وزارت دفاع عربستان سعودی روز سه شنبه با صدور بیانیهای، پایان عملیات «توفان قاطعیت» علیه مواضع شورشیان حوثی در یمن را اعلام کرد و گفت با برطرف شدن تهدیدهای ناشی از تحرکات حوثیها علیه عربستان و کشورهای همجوار، تمامی اهداف عملیات محقق شده است.
در بیانیه وزارت دفاع عربستان همچنین آمده است که با پایان این عملیات، عملیات دیگری با عنوان «احیای امید» بر پایه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد و با هدف آغاز گفتگوهای سیاسی در یمن و حمایت از غیرنظامیان و نیز مبارزه با تروریسم، به اجرا در خواهد آمد.
عملیات نظامی عربستان در یمن ساعاتی پس از آن متوقف شد که به رغم اعلام یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایران مبنی بر احتمال توقف عملیات نظامی عربستان و برقراری آتش بس در یمن در روز سه شنبه، پادشاه عربستان به گارد ملی آن کشور دستور آماده باش داده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز از ریاض، ملک سلمان روز سهشنبه به گارد ملی عربستان سعودی، که مجهزترین واحد نظامی آن کشور است، دستور داد خود را برای پیوستن به عملیات نظامی در یمن آماده کند. در این گزارش، به فاز جدید عملیات نیروهای عربستان در یمن اشارهای نشده بود.
عملیات «توفان قاطعیت» عربستان در طول بیش از سه هفته گذشته در یمن، به حملات هوایی محدود بوده و توسط نیروهای ارتش دنبال میشد؛ در حالی که گارد ملی عربستان ساختاری جداگانه دارد و تحت مدیریت وزارتخانه مربوط به خود اداره میشود.
پیشتر در صبح سه شنبه، معاون وزارت امور خارجه ایران در سخنانی از احتمال توقف حملات هوایی عربستان علیه مواضع شبهنظامیان حوثی در یمن خبر داد و ابراز امیدواری کرد که گروههای مختلف یمنی بلافاصله پس از آن، بر سر میز مذاکره بیایند.
پیش از انتشار این اخبار، ایالات متحده نیز اعلام کرد دو کشتی نظامی دیگر به خلیج عدن اعزام کرده است تا در عملیات امنیت دریایی حضور داشته باشند. به گفته مقامات نیروی دریایی آمریکا، اعزام این ناوگان به منظور اطمینان یافتن از امنیت خطوط کشتیرانی در آبهای منطقه است.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید ساعاتی بعد در روز سه شنبه، ضمن تایید اعزام ناوگان دریایی آمریکا به آبهای یمن برای اطمینان از آزادی کشتیرانی و خطوط تجاری در منطقه، گفت تامین امنیت انتقال انرژی، در کنار سایر کالاهای مهم، امر مهمی است که باید انجام گیرد.
وی در ادامه گفت «نگرانی ما در مورد حمایت ایران از حوثیها، از جمله فراهم کردن تجهیزات نظامی و اسلحه ادامه دارد،» و با اشاره به تحریمهای هفته گذشته شورای امینت سازمان ملل علیه حوثیها و همه کسانی که به دستور آنها عمل میکنند، افزود «هر تلاشی از سوی ایران یا کسان دیگری برای ارسال اسلحه برای حوثیها، نقض آشکار این تحریمها است.»
فرهنگ جهانپور استاد دانشگاه آکسفورد در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا درباره فرمان ملک سلمان به گارد ملی برای پیوستن به عملیات نظامی در یمن گفت، «من از این اقدام عربستان تعجب نمیکنم، برای این که آنها کمی بیتجربه و عجولانه اقدام کردهاند ... اما این که آمریکا علنا وارد این مرحله بشود و کشتی جنگی به منطقه بفرسد، من تعجبزده میکنم.»
به گفته آقای جهانپور، با وجود این که آمریکا اعلام کرده است اعزام این ناوگان دریایی برای محافظت از خطوط دریایی است، و البته صحیح هم هست، اما این اقدام «میتواند حتی بطور تصادفی، به یک جنگ تمام عیار تبدیل شود و به نفع هیچیک از کشورهای منطقه و آمریکا نیست.»
ناو هواپیمابر یواساس تئودور روزولت و کشتی جنگی یواساس نورمندی روز یکشنبه از تنگه هرمز عبور کردند و به هفت کشتی دیگر جنگی آمریکا در ابهای اطراف یمن پیوستند، که یکی از آنها حامل بیش از دو هزار تفنگدار دریایی آمریکا است.
کوین استیفنز، یکی از سخنگویان ناوگان پنجم ایالات متحده، گفت تمرکز اقدامات آمریکا بر اطمینان یافتن از حضور نیروی کافی برای مقابله با هرگونه تهدید در منطقه است، و تاکید کرد که قاچاق سلاح یکی از نگرانیهای آمریکا است.
به گزارش خبرکزاری آسوشیتدپرس، این اقدام نیروی دریایی آمریکا پس از انتشار گزارشهایی مبنی بر اعزام چند کشتی جنگی ایرانی به سوی یمن صورت میگیرد، که گمان میرود حامل سلاح برای شورشیان شیعه حوثی باشند.
جمهوری اسلامی ایران پيش از اين، خبر اعزام يک ناو و يک کشتی پشتيبانی سوخترسان و آبرسان به خليج عدن را اعلام کرده بود.
در پنتاگون، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفت مقامات آمریکایی از نزدیک نظارهگر تحرکات ایران در منطقه هستند. سخنگوی کاخ سفید نیز تایید کرد که آمریکا شواهدی در دست دارد که ایران به حوثیها سلاح تحویل داده است.
با این حال، خبرگزاری رويترز به نقل از سخنگوی وزارت دفاع آمريکا نوشت، ماموريت ناوگان اعزامی آمریکا به آبهای یمن، رهگيری و مقابله با کشتیهای ايرانی نيست. يک مقام ارشد آمريکا هم به رويترز گفت حضور ناوگان جديد آمريکا در کنار هفت کشتی جنگی ديگر ايالات متحده در آبهای اطراف يمن، به واشنگتن امکان میدهد در صورت لزوم، در وقايع يمن دخالت کنند.
ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی علیه شبهنظامیان شیعه حوثی، در حمایت از عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن که به عربستان گریخته، شکل گرفت و از روز ششم فروردین ماه حملات هوایی به مواضع حوثیها را آغاز کرده است. اقدامی که انتقاد تند ایران را به دنبال داشت.
همزمان در روز سهشنبه، گزارشها از دو حمله هوایی ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان در یمن حکایت دارند که به گزارش رویترز، به نقل منابع بیمارستانی محلی، دست کم ۴۰ کشته بر جای گذاشته است که بیشتر آنها غیرنظامی هستند.
یکی از این حملات در استان «ایب» در مرکز یمن و حمله دیگر در منطقه «حرض» در نزدیکی مرز مشترک با عربستان صورت گرفت.