با تکمیل مطالعات بر روی فسیل یک دایناسور ۱۵۰ میلیون ساله، زمینشناسان میگویند این دایناسور که باوجود ظاهری «شبهپرنده» امکان پرواز نداشته است، احتمالا مقدمه پیدایش پرندگان بوده است.
مجله علمی «نیچر» روز چهارشنبه ششم ماه سپتامبر با چاپ نتایج تحقیقات دیرینهشناسان بر روی فسیل فوجیانوناتور که سال قبل در استان «فوجیان» در جنوب شرقی چین کشف شد اعلام کرد، این دایناسور یکی از اولین دایناسورهای «پرنده مانند» است که در دوره ژوراسیک میزیسته است و به طرز عجیبی پاهای لاغری داشته و احتمالا امکان توانایی پرواز را نداشته است.
مارک لوون، دیرینه شناس دانشگاه یوتا در سالتلیکسیتی میگوید: «کشف این دایناسور، با روایتهای پذیرفته شده تکامل پرندگان مطابقت ندارد و احتمالا با انجام بررسیهای بیشتر تکامل این گونه جانوری دچار تغییراتی اساسی خواهد شد.»
دایناسورها تا ۶۶ میلیون سال پیش تا حد زیادی منقرض شده بودند اما گروهی از آنها موسوم به «تراپودها» که دارای سه پنجه و استخوانهایی توخالی بودند، شروع به تکامل به پرندگان امروزی کردند.
بسیاری از دیرینهشناسان، اولین پرنده را «دایناسور پردار» ۱۵۰ میلیون ساله به نام آرکئوپتریکس (Archaeopteryx) میدانند که فسیلهای آن پیشتر در آلمان پیدا شده است. اما مطالعات جدید بر روی فسیل «فوجیانوناتور»، (Fujianvenator prodigiosus) نشان میدهد دایناسورها قبل از پیدایش «آرکئوپتریکس» به انواع مختلف پرندگان متنوع، تبدیل شده بودند.
به گفته دانشمندان، گونه «فوجیانوناتور» توانایی زیادی برای پرواز نداشته است ولی یک تیغه شانه آنها کوتاه شده بود و انگشتانشان برای گرفتن تخصصیتر بود.
عجیبتر از همه، پاهای عقبی بیش از حد دراز این گونه است که در آن استخوان ساق پا، دو برابر از استخوان ران بلندتر است که میتوانسته این موجود را به دوندهای بسیار ماهر تبدیل کند.
زمینشناسان امیدوارند با انجام مطالعات تکمیلی یا کشف فسیلهای بیشتری از گونه «فوجیانوناتور»، به برخی از سوالات در زمینه تکامل اولیه پرندگان پاسخ دهند.