سازمان بهداشت جهانی میگوید نزدیک به ۲۰۰ مورد آبله میمون در بیش از ۲۰ کشوری که شیوع این بیماری در آن جا رایج نیست، گزارش شده است.
سیلوی برایاند، مدیر بخش آمادگی و پیشگیری از بیماریهای بومی و همهگیری سازمان بهداشت جهانی، میگوید که این شاید تنها نوک قله کوه یخ باشد و ممکن است موارد زیادی در سراسر دنیا وجود داشته باشد که شناسایی نشده است.
این نهاد بینالمللی با «قابل مهار» توصیف کردن این همهگیری، پیشنهاد میکند ساز و کاری برای اشتراکگذاری عادلانه واکسنها و داروها ایجاد شود.
سازمان بهداشت جهانی همچنین گفته است هیچ مدرکی دال بر این که در ویروس آبله میمون تغییر ژنتیکی ایجاد شده باشد وجود ندارد.
از آن جایی که آبله بیش از چهار دهه است تهدیدی ایجاد نکرده است، اکثر افراد زیر ۴۵ سال این واکسن را دریافت نکردهاند و واکسنهای آبله که از آبله میمون نیز پیشگیری میکند بسیار محدود است.
آبله یکی از مرگبارترین بیماریهای تاریخ بشر است. این ویروس بسیار مسری جان ۳۰ درصد از افراد مبتلا را میگیرد. در مقایسه، آبله میمون در شیوع کنونی کمتر از یک درصد از افراد مبتلا را میکشد.
در آمریکا، پس از شناسایی ۹ مورد در ۷ ایالت، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری توصیههایی را درباره واکسن آبله منتشر کرد که استفاده از آن را تنها به افرادی محدود کرد که با ویروسهایی مانند آبله میمون کار میکنند.
در آمریکا، واکسن دو دُزهای به نام «جنیاس» ساخت شرکت بیوتکنولوژی «باوارین نوردیک» برای پیشگیری از آبله مجوز گرفته است که برای آبله میمون نیز مصرف دارد. در حال حاضر بیش از هزار دز از این واکسن آماده استفاده است.
یک واکسن قدیمیتر به نام «اِیسیاِیام۲۰۰۰» نیز در آمریکا وجود دارد که میتواند از آبله میمون پیشگیری کند و بیش از ۱۰۰ میلیون دز از آن آماده مصرف است.
اوایل این هفته، یکی از مشاوران ارشد سازمان بهداشت جهانی گفت که شیوع بیماری در اروپا، ایالات متحده آمریکا، اسرائیل، استرالیا و دیگر کشورها احتمال دارد با رابطه جنسی در دو رویداد اخیر در اسپانیا و بلژیک مرتبط باشد.
در آفریقای مرکزی و غربی که این بیماری معمولا در آنجا شیوع دارد، افراد عمدتاً توسط حیوانات آلوده میشوند.
مقامات اسپانیایی اعلام کردهاند که تعداد موارد ابتلا در آنجا به ۹۸ نفر افزایش پیدا کرده است از جمله یک زن، که ابتلای او به زنجیره انتقالی مرتبط است که قبلا به مردان محدود بود.
مقامات بریتانیا نیز ۱۶ مورد دیگر را به آمار آبله میمون خود اضافه کردند که کل موارد ابتلا در این کشور را به ۱۰۶ مورد میرساند.
در پرتغال شمار مبتلایان به ۷۴ نفر افزایش یافته است.
مقامات آرژانتین نیز روز گذشته یک مورد آبله میمون را در مردی از بوئنوس آیرس که گفته میشود به اسپانیا سفر کرده بود گزارش دادند. گفته میشود که این اولین مورد در آمریکای لاتین است.
با توجه به عرضه محدود جهانی واکسنهای آبله، دکتر مایک رایان، مدیر امور اضطراری سازمان بهداشت جهانی، میگوید که این نهاد با کشورهای عضو خود همکاری میکند تا یک سیستم ذخیرهسازی مرکزی ایجاد کنند. به گفته او، این سیستم به توزیع واکسن میان کشورهای کمدرآمد در زمان شیوع تب زرد، مننژیت، و وبا کمک کرد.
اکثر مبتلایان به آبله میمون تنها تب، بدن درد، لرز و خستگی را تجربه میکنند و ممکن است در صورت وخامت، منجر به ایجاد التهاب پوستی در صورت و دستها شوند و به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.