع شورشیان حوثی در دو شهر یمن روز چهارشنبه هدف حملات هوایی عربستان قرار گرفتند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این حملات در دو شهر تعز و شهر بندری عدن صورت گرفت.

با وجود این که اعلام توقف عملیات نظامی عربستان در یمن با واکنش مثبت جهانی روبرو شد، اما ساعاتی بعد شورشیان حوثی مورد حمایت تهران، یک پایگاه نظامی در حومه تعز را پس از یک درگیری سنگین به تصرف خود در آوردند.

خبرگزاری رویترز به نقل ساکنان محلی گزارش داد حملات جدید هوایی عربستان، اندکی پس از این اقدام حوثی‌ها انجام شد. بنابر گزارش‌ها، نیروهای وفادار به دولت قانونی یمن و مورد حمایت ریاض در این پایگاه نظامی حضور داشتند.

برخی ناظران بر این باور هستند که درگیری‌های اخیر یمن، جنگ نیابتی ایران به عنوان قدرت بزرگ شیعه منطقه، و عربستان سعودی به عنوان قدرت عمده سنی منطقه است، که روابطشان در طول چند سال اخیر به دلیل اختلاف بر سر برخی مسائل منطقه‌ای از جمله سوریه، رو به سردی گذاشته است.

با وجود آن که ایران و ایالات متحده از تصمیم عربستان برای توقف حملات هوایی در یمن استقبال کردند، اما واشنگتن همچنان از حمایت ایران حوثی‌ها ابراز نگرانی کرده و آن را یکی از اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» ایران در منطقه می‌داند.

واشنگتن و ریاض، تهران را به حمایت از شیعیان حوثی یمن و ارسال تجهیزات برای آنها متهم می‌کنند؛ اما تهران این اتهام را رد می‌کند و می‌گوید حمایت از حوثی‌ها، معنوی و سیاسی بوده و کمک‌های ارسالی به آنها نیز بشردوستانه است.

رئیس جمهوری ایالات متحده شب گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی، با بیان این که دولت آمریکا به ایران در مورد ارسال سلاح به یمن هشدار داده است، گفت در این باره با آنها «در واقع بسیار بی‌پرده و صریح بوده‌ایم.»

باراک اوباما با اشاره به این که کشتی‌های ایرانی اکنون در آب‌های بین المللی هستند، گفت «دلیلی برای حفظ تعدادی از کشتی‌هایمان در منطقه خلیج فارس وجود دارد، و آن این است که از آزادی کشتیرانی در آن منطقه اطمینان حاصل کنیم.»

سخنگوی کاخ سفید نیز عصر سه شنبه در یک نشست خبری در پاسخ به این پرسش که آیا ایران می‌خواهد از ارسال تسلیحات برای حوثی‌ها به عنوان اهرم فشاری در مذاکرات اتمی استفاده کند، گفت «ما انتظار نداریم که گفتگوهای هسته‌ای جاری همه نگرانی‌های ما را حل کند.»

جاش ارنست: انتظار نداریم مذاکرات اتمی همه نگرانی‌های ما از ایران را حل کند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

جاش ارنست با بیان این که «انتظار ما این است که مذاکرات باعث شود ما بتوانیم بگونه‌ای قابل تأئید، جلوی دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را بگیریم،» گفت «رئیس جمهوری تمام توجه خود را بر انجام مذاکرات دیپلماتیک متمرکز کرده است، زیرا نگرانی‌ها نسبت به دیگر فعالیت‌های ایران در منطقه، اهمیت حل مسئله هسته ای را دو چندان می‌کند.»

همزمان بنا بر گزارش‌ها، درگیری گروه‌های رقیب داخلی یمن در برخی از نقاط کشور همچنان ادامه دارد، که به گزارش خبرگزاری رویترز، نشان از دشواری روند گفتگوهای سیاسی برای پایان دادن به بحران جاری دارد.

پس از تصرف صنعا توسط حوثی‌ها در ماه ژانویه، عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن پس از یک دوره حبس خانگی به عدن در جنوب کشور گریخت و با پیشروی حوثی‌ها به سمت این شهر، وی به ریاض رفت و از عربستان برای مقابله با شورشیان حوثی تقاضای کمک کرد.

حملات هوایی ائتلاف منطقه‌ای به رهبری عربستان علیه شیعیان حوثی در یمن در روز ششم فروردین ماه سال جاری آغاز شد؛ اما در مورد ادعای ریاض در رسیدن به همه اهداف آن تردیدهایی وجود دارد، چرا که مانع پیشروی‌های شبه‌نظامیان حوثی‌ نشد.

XS
SM
MD
LG