لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۵

دو کشف جداگانه؛ فسیل‌ها، زندگی دو موجود درنده ماقبل تاریخ را حکایت می‌کنند


تصویر نقاشی از آنچه «اینوسترانسویا» یک پستاندار با دندان‌های خنجر مانند به اندازه دندان‌های ببر احتمالاً به آن شبیه بوده است.
تصویر نقاشی از آنچه «اینوسترانسویا» یک پستاندار با دندان‌های خنجر مانند به اندازه دندان‌های ببر احتمالاً به آن شبیه بوده است.

گرمایش زمین ناشی از آتشفشان‌های فاجعه‌آمیز در سیبری در حدود ۲۵۲ میلیون سال پیش، یعنی در پایان دوره پرمین، بدترین انقراض دسته جمعی ثبت شده که موجب انقراض حدوداً ۹۰ درصد از گونه‌ها شد را به دنبال داشت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، برخلاف سیارکی که ۶۶ میلیون سال پیش با زمین برخورد کرد و نسل دایناسورها را از میان برد، این انقراض در دوره زمانی طولانی رخ داد، و با بدتر شدن شرایط آب و هوایی، گونه‌ها یکی پس از دیگری از روی زمین محو شدند.

پژوهشگران روز دوشنبه گفتند که فسیل‌هایی که اخیرا در آفریقای جنوبی کشف‌ شده‌ است، زندگی یک شکارچی در راس هرم غذایی را تعریف می‌کنند و این که چگونه طی چندین نسل، در تلاشی ناامیدانه و در نهایت ناکام برای زنده ماندن، به نیمکره دیگر زمین مهاجرت کرد.

این جانور که با نام «اینوسترانسویا» شناخته می‌شود، یک پستاندار با دندان‌های خنجر مانند به اندازه دندان‌های ببر است. پیش از کشف بقایای جدید در مزرعه‌ای در مرکز آفریقای جنوبی، فسیل‌های این پستاندار، تنها در شمال غربی روسیه در مرز دریای قطب شمال پیدا شده بود.

کشف اخیر این فسیل‌ها در نیم‌کره جنوبی زمین نشان می‌دهند که اینوسترانسویاها، زمانی زادگاه خود را ترک کردند و طی شاید صدها یا هزاران سال، حدود ۱۲ هزار کیلومتر را برای ادامه بقا بر روی ابرقاره پانگه‌آ پیمودند.

ابرقاره عظیم پانگه‌آ در دوران پیشاتاریخ، در زمانی بود که قاره‌های امروزی به هم پیوسته بودند و این امر مهاجرت موجودات خشکی‌زی را به نقاط مختلف ابرقاره که بعدها به قاره‌های کنونی تقسیم شدند، امکان‌پذیر می‌ساخت.

اینوسترانسویاها از نظر اکولوژیکی جایگاه چهار گونه شکارچی برتر در راس هرم غذایی در منطقه‌ای که اکنون آفریقای جنوبی است را پر کرد.

هر چند، کریستین کمرِر، پژوهشگر ارشد این مطالعه از موزه علوم طبیعی کارولینای شمالی گفت که این پستاندار گوشت‌خوار «زیاد دوام نیاورد.»

او می‌گوید که اینوسترانسویاها و همه خویشاوندان نزدیک آن در انقراض دسته جمعی «پرمین» که به «مرگ بزرگ» نیز شناخته می‌شود، ناپدید شدند.

نتایج این پژوهش در ژورنال علمی «کارنت بایالاجی» (زیست‌شناسی معاصر) منتشر شده است.

در این میان در قاره اروپا، پژوهشگران دیرینه‌شناس از کشف فسیل یک دایناسور جدید که تاکنون شناسایی نشده بود، خبر دادند.

تصویر نقاشی شده از آنچه «پروتاتلیتیس سینکتورنسیس» به آن شبیه بوده است.
تصویر نقاشی شده از آنچه «پروتاتلیتیس سینکتورنسیس» به آن شبیه بوده است.

به گزارش رویترز، دانشمندان، این دایناسور با جمجمه‌ای دراز و تقریباً شبیه به تمساح با دندان‌های خمیده با برجستگی‌های دندانه‌ای که با آنها به راحتی می‌توانست گوشت طعمه خود را تکه پاره کند، در استان کاستلون اسپانیا کشف کردند.

این اکتشاف می‌تواند به درک بهتر و عمیق‌تر گروه موفقی از گوشت‌خواران که هم در خشکی و هم در آب شکار می‌کردند، کمک کند.

این دایناسور دوپا که در حدود ۱۲۶ تا ۱۲۷ میلیون سال پیش زندگی می‌کرد، «پروتاتلیتیس سینکتورنسیس» نامیده شده است. این دایناسور حدود ۱۰ تا ۱۱ متر طول و حدود ۲ تن وزن داشت و شاخه‌ای از گروه دایناسورهایی به نام اسپینوسور بود که بزرگترین عضو آن، با همین نام اسپینوسور در میان بزرگترین دایناسورهای گوشت‌خوار روی زمین ثبت شده است.

XS
SM
MD
LG