لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳ مرداد ۱۴۰۴ ایران ۲۳:۵۶

قطعی مکرر آب و برق و از کار افتادن نانوایی‌ها؛ مسافران مترو در تهران: مرگ بر دیکتاتور


بحران آب در ایران
بحران آب در ایران

هم‌زمان با تشدید قطعی آب و برق در مناطق مختلف ایران و از کار افتادن مشاغل ضروری از جمله نانوایی‌ها، گزارش‌های شهروندی حاکی از شکل‌گیری اعتراضات در برخی شهرهاست؛ و شماری از شهروندان در مترو تهران شعار «مرگ بر دیکتاتور» داده‌اند.

بر اساس یک گزارش شهروندی که روز چهارشنبه یکم مرداد در کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار» منتشر شده، یک نانوا وضعیت کار در شرایط بی‌برقی را چنین توضیح می‌دهد: «برق ساعت شش تا هشت قطع شد. خمیر آماده بود، ولی دستگاه خوابید. با نور گوشی نان پختیم، با دست دستگاه رو هل دادیم.»

او اضافه می‌کند: «کارت‌خوان نان وقتی برق رفت، آنتنش پرید. نه می‌توانستیم نان بفروشیم و نه پول بگیریم. مردم ایستاده بودند و ما مانده بودیم.»

این نانوا همچنین با اشاره به اهمیت معنوی نان در فرهنگ عمومی، تأکید می‌کند: «این طوری می‌خواهید با ما کاسب‌ها تا کنید آقای رئیس اداره برق؟ نان برای ما مقدس است، شکم گرسنه را سیر می‌کند ... نان تاوان دارد ... خدا را خوش نمی‌آید.»

همچنین، برخی روایت‌های شهروندی حاکی از آن است که قطع آب و برق نانوایی‌ها را از کار انداخته است. یک نانوا با شرح سختی پخت نان و از کار افتادن دستگاه‌های تولید و فروش، به مسئولان جمهوری اسلامی هشدار می‌دهد که «نان تاوان دارد!»

بنا بر ویدئوهای منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی در روز چهارشنبه یکم مرداد، روزی که مقامات جمهوری اسلامی برخی شهرها از جمله پایتخت را به بهانه «صرفه‌جویی» در مصرف آب و برق تعطیل یا نیمه‌تعطیل کرده‌اند، اعتراض‌هایی صورت گرفته است.

بر اساس گزارش شهروندی منتشر شده در کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار»، شماری از مسافران معترض مترو در ایستگاه‌های علی‌آباد و خزانه در جنوب تهران، «پس از تحمل تأخیرهای طولانی»، شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

یک گزارش شهروندی از ساوه نیز حاکی از آن است که در برخی مناطق، آب بدون اطلاع قبلی «هر روز ۱۲ ساعت قطع می‌شود» و این قطعی «دقیقا در اوج گرما» صورت می‌گیرد، یعنی از «۱۲ ظهر تا ۱۲ شب»؛ و «زمانی که وصل می‌شود بسیار کم‌فشار است.»


  • توزیع آب آشامیدنی در کیسه پلاستیکی


رسانه‌ها در ایران گزارش دادند که شرکت آب و فاضلاب تهران (آبفا)، در زمان قطعی، آب آشامیدنی را در کیسه‌های پلاستیکی بسته‌بندی و توزیع می‌کند.

مدیر روابط عمومی آبفا در تهران گفته این روش به دلیل «احتمال آلودگی در روش توزیع تانکری» به کار گرفته شده و آب آشامیدنی در «بسته‌بندی نایلونی» و به صورت «غیر قابل فروش» آماده شده است.

توزیع آب آشامیدنی در کیسه پلاستیکی در ایران
توزیع آب آشامیدنی در کیسه پلاستیکی در ایران

برخی کاربران در رسانه‌های اجتماعی به اظهارات مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، واکنش نشان داده‌اند. از جمله یک کاربر نوشت: «پزشکیان می‌گوید آب نداریم و امکان آبرسانی هم دیگر وجود ندارد؛ نه راه‌حلی دارند و نه برنامه‌ای برای عبور از این بن‌بست. عملاً بحران آب را رها کرده‌اند و فقط نظاره‌گر فروپاشی زیرساخت‌ها هستند.»

بحران آب در ایران
بحران آب در ایران

یک کاربر دیگر در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به وعده آب و برق مجانی روح‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، گفت: «کنایه قشنگی می‌شود اگر حکومتی که با وعده آب و برق مجانی آمده، با بحران آب و برق برود.»

برخی کاربران نیز ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی را در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ یادآوری کرده‌اند که بر اساس آن «قرار بود جمهوری اسلامی امسال قدرت اول اقتصادی، علمی، و فناوری» در منطقه بشود، اما در این سال «مردم دبه به دست در صف آب آشامیدنی» هستند.»

بحران آب در ایران
بحران آب در ایران

بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از منطقه صالح‌آباد سبزوار، به دلیل قطعی طولانی‌مدت آب در برخی مناطق، گروهی از «مردم در خیابان ظرف‌هایشان را می‌شویند»؛ کانال تلگرامی «اعتراض مدنی بازار» به نقل از یک شهروند نوشت که در این شرایط «مسئولان مدیریت بحران فقط به مردم دبه آب می‌دهند. انگار نه انگار که در قرن ۲۱ هستیم، انگار به دوران تاریک مغول‌ها برگشته‌ایم.»

بحران آب در ایران
بحران آب در ایران

در حالی که کارشناسان زنگ خطر را درباره بحرانی بودن شرایط کم‌آبی در ایران به صدا درآورده‌اند، مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند آب لازم برای مراسم مذهبی موسوم به «پیاده‌روی اربعین» را، هم در استان‌های مرزی ایران و هم در خاک عراق، تأمین خواهند کرد.


XS
SM
MD
LG