سازمان بهداشت جهانی به زودی تصمیم خواهد گرفت که آیا شیوع کنونی آبله میمون را یک «وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی» اعلام کند یا خیر.
این نهاد بهداشتی زمانی اعلام وضعیت اضطراری میکند که یک بیماری، خطر بهداشتی عمومی برای کشورها داشته باشد و مهار آن نیازمند یک هماهنگی جهانی باشد.
دانشمندان آفریقایی میگویند این بیماری برای سالها یک بحران در منطقه آنها بوده است.
اعلام وضعیت «اورژانس بهداشت عمومی با نگرانی بینالمللی» بالاترین سطح هشدار سازمان بهداشت جهانی است. این نهاد بینالمللی در ماه مارس ۲۰۲۰ نیز از این هشدار برای توصیف کووید-۱۹ استفاده کرد.
این، برای بسیاری از دولتها لحظهای بود که شروع به انجام اقدامات واقعی برای مهار کووید-۱۹ کردند اما در آن زمان، برای پیشگیری از شیوع گسترده این بیماری دیر شده بود.
آبله میمون به آسانی کووید-۱۹ پخش نمیشود و برخلاف ویروس کرونا واکسنها و درمانهایی دارد.
دادههای جمعآوری شده توسط رویترز نشان میدهد که شمار موارد ابتلا خارج از آفریقا به بالای ۳ هزار نفر در بیش از ۴۰ کشور جهان رسیده است و عمدتاً در مردانی دیده شده است که با مردان دیگر رابطه جنسی داشتهاند.
قاره آفریقا از ابتدای سال ۲۰۲۲، بیش از هزار و ۵۰۰ مورد مشکوک ابتلا را ثبت کرده است که بر اساس آمار رسمی، ۶۶ مورد از آنها کشنده بوده است.
امانوئل ناکونه، مدیر انستیتو پاستور در بانگی میگوید: «زمانی که یک بیماری کشورهای در حال توسعه را تحت تاثیر قرار میدهد، ظاهرا وضعیت اورژانسی نیست و تنها زمانی به یک وضعیت اضطراری تبدیل میشود که کشورهای توسعه یافته را تحت تاثیر قرار دهد.»
با این حال او اعلام وضعیت اضطراری توسط سازمان بهداشت جهانی را «گامی مهم» دانست و خواستار به اشتراک گذاشتن عادلانه ابزار درمانی میان کشورها شد.
جلسه کمیته اضطراری سازمان بهداشت جهانی با حضور کارشناسانی از مناطق آسیب دیده برگزار خواهد شد. آنها در نهایت توصیهای به تدروس آدهانوم، دبیر کل سازمان بهداشت جهانی خواهند کرد و او تصمیم نهایی را در مورد به صدا درآوردن زنگ خطر خواهد گرفت.
بیشتر کارشناسان بهداشتی معتقدند که آبله میمون از نظر فنی با معیارهای تعریف وضعیت اصطراری همخوانی دارد.